«Αποθήκη ψυχών»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε τον πληθυσμό μιας πόλης (π.χ. της Καστοριάς) ξεσπιτωμένο από μια τεράστια πυρκαγιά, εν καιρώ πανδημίας. Χιλιάδες ανθρώπους να βολοδέρνουν, χωρίς σχέδιο, και η αστυνομία να μπλοκάρει τη διέλευσή τους, να μην τους αφήνει να πάνε παρακάτω. Τα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τους κατηγορούν ότι είναι πράκτορες των Τούρκων. Οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών να τους αντιμετωπίζουν σαν φορείς μολυσματικής νόσου, οι ΜΚΟ να προσπαθούν να τους χειραγωγήσουν και η αντιπολίτευση να τους εκμεταλλεύεται για μικροπολιτικούς σκοπούς, αποσείοντας τις δικές της, σοβαρότατες ευθύνες. Και μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση να επιμένει στην αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική αποτροπής, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών διαμονής τους θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επόμενους. 

«Η κατάσταση αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού και εθνικής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός. Εχει σημασία η επιλογή των λέξεων και οι προτεραιότητες. Η πανδημία ταυτίζεται για μία ακόμη φορά με τους πρόσφυγες και μετανάστες – ο ανθρωπισμός έπεται. Είναι γνωστό ότι μέχρι πρότινος τα κρούσματα στις τάξεις τους ήταν ελάχιστα. Οταν όμως στοιβάζεις 13.000 ανθρώπους στον ίδιο χώρο, μερικά κρούσματα αρκούν για να τον μετατρέψουν σε επικίνδυνη εστία. (Στην Αγγλία από τη Δευτέρα θα απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων. Για 13.000 δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής πρόβλεψη στον δυτικό κόσμο). 

Κάποιοι προσπάθησαν να δουν την αισιόδοξη πλευρά της υπόθεσης. Η Μόρια κάηκε, άρα θα υποχρεωθεί η Ελλάδα –από κοινού με την Ευρώπη– να βρει λύσεις. Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Η δύναμη της αδράνειας είναι πολύ ισχυρή. Σε τέσσερις μήνες, μέσα στον χειμώνα, μην εκπλαγούμε αν οι άνθρωποι αυτοί μένουν ακόμη σε σκηνές, σε μια νησιωτική εκδοχή της Ειδομένης. Αλλωστε, υπάρχει το χθεσινό προηγούμενο της «επίλυσης» της κρίσης στην πλατεία Βικτωρίας. Αφού ξηλώθηκαν τα παγκάκια  για να μην κοιμούνται εκεί οι πρόσφυγες, που έχουν εξασφαλίσει ήδη άσυλο, επελέγη η μεταφορά τους στην Αμυγδαλέζα. Γιατί η ένταξη στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, που επιδοτεί το ενοίκιο για μερικούς μήνες, προϋποθέτει να έχει γίνει η ενοικίαση και να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός, άρα και ΑΦΜ. Αλλά για να βγει ΑΦΜ απαιτείται επίσημη διεύθυνση κατοικίας. Κονδύλια υπάρχουν, όπως και οργανώσεις που θέλουν να βοηθήσουν, πιέσεις προς την Ευρώπη να αναστοχαστεί τη μεταναστευτική της πολιτική επίσης. Είναι η ώρα της Ε.Ε., της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτών να δείξουν ότι τα μελοδραματικά κλισέ «αποθήκη ψυχών», «κολαστήριο», «όνειδος της Ευρώπης» μεταφράζονται σε δράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή