Θεωρείο (11/09/20)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λάθος με την Καλογήρου  

Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η παντελής έλλειψη συνεννόησης με τις τοπικές αρχές. Ο περιφερειάρχης Μουτζούρης δεν είναι συνεννοήσιμος σχεδόν σε τίποτα, καθιστώντας τη λύση του προβλήματος ακόμα πιο δύσκολη, αφού η κυβέρνηση έχει δύο μέτωπα να αντιμετωπίσει. Το ερώτημα που υπάρχει και στο Μαξίμου είναι ποιος έκανε το μείζον λάθος να μην κατεβάσει η Ν.Δ. τη Χριστιάννα Καλογήρου. Παράλληλα, «τρέχει» και άλλο πρόβλημα στο νησί, καθώς έχουν κοπεί τελείως οι κυβερνητικές γέφυρες και με τον τοπικό βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου. Συνεπώς, η κυβέρνηση έχει μείνει χωρίς τοπικά στηρίγματα…

Το δώρο από τους Ελληνες της Κορσικής

Το μετάλλιο της πόλης προσέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο δήμαρχος της κοινότητας Καργκέζε, που ιδρύθηκε δύο αιώνες πριν από Ελληνες –Μανιάτες– στην Κορσική. Ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στο γαλλικό νησί συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γκαριντάτσι και τις –ελληνικής καταγωγής– Μαρία Λουίζα Ζανετάτσι και Εμανουέλα Περόνι. Ο δήμαρχος είχε πρωτοστατήσει στην αδελφοποίηση της κοινότητας με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990, ενώ η κ. Ζανετάτσι είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η έκπληξη ήταν πως η κ. Ζανετάτσι μίλησε και ελληνικά στον πρωθυπουργό, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε πλην του κορωνοϊού και γύρω από τη… Μάνη.

Xωρίς βαλίτσα

Η επίσκεψη πάντως στην Κορσική ήταν αυθημερόν, χωρίς καμία διανυκτέρευση, με αποτέλεσμα η πρωθυπουργική συνοδεία να ταξιδέψει στο νησί χωρίς βαλίτσες. Τις οποίες ωστόσο πρέπει να ετοιμάσει άμεσα, καθώς σήμερα έχει νέο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για το ΔΕΘ-forum.

Οι μόνιμοι κάτοικοι

Υπάρχει μεγάλη μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. που θεωρεί πως επιδεικνύεται μικρότερο ενδιαφέρον από όσο πρέπει, τόσο από τα μίντια όσο και από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών για τους μόνιμους κατοίκους της Λέσβου που είναι πραγματικά σε απόγνωση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αντιλαμβάνονται το ανθρωπιστικό κομμάτι που αφορά τους πρόσφυγες, αλλά θέλουν άμεσες δράσεις και υπέρ των μόνιμων κατοίκων.

Το… κοινό σημείο Μητσοτάκη – Τσίπρα

Στον προχθεσινό ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα δεν σημειώθηκε όσο θα της έπρεπε η επιλογή του Χρήστου Σπίρτζη στον τομέα της Δημόσιας Τάξης. Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διαδέχεται έναν ακόμα πρώην πασόκο, τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ωστόσο ως κοινοβουλευτικός θα συνεχίσει να έχει υπό την εποπτεία του τη Δημόσια Τάξη, κάνοντας δίδυμο με τον Σπίρτζη. Αν σκεφτεί κανείς πως και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέρχεται από το ίδιο κόμμα, τότε μιλάμε για κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύονται το know how που έχουν αποκτήσει τα πράσινα στελέχη στον εν λόγω τομέα.

Τσακωμός Ανδρουλάκη – Τσαβούσογλου  

Απίστευτη συμπεριφορά είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε πρωτολογία 17 λεπτών κατηγορώντας, ως αναμενόταν, διαρκώς την Ελλάδα. Η διαδικασία προβλέπει ακολούθως τοποθετήσεις από τους coordinators, μία μικρή δευτερολογία από τον κ. Τσαβούσογλου και ακολούθως να περάσει ο λόγος στους ευρωβουλευτές για ερωτήσεις. Ο κ. Τσαβούσογλου θεώρησε σκόπιμο να κάνει δευτερολογία… 25 λεπτών και να μην αφήσει χρόνο για ερωτήσεις, εκνευρίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη που τον διέκοψε ζητώντας να γίνει διάλογος και όχι μονόλογος, με τον Τσαβούσογλου να απαντά πως αν δεν θέλουν να ακουστεί η άποψή του, τότε να φύγει. Αποτέλεσμα, βεβαίως, ήταν να μη γίνει καμία ερώτηση και τελικά ο Τούρκος να μιλήσει 42 λεπτά, χρόνο-ρεκόρ για Επιτροπή. 

Φρένο στους τουρκολόγους

Η εμφάνιση του Μάκη Βορίδη στις αρχές της εβδομάδας έδωσε επιχειρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για κυβερνητικές παλινωδίες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στο «Ορούτς Ρέις», είπε πως δεν έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα αλλά… απειλεί να τα παραβιάσει. Οσο και αν η τοποθέτηση του υπουργού ήταν πολιτικά ορθή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία να αντιπολιτευτεί, καλώντας την κυβέρνηση να πει «πώς γίνεται η Τουρκία να μην πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες και συγχρόνως η Ελλάδα να ζητεί –έστω και με τεράστια καθυστέρηση 8 μηνών– την επιβολή κυρώσεων». Εξ ου και η απόφαση του Μαξίμου είναι για τα θέματα αυτά να τοποθετούνται λίγοι και καθ’ ύλην αρμόδιοι για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Εναντίον όλων

Η Τουρκία δεν αποκαλείται τυχαία «νευρική δύναμη», ούτε ο χαρακτηρισμός είναι μεταφορικός. Ενδεικτικό παράδειγμα πως από τις 26 Αυγούστου έχει επιτεθεί με ανακοινώσεις εναντίον τριών χωρών. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρος και Ιράκ ήταν τα θύματα της τουρκικής νευρικότητας. Δεν προσθέτω βεβαίως τη Γαλλία, με την οποία η αντιπαράθεση έχει πάει πλέον σε άλλο επίπεδο με σχεδόν καθημερινές πολεμικές ανακοινώσεις εκατέρωθεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή