Θεωρείο (08/09/20)

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχεται παραίτηση Φλαμπουράρη;

Την παραίτηση του τέταρτου στη σειρά του ψηφοδελτίου Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη περιμένουν εντός των επομένων ημερών οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οχι, στο συμπαθές κόμμα δεν έχουν κάτι προσωπικό ή πολιτικό με το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή ήταν η συμφωνία που είχαν κάνει πριν από τις εκλογές του 2019 για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά του. Τότε, ένα στέλεχος των Οικολόγων, η Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, τοποθετήθηκε πέμπτη στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ισχυρίζονται από τους Οικολόγους, να υπόσχεται πως σε έναν χρόνο θα παραιτηθεί ο τέταρτος τη τάξει Φλαμπουράρης για να πάρει τη θέση του η Ανδρικοπούλου. Ο τέως πρωθυπουργός τούς είχε πει τότε πως κάτι τέτοιο θα γίνει μετά τη ΔΕΘ του 2020, άρα κοντός ψαλμός. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν τηρηθεί η υπόσχεση, τότε αναμένονται εξελίξεις στη συνεργασία των δύο κομμάτων. Οπως άλλωστε αναφέρουν από τους Οικολόγους, δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν και με άλλα κόμματα, αρκεί να σέβονται τις αρχές που θέλουν να εκπροσωπήσουν και τις συμφωνίες που κάνουν.

Σκληρή αλήθεια από τον Φίλη

Σε ένα θέμα που πονάει πολύ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ελάχιστοι τολμούν να αγγίξουν, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο ο Νίκος Φίλης. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε υπερήφανος για το «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Παιδείας εξέφρασε διαφορετική άποψη, σημειώνοντας πως «μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο» και προσθέτοντας το ερώτημα «ποιος αποφάσισε να βυθίσουμε την ανάπτυξη;». Ουσιαστικά ο κ. Φίλης είπε δημόσια αυτό που είναι γνωστό τοις πάσι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια φάση του έγινε μνημονιακότερος των μνημονίων.

Με το γάντι ο Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο, με τον οποίο είχαν ιδιαιτέρως εντατικές επαφές, καθώς η Μάλτα αλληθωρίζει τακτικά προς τις τουρκικές θέσεις στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε αρκετά ενδιαφέροντα στη δημόσια τοποθέτησή του, ωστόσο συγκρατώ τη χαρά που εξέφρασε, όπως είπε ο ίδιος, στον Μπαρτόλο για το γεγονός ότι «ο ελληνόκτητος στόλος περιλαμβάνει περίπου 700 πλοία, δηλαδή περίπου το 1/5 του δυναμικού του, με σημαία Μάλτας». Αμέσως μετά, πρόσθεσε: «Και, βέβαια, θεωρούμε ότι η ελληνική ναυτιλία θα συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας». Δίχως να μετακινηθεί χιλιοστό από την παραδοσιακά αστική ευγένεια που τον διακρίνει, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως αν η Βαλέτα συνεχίσει να συνηγορεί, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τις τουρκικές θέσεις, τότε οι σχέσεις Μάλτας – Ελλάδας μπορεί να επηρεαστούν. Συστημένο θα έλεγα.

Ο αθόρυβος Σχοινάς 

Τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία μην έχετε καμία αμφιβολία πως δεν είναι πλήρως κατανοητά από όλους στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα κομμάτι που κρατάει ίσες αποστάσεις και βλέπει τα πράγματα αποστασιοποιημένα, χωρίς να παίρνει το μέρος ούτε της μιας χώρας ούτε της άλλης. Συνεπώς το να περάσουν οι ελληνικές θέσεις σε όλο το δαιδαλώδες και πολυσύνθετο πλέγμα της Γηραιάς Ηπείρου θέλει δουλειά, πολλές προσωπικές επαφές και πειθώ. Αυτό κάνει αθόρυβα το τελευταίο διάστημα ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ειδικά στο πλαίσιο του Κολεγίου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναλύει διαρκώς τις ελληνικές θέσεις και το πώς η Τουρκία καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Οι δίαυλοι του Σαμαρά

Η στήλη είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα για το γεύμα Σαμαρά με βουλευτές στη Μάνη, στις αρχές του Αυγούστου. Ουκ ολίγοι επιχείρησαν να δώσουν μεγαλύτερη διάσταση, από αυτήν που πραγματικά είχε, στην εν λόγω μάζωξη. Η αλήθεια είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάντα, όπως και ο κάθε πρώην πρωθυπουργός, τα δικαίωμα στη δική του διακριτή άποψη σε ορισμένα θέματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποια αντιπαράθεση με το Μαξίμου. Για του λόγου το ασφαλές, θα σας δώσω και μια πληροφορία  απολύτως διασταυρωμένη: ο Σαμαράς έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου.

Το αστείο του Μητσοτάκη

Βόλτα από τα έδρανα των βουλευτών έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανέβει στο βήμα για την πρωτολογία του. Ο πρωθυπουργός είχε κέφια και κριτικάριζε τις μάσκες των βουλευτών· έκανε μάλιστα σχόλιο για αυτήν που φορούσε η Ζέτα Μακρή, λέγοντας πως είναι η πιο… μπλε. Η βουλευτής Μαγνησίας είναι γνωστό πως είναι από τα αμιγώς δεξιά στελέχη της παράταξης.

Απών λόγω επέμβασης

Για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδος μπήκε στο νοσοκομείο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Τwitter. Η ανάρρωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. πάει μια χαρά, αλλά δεν μπορεί βεβαίως να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του πρωθυπουργού, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ενίσχυση Παπαθανάση

Διαρκής είναι η ενίσχυση του Νίκου Παπαθανάση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά την προσωπική του αναβάθμιση από υφυπουργό σε αναπληρωτή, ήρθε και η αντικατάσταση του γενικού γραμματέα ΣΔΙΤ, μία θέση ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο πρώην γενικός είναι ο Νίκος Μαντζούφας, ο οποίος διετέλεσε για 10 συναπτά έτη ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, έχοντας διακομματική αποδοχή. Τη θέση ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του Παπαθανάση, Ορέστης Καβαλάκης. Κατά πληροφορίες, ο Μαντζούφας οδεύει προς αξιοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή