Αντίπαρος: Από τη Μανταλένα στον Tom Hanks

Αντίπαρος: Από τη Μανταλένα στον Tom Hanks

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αύγουστο δεν συνηθίζω να γράφω. Είναι ο μήνας του «do nothing». Εχω δουλέψει πολύ σκληρά στη ζωή μου, ώστε τα τελευταία χρόνια απολαμβάνω τις διακοπές του Αυγούστου ολοκληρωτικά, προσπαθώντας κυριολεκτικά να μην κάνω απολύτως τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθώ τα γεγονότα. Κάθε άλλο. Ετσι, σημείωσα και την αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του Σύριζα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αντίπαρο, προκειμένου να συναντηθεί με το ζεύγος Tom Hanks / Rita Wilson με την ευκαιρία της απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, και τη μετέπειτα μετάβασή του με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει την παράσταση «Πέρσες». Θα σχολιάσω αυτό το θέμα, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε ορισμένα γεγονότα σχετικά με τον Tom Hanks και τη Rita Wilson, που ίσως δεν είναι πολύ γνωστά.

Ο Tom Hanks έχει βραβευτεί 16 φορές, μεταξύ των οποίων 2 φορές με το Oscar του καλύτερου ηθοποιού. Ακόμα έχει προταθεί για βραβεία 42 φορές. Με απλά λόγια είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος ηθοποιός που δεν έχει ανάγκη για αναγνώριση. Η Rita Wilson είναι επιτυχημένη ηθοποιός, τραγουδίστρια, συνθέτης και παραγωγός με σημαντικές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες όπως το «Γάμος αλά Ελληνικά» και «Μάμμα μία». Ούτε και η Rita έχει ανάγκη από αναγνώριση.

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πότε ακριβώς επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Αντίπαρο. Οι ντόπιοι λένε ότι θυμούνται τον Tom να γιορτάζει μαζί τους την κατάκτηση του Euro 2004, παρακολουθώντας στις μεγάλες οθόνες των καφέ του λιμανιού την Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου να κερδίζει την Πορτογαλία μέσα στη Λισσαβώνα! Δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται στην Ελλάδα τουλάχιστον 16 χρόνια. Δεν είναι δα και λίγα! Τα πρώτα χρόνια ενοικίαζε κάποιο σπίτι στο νησί και στη συνέχεια έκτισε το δικό του, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καμία υπερπαραγωγή! Από τότε έρχεται κάθε καλοκαίρι και απολαμβάνει την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει αυτό το νησάκι και το διαφημίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι δηλώσεις του στις Χρυσές Σφαίρες, στις 5 Ιανουαρίου 2020, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Cecil B. DeMille για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, είναι ύμνος στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος. Η οικογένειά μου πηγαίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Εχω πάει σε όλον τον κόσμο, στα πιο όμορφα μέρη του κόσμου, κανένα όμως δεν ξεπερνά την Ελλάδα. Η γη, ο ουρανός, το νερό. Είναι καλά για την ψυχή σου.

Είναι μέρος που σε γιατρεύει. Ιδίως αν βάλεις τον εαυτό σου σε αυτό το φανταστικό, το πραγματικά φανταστικό, πρόγραμμα να κοιμάσαι ως το μεσημέρι, να ξενυχτάς ως τις 3 το πρωί, συζητώντας σε μια ταβέρνα. Είναι η καλύτερη ζωή που μπορεί να έχει κάποιος».

Αυτή ακριβώς τη δήλωση παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση οι τηλεθεατές στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν στις ΗΠΑ 18,3 εκατομμύρια τηλεθεατές, εκ των οποίων 6,2 εκατομμύρια στις ηλικίες 18-49, που αντιπροσωπεύουν τον πλέον ενεργό πληθυσμό. Ιδού λοιπόν η ερώτηση σε όλους τους «γκρινιάρηδες» και σκεπτικιστές Ελληνες: Αλήθεια, πόσο αποτιμάται αυτή η τόσο ενθουσιώδης και ξεκάθαρη δήλωση για την Ελλάδα; Αμφιβάλλω αν ποτέ διαφημιστική καμπάνια της χώρας μας είχε τέτοιο ακροατήριο και τόση επιτυχία. Σημειώστε ότι το ζευγάρι έχει πάνω από 10 εκατομμύρια followers στο Instagram, σχεδόν διπλάσιους στο Twitter και αρκετούς στο Facebook. Τα γράφω αυτά γιατί δεν έλειψαν οι γκρίνιες, όταν απονεμήθηκε στο ζευγάρι η ελληνική υπηκοότητα. Ουσιαστικά, σαν χώρα, δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην προβολή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου!

Συνεχίζω. Η παρουσία τους έχει προσελκύσει και άλλες διασημότητες στο νησί. Τα δύο τελευταία χρόνια ο Matthew McConaughey με την οικογένειά του πέρασε μερικές εβδομάδες στην Αντίπαρο. Η Nia Vardalos έχει έλθει πολλές φορές φιλοξενούμενη του Tom και της Rita. Είναι και άλλοι που έχουν περάσει από το νησί, χωρίς να γίνει ντόρος. Ξέρετε τι βρίσκουν όλοι αυτοί και συνεχίζουν να έρχονται; Απλότητα, φιλοξενία, καλό φαγητό, πεντακάθαρη θάλασσα, κλίμα, ηρεμία και προπαντός ασφάλεια. Παρόλο τον πλούτο τους, αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό ποιότητας ζωής δεν μπορούν να τον βρουν σε κανένα μέρος του κόσμου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ενθουσιασμένοι με το νησάκι.

Εχω δει τον Tom και τη Rita να τρώνε είτε μόνοι τους, είτε με παρέα σε όλες σχεδόν τις ταβέρνες του νησιού. Η ασφάλειά τους (όταν τους συνοδεύει) κάθεται κοντά μεν, αλλά διακριτικά. Τους έχω δει να κάνουν το πρωινό jogging τους στον μοναδικό δρόμο του νησιού χωρίς να τους συνοδεύει κανένας. Εχω συναντήσει τη Rita να ψωνίζει από το super market του χωριού. Ξέρετε πολλές άλλες πλούσιες κυρίες που καταδέχονται να πάνε με την τσάντα στο super market; Ακριβώς αυτή η απλότητα και η φιλικότητα είναι που τους έχει κάνει τόσο αγαπητούς στο νησί.

Πριν ολοκληρώσω το θέμα αυτό, πρέπει να αναδείξω τον σημαντικό ρόλο της Rita στον προσηλυτισμό του Tom. Η Ορθόδοξη Ελληνίδα Rita έπεισε τον Tom να βαπτισθεί Χριστιανός Ορθόδοξος και αυτή ουσιαστικά τον έκανε να αγαπήσει την Ελλάδα τόσο πολύ. Μακάρι να είχαμε πολλές Ελληνίδες σαν τη Rita!

Σε αντιδιαστολή: Το 2012 ο ηθοποιός Robert De Niro βρέθηκε στην Ελλάδα με την 5-μελή οικογένειά του, φιλοξενούμενος για 15 μέρες. Τότε έδωσε μια τυπική συνέντευξη μερικών δευτερολέπτων (42 λέξεων) στον Νίκο Αλιάγα και όταν του ζητήθηκε –από τους οικοδεσπότες του– να φωτογραφηθεί στο (νέο τότε) Μουσείο της Ακρόπολης για να προβάλει τη χώρα μας αρνήθηκε! Αυτά για να μη θεωρούμε τη συμπεριφορά του ζεύγους Hank δεδομένη.

Πάμε τώρα στη συνάντηση του πρωθυπουργικού ζεύγους με τον Tom και τη Rita στην Αντίπαρο. Η κίνηση του πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αντίπαρο προκειμένου να συναντήσει το ζευγάρι που τόσο έχει προσφέρει στην Ελλάδα, έχει τεράστια ουσιαστική και συμβολική σημασία. Απόδειξη ότι η φωτογραφία με τους τέσσερις, όπου ο Tom και η Rita επιδεικνύουν τα ελληνικά διαβατήριά τους, έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας στο εξωτερικό.

Είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε σαν χώρα για να δείξουμε έστω και συμβολικά την εκτίμησή μας. Εδώ ακριβώς φάνηκε και η μικρότητα των επικριτών. Σας παραθέτω μόνο δύο προτάσεις από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» της 28/7/2020, για να διαπιστώσετε πώς η παλαβή αριστερά αντιμετώπισε το θέμα: «…ο Κ. Μητσοτάκης πετάχτηκε στην Αντίπαρο για να φωτογραφηθεί με τον Τομ Χανκς… Και μαθαίνουμε τι έφαγε ο Τομ Χανκς και πόσο κομψή ήταν η Μαρέβα στην Επίδαυρο». Μόνο αυτό κατάλαβαν! Και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί ο πρωθυπουργός, μετά την Αντίπαρο χρησιμοποίησε στρατιωτικό ελικόπτερο προκειμένου να προλάβει να πάει στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει μια εμβληματική παράσταση, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε με live streaming σε πολλές χώρες! Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός. Και στις δύο περιπτώσεις υπηρεσία προσέφερε.

Κοίτα όμως ποιος μιλάει. Ο άχαστος Τσίπρας που πήρε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο το 2016 για να πάει στην κηδεία του δικτάτορα Fidel Castro. Ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που πήγε να τιμήσει τον δικτάτορα, ο οποίος και δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα στη χώρα μας, αλλά πήγε μόνο για να κάνει φιγούρα μιλώντας ελληνικά σε ένα πλήθος που δεν καταλάβαινε τίποτα. Κόστος 300.000 ευρώ για φιγούρα και τον μάρανε η πτήση Αντίπαρος – Επίδαυρος με ελικόπτερο.

Δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την κατάχρηση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου. Ενα χρόνο αργότερα, το 2017 λοξοδρόμησε προς το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον CEO μεγάλης βιομηχανίας. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «ιδιωτική». Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποψιάζονται ότι η συνάντηση αυτή είχε σχέση με τα προβλήματα που είχε τότε ο CEO με την εξοχική κατοικία του, που συμπτωματικά βρίσκεται στην… Αντίπαρο!
Μικρός που είναι ο κόσμος! Επαναλαμβάνω όμως το motto μου: «Θεέ μου, από πού γλιτώσαμε».
 
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή