ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωδικαστής εν αδίκω

Επί βραβεύσεων, είτε τη λογοτεχνία αφορούν είτε την επιστήμη ή την ειρήνη, το συνηθισμένο είναι να επικρίνονται οι βραβεύοντες. Οταν νοθεύουν τα κριτήριά τους και μεροληπτούν κραυγαλέα, λογικό είναι να επικρίνονται. Σπανίως, η μομφή απευθύνεται στους βραβευόμενους, όταν, ποιος ξέρει από τι σαγηνευμένοι, αποδέχονται να βραβευτούν από κακόφημα ιδρύματα ή από ανελεύθερα καθεστώτα.  Οσοι γνωρίζουν τη μοίρα των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών υπό το καθεστώς Ερντογάν ένιωσαν οδυνηρή έκπληξη στην είδηση ότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ιταλοϊσλανδός Ρόμπερτ Σπάνο, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Ενθουσιασμένος που βρισκόταν σε χώρα ακμαίας ελευθερίας, μίλησε στην «Ακαδημία Δικαιοσύνης» περί ατομικών δικαιωμάτων. Το ακροατήριό του υποψήφιοι δικαστές και εισαγγελείς. 

Από αβρότητα, δεν τους θύμισε ότι η Τουρκία πρωτεύει σε καταδίκες από το ΕΔΑΔ (3.645 από το 1959) ούτε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν εκατοντάδες προσφυγές εναντίον της. Τους παρότρυνε πάντως να ασκούν το επάγγελμά τους ευσυνείδητα, με σκέψη αδέσμευτη. Για να βεβαιωθεί πως ο νομικός πολιτισμός θα συνεχίσει να βασιλεύει στην Τουρκία, ανάλογες προτροπές απηύθυνε στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τους δικούς του λόγους ενθουσιασμένος ο Τούρκος πρόεδρος, έδωσε εντολή να κατακλυστούν τα απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ με φωτογραφίες και βιντεάκια από την πανηγυρική συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ. Πού θα έβρισκε καλύτερο άλλοθι;

Δυστυχώς, την ομιλία του κ. Σπάνο δεν την παρακολούθησαν οι εκατοντάδες ακαδημαϊκοί που εκδιώχτηκαν μετά το πραξικόπημα του 2016, με πλαστές αιτίες. Δεν την παρακολούθησαν οι χιλιάδες δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, καλλιτέχνες, που φυλακίστηκαν επειδή έτσι έδοξε τω σουλτάνω. Δεν την παρακολούθησε κανένας Κούρδος, επειδή η κουρδική ιδιότητα σε συναριθμεί στους δυνάμει εγκληματίες, ακόμα κι αν είσαι εκλεγμένος δήμαρχος. Δεν την παρακολούθησε κανένας από τους δημοσιογράφους που προτιμούν την ανεργία ή την προσφυγιά παρά να καταντήσουν υμνητές του καθεστώτος. Ούτε η δικηγόρος Εμρού Τιμτίκ τον άκουσε τον κ. Σπάνο. Πέθανε πρόσφατα, έπειτα από απεργία πείνας 238 ημερών. Λίγο ακόμα αν άντεχε, θα μπορούσε ν’ ακούσει κι αυτή έναν δικαστή που αδίκησε βαριά το αξίωμά του και βαρύτατα τους Τούρκους αγωνιστές της ελευθερίας.