Χυδαιότητα και διπλωματία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Μαρία Ζαχάροβα δεν είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα. Είναι εκ της θέσεώς της, ως εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η φωνή του Λαβρόφ και του Πούτιν, για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Καμία δήλωσή της δεν είναι ιδιωτική υπόθεση και δεν γίνεται εν αγνοία των προϊσταμένων της, ειδικά όταν αφορά καυτά σημεία του πλανήτη, όπως το Κόσοβο. 

Η ανάρτησή της στο Facebook, με την οποία γελοιοποιούσε τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίζοντάς τον, με φωτογραφία μάλιστα(!), να έχει «κατεβάσει τα παντελόνια» στον Τραμπ για να πάρει τη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με τους Αλβανούς του Κοσόβου, δεν μπορεί παρά να ήταν σε γνώση του Κρεμλίνου, αν δεν της υπαγορεύθηκε κιόλας.

Στη διεθνή διπλωματία, δεν υπάρχει αμφιβολία για την πραγματική προέλευση της χλευαστικής για τον Σέρβο πρόεδρο, στενό φίλο και σύμμαχο της Μόσχας, ανάρτησης της Ζαχάροβα. Κανένας γραφειοκράτης, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, δεν θα τολμούσε να κάνει μια τέτοια παρέμβαση δίχως άνωθεν ευλογία, ούτε η Ζαχάροβα είναι ανόητη για να «κράξει» με αυτόν τον τρόπο τον πρόεδρο μιας φίλης και συμμάχου χώρας. Ο ίδιος ο Βούτσιτς, στην οργισμένη αντίδρασή του, στην οποία απέδωσε «πρωτογονισμό» και «χυδαιότητα» στη Ζαχάροβα, δεν δίστασε να συμπεριλάβει και «εκείνους που της ανέθεσαν τη θέση». 

Το ότι η ευειδής Spokeswoman της ρωσικής διπλωματίας έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη ελάχιστη σημασία έχει, αφού η «σφαίρα» είχε φύγει ήδη από το όπλο και είχε πετύχει τον στόχο της. 

Το μήνυμα του Κρεμλίνου, έστω με αυτόν τον ανοίκειο τρόπο, είχε σταλεί, για να υπενθυμίσει στον Βούτσιτς, ότι διαπραγματεύσεις για το Κοσοβαρικό, χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας δεν είναι αποδεκτές, πολύ περισσότερο δεν θεωρούνται έγκυρες συμφωνίες δίχως τη σφραγίδα της Μόσχας, έστω και αν αυτές είναι ήσσονος σημασίας. Μένει λοιπόν να δούμε εάν ο Βούτσιτς πήρε το μήνυμα και θα φανεί αυτό στις όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν στο άμεσο μέλλον και κυρίως στο προγραμματισμένο για τον άλλο μήνα ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι. 

Οι εκτιμήσεις, πάντως, συγκλίνουν ότι δεν μπορεί να το αγνοήσει. Οι δεσμοί αλλά και τα συμφέροντα υπερτερούν των καβγάδων, πατέρα και παιδιού. Ο Βούτσιτς παίζει γεωπολιτικά με Ανατολή και Δύση, αλλά κάποια στιγμή θα κληθεί να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί τού γεμίζουν την τσέπη, οι Ρώσοι του παρέχουν διπλωματική και στρατιωτική στήριξη. Διαλέγει και παίρνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή