Το άλλο μισό της αλήθειας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Tui να διέκοψε τα πακέτα διακοπών στον Λαγανά της Ζακύνθου μετά την ανίχνευση κρουσμάτων σε πτήση της από το ελληνικό νησί, όμως στο Τζάντε οι Βρετανοί τουρίστες συνεχίζουν, σε συνθήκες εκρηκτικού συγχρωτισμού, τους βίαιους καβγάδες έπειτα από άγρια μεθύσια. Στον Λαγανά, μετά το κλείσιμο των κλαμπ, τα πάρτι –και τα επεισόδια– μεταφέρονται στην παραλία, όπου το ξεφάντωμα συνεχίζεται με μπόλικο αλκοόλ μέχρι πρωίας. Χωρίς, βεβαίως, σύμφωνα με το zantereport.gr, να λαμβάνεται το παραμικρό έναντι του κορωνοϊού μέτρο προστασίας. Και στην άμμο επάνω αφθονούν το πρωί τα κρασομπούκαλα, τα μπιροκούτια, τα σπασμένα, χύδην, πλαστικά, γυάλινα σκουπίδια.

Η πανδημία μείωσε και τη μερίδα εκείνων των τουριστών (Βρετανών, Ιρλανδών, Γερμανών, Ισπανών κ.ά.) που βλέπουν την Ελλάδα ως τόπο αδιάκοπης εκτόνωσης, αλλά δεν την εξαφάνισε, όπως θα περίμενε κανείς, λόγω μέτρων. Από παλιά ο νεανικός εκτονωτικός τουρισμός αποτελεί φαιά πτυχή της λεγόμενης ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας… Πρακτορεία του εξωτερικού διαφημίζουν χρόνια τώρα γωνιές της χώρας μας ως μέρη της απόλυτης ελευθερίας, της διασκέδασης στα άκρα, της μέθης μέχρι αναισθησίας, της πλήρους ακολασίας.

Ποιος φταίει; Τα πρακτορεία που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως προορισμό όπου μπορείς να διασκεδάσεις μέχρι ολοκληρωτικού εκτροχιασμού ή οι Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν στήσει τις ανάλογες υποδομές για να εξυπηρετήσουν αυτό το είδος τουρισμού; Ως γνωστόν, για τη συναλλαγή χρειάζονται δύο…

Οι δήμαρχοι των περιοχών όπου ανθεί ο εν λόγω τουρισμός έκαναν στο παρελθόν προσπάθειες, κατά μόνας ή από κοινού, για αλλαγή της προσοδοφόρου αλλά καταστροφικής αυτής «συνταγής». Ομως συχνά νικούσε ο φόβος των άδειων καθισμάτων, και οι τοπικές κοινωνίες, ενώ ζητούσαν να μπει τάξη, εν τέλει εμφανίζονταν υποχωρητικές. Από εκεί κι έπειτα άρχιζε μια βολική για όλους κατωφέρεια, που συντηρούσε την εικόνα του ελληνικού ξέφραγου αμπελιού.

Επιτυχίες υπήρξαν. Παλιότερα στο Φαληράκι, αλλά και στον Λαγανά, οι τοπικές αρχές είχαν καταφέρει να περιορίσουν το φαινόμενο, με αυστηρό χειρισμό των ταραξιών και με άνοιγμα σε διαφορετικές κατηγορίες τουριστών. Φέτος η ανάγκη, λόγω πανδημίας, για ενθαρρυντικές πληρότητες, ως φαίνεται μείωσε τις αντιστάσεις. Και η ξένη αμετροέπεια, η του άλλου υπερβολή προσέφερε την ανακουφιστική απεμπολή της ευθύνης, το βαυκαλιστικό κουκούλωμα του άλλου μισού της αλήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή