Θεωρείο (09/09/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμψύχωση του Λυμπέρη  

Στον Ναύσταθμο της Κρήτης, στη Σούδα, βρέθηκε σε ένα ταξίδι – αστραπή με απόλυτη στόχευση, ο Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Λυμπέρης, μιλώντας σε συγκέντρωση των πληρωμάτων των σκαφών που επιχειρούν εδώ και σχεδόν 50 συναπτές ημέρες. Ο Ναύσταθμος στη Σούδα αποτελεί άλλωστε τον «στρατηγικό εγκέφαλο» των επιχειρήσεων σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς εκεί μεταβαίνουν τα πληρώματα για ξεκούραση λίγων ωρών μετά πολλές συνεχόμενες ημέρες εντός της θαλάσσης. Ο αντιναύαρχος εμψύχωσε τον στόλο μεταφέροντας και τα μηνύματα του Α΄ ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και Α/ΓΕΝ, Στυλιανού Πετράκη, εξήρε το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού και ζήτησε επαγρύπνηση για τις επόμενες ημέρες.  

Διάλογο «άνευ όρων» ζητεί η Αγκυρα

Αυτήκοος μάρτυρας άκουσε τον Μπορέλ να εξηγεί ότι ο Τσαβούσογλου απειλεί ανοικτά πως η Ελλάδα είτε θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου άνευ όρων είτε θα «πάθει ό,τι έπαθε η Συρία». Ο Μπορέλ υποστήριζε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσει την Τουρκία μόνη και εξήγησε ότι αναζητεί φόρμουλα για να κάτσουν οι δύο χώρες στον τραπέζι με ευρωπαϊκή επιδιαιτησία. Να ξέρετε πως το μήνυμα έχει έλθει από την Αγκυρα πολλές φορές και έχει φτάσει βεβαίως και στο Μαξίμου. Η ίδια πηγή μετέφερε πως ο Ερντογάν δύο ανθρώπους θεωρεί, ακόμη και σήμερα, αξιόπιστους συνομιλητές από την ελληνική πλευρά: την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η ψυχραιμία έναντι του Στόλτενμπεργκ

Να ξέρετε πως το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε πάρα πολύ από την τοποθέτηση την περασμένη Παρασκευή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ περί έναρξης διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, εξετάζοντας διάφορους τρόπους αντίδρασης. Μεταξύ αυτών ήταν η ευθεία αποδοκιμασία του ισχυρού άνδρα της ευρωατλαντικής συμμαχίας, κάτι που τελικά δεν προκρίθηκε χάριν της διπλωματίας. Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει την άποψη που υπάρχει στην ελληνική πλευρά πως ο Στόλτενμπεργκ έκανε φάουλ και μάλιστα αντιαθλητικό.

Οταν ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τα γραφεία της Ν.Δ.

Μου το θύμισε κομματικός συνομιλητής μου και το βρήκα ενδιαφέρον. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επισκεφθεί τα… γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς. Συγκεκριμένα το 2017 είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για την πρώτη ευρωπαϊκή διάσκεψη του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia, που στοχεύει στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Τότε ο σημερινός πρωθυπουργός και ο νυν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν αναλύσει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Αρα ο Μπάιντεν ξέρει και μάλιστα από πρώτο χέρι τι συμβαίνει…

Στην παγίδα του Χατζηδάκη

Σε μία εντυπωσιακή αντίφαση οδήγησε τον Κυριάκο Βελόπουλο μία χιουμοριστική ερώτηση του Διονύση Χατζηδάκη κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει τεστ σε… ασυμπτωματικούς, κάτι που θεωρεί λάθος πολιτική. Κατεβαίνοντας από το βήμα, μουρμούρισε σε κάποια στιγμή πως νιώθει πολύ ζεστός, κάτι που το άκουσε ο παρακαθήμενος Διονύσης Χατζηδάκης και αστειεύθηκε: «Μήπως έχεις κορωνοϊό;» τον ρώτησε. «Οχι» απάντησε ο Βελόπουλος «έχω κάνει τεστ και είναι αρνητικό». Συνεπώς τα τεστ στους ασυμπτωματικούς είναι κακά, αλλά όχι για τον εαυτό μας.

Σνομπάρει τη μάσκα

Πάντως, ο φακός έπιασε τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης να σνομπάρει τις μάσκες. Συγκεκριμένα βγάζοντας τη μάσκα αφού τελείωσε την ομιλία του, την άφησε ανάποδα, με το εσωτερικό να ακουμπά στο έδρανο. Υπάλληλος της Βουλής έσπευσε να του πει εάν θέλει καινούργια καθαρή μάσκα, με τον Βελόπουλο να κάνει ένα μορφασμό μάλλον υποτιμητικό που έμοιαζε κάτι του στυλ «σιγά τώρα μην ασχολούμαι με τις μάσκες».

Φίλη της Ελλάδας

Φίλη της χώρας μας είναι η νέα επίτροπος με αρμοδιότητα τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ε.Ε., που ανέλαβε χθες καθήκοντα κατόπιν απόφασης της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Πρόκειται για τη Μάριαντ Μακ Γκίνες η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μάλιστα, η κ. Μακ Γκίνες ήταν επίσημη προσκεκλημένη στο τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όπου είχε μιλήσει με θερμά λόγια για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αποκάλυψη Βέμπερ

Είναι κάτι που συζητείται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά όταν το λέει ένας ξένος αξιωματούχος σε μία συνεδρίαση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Αναφέρομαι στην αντίδραση που είχε η Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο στην προσπάθεια εισβολής στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Εβρο, και η οποία, όπως είπε χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά την τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του ΕΛΚ, εξέπληξε τους πάντες. Ο Βέμπερ σημείωσε, πως κανείς στην Ευρώπη δεν περίμενε πως η χώρα μας θα έδειχνε τέτοια «σκληρή» αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα, κάτι που προκάλεσε τον σεβασμό φίλων, αλλά και άσπονδων εχθρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή