Θεωρείο (6/9/20)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτερες «ποιοτικά» οι κυρώσεις  

Οι κυρώσεις είναι κάτι σαν τον ανασχηματισμό: ποτέ δεν προαναγγέλλονται, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα έχαναν την ισχύ τους και θα αποδυνάμωναν τον σκοπό τους: τη διπλωματική πίεση που πρέπει να ασκήσουν πριν τελικά –και αν– επιβληθούν. Ως εκ τούτου οι κυρώσεις που σχεδιάζει η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει σταματήσει η τουρκική πλευρά τις διαρκείς προκλήσεις, δεν είναι ανακοινώσιμες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα μέτρα που υπάρχουν ήδη στο συρτάρι της Επιτροπής είναι «ποιοτικά ανώτερα», όπως τα χαρακτηρίζει πηγή εκ Βρυξελλών. Πώς μεταφράζεται αυτό; Αφορούν τομείς που θα πονέσουν πραγματικά και πιο πολύ από ποτέ τη γειτονική χώρα…

Μήνυμα στον Τσίπρα

Την περασμένη Πέμπτη έγινε Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο για ακόμα μία φορά αποφάσισε πως οι… αποφάσεις θα παρθούν αργότερα. Η φοβερή αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή στασιμότητα εδώ και 14 μήνες, καθώς μετά την ήττα του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία κίνηση αλλαγών. Οπως μαθαίνω μάλιστα, κατά τη σύσκεψη της Πέμπτης ουσιαστικά εστάλη τελεσίγραφο στον Τσίπρα να πάρει άμεσα γενναίες αποφάσεις προς τη διεύρυνση. Για να ξέρετε πάντως, υπάρχει μια ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, η οποία θεωρεί πως τα πράγματα είναι πλέον οριακά και αν δεν παρθούν τώρα πρωτοβουλίες, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να παγιωθεί ως ένα κόμμα του 20%-25%, χωρίς προοπτική επανόδου στην εξουσία.

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ –συγγνώμη ΚΙΝΑΛ– βλέπουν μια χρυσή πολιτική ευκαιρία, αντιλαμβανόμενοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι και να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα λάθη της κυβέρνησης. Και ετοιμάζονται για πασοκική αντεπίθεση. Οχι, δεν πρόκειται το ΚΙΝΑΛ –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση– να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης μάλλον πρέπει να θεωρηθεί προπομπός για το πώς θα κινηθεί το μικρό κόμμα της Κεντροαριστεράς. «Η αποκατάσταση της κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα», έλεγε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά μετά την εκδήλωση στο Ζάππειο που θεωρήθηκε πετυχημένη, καθώς από το live πέρασαν σχεδόν 120.000 τηλεθεατές. Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει να εμπεδώνουν, έστω και με καθυστέρηση, πως το brand ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πολύ πιο ισχυρό από το άοσμο και άχρωμο ΚΙΝΑΛ.  

Εξοδος για φαγητό  

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το πρωί στη Θεσσαλονίκη με τους βουλευτές, τους έδωσε μία υπόσχεση. Τους είπε πως την ερχόμενη Παρασκευή που θα ανέβει και πάλι στη Βόρεια Ελλάδα, θα τους κάνει το τραπέζι. Το ραντεβού μάλιστα ορίστηκε για την Παρασκευή το βράδυ, εκτός απροόπτου. 

Απαγορευτικό  

Πάντως, η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει κόσμο φέτος. Από το Μαξίμου ήδη έχει εκδοθεί απαγορευτικό σε κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και υπουργούς ακόμα, πως αν κάνουν τον κόπο και ανηφορίσουν, δεν πρόκειται να παρευρίσκονται στην ομιλία, όπου θα είναι μόνο 50 άτομα.

Κινητικότητα  

Να ξέρετε πως ο Νίκος Χαρδαλιάς, παράλληλα με τον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει ο κρίσιμος τομέας της Πολιτικής Προστασίας, κινείται και πολιτικά, καθώς φροντίζει να γεφυρώνει τοπικά χάσματα που είχε στην έδρα του, τον Βύρωνα, κατά τα περασμένα έτη.  Αρκετοί βουλευτές του Νοτίου Τομέα ερμηνεύουν αυτή την κινητικότητα του υφυπουργού και ως «προεργασία» για μελλοντική υποψηφιότητά του στον Νότο, κάτι που ο ίδιος πάντως έχει διαψεύσει δημοσίως.  

Διπλό συναίσθημα  

Τηλεφωνική επαφή είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τον αδερφό του ΕΠΟΠ λοχία Κώστα Μελιγκώνη που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του με αλεξίπτωτο. Ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε τη συνομιλία λέγοντας πως είναι «διπλά λυπημένος» αλλά «και διπλά υπερήφανος», και κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να κάνουν το πένθος «για τον χαμένο συμπολεμιστή θάρρος και πείσμα για την υπεράσπιση της πατρίδας».

Η Πόλη του πατέρα 

Μια ξεχωριστή ανάρτηση έκανε στα social media o Aρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πριν από δύο ημέρες. Ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε τρισάγιο στον τάφο του πατέρα του, κάνοντας μια προσωπική εξομολόγηση για την οικογένειά του. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική έγραψε πως ο Βασίλης Λαμπρυνιάδης, πατέρας δικός του και ακόμα τεσσάρων αγοριών, γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη και μετεγκατασταθείς στη Θεσσαλονίκη, ήταν αυτός που του κληροδότησε την αγάπη του για την Πόλη και το πάθος του για τον Ελληνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή