Θεωρείο (16/09/20)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φαρσοκωμωδία με τις μάσκες

Η κυβέρνηση στα μεγάλα τα πάει καλά. Σε αρκετά μικρά όμως έχει θέμα. Ενα τέτοιο δημιουργήθηκε με τις μάσκες στα σχολεία, που δεν είναι ακριβώς σοβαρό πρόβλημα, αλλά ίσως κάτι χειρότερο: προκαλεί τη θυμηδία και αφαιρεί ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης πως είναι άψογα προετοιμασμένη σε όλα. Πάμε στο προκείμενο τώρα: ποιος φταίει για τις μάσκες που καλύπτουν όλο το… πρόσωπο και έκαναν το Διαδίκτυο να ξεκαρδιστεί στα γέλια; Το υπουργείο Παιδείας εξαρχής ένιψε τας χείρας του λέγοντας πως στο κομμάτι αυτό δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα. Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών επίσης αναφέρουν πως δεν ενεπλάκησαν στη διαδικασία, δείχνοντας προς το υπουργείο Υγείας.

Ποια είναι η αλήθεια

Πράγματι τις διαστάσεις για τις μάσκες τις έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όμως, ο Παναγιώτης Πρεζεράκος, γενικός γραμματέας, λέει σε συνομιλητές του πως εκείνος, ως ώφειλε, έδωσε τις διαστάσεις για όταν η μάσκα είναι ανοιχτή και φορεμένη. Και εδώ αρχίζει το ολίγον τι μπάχαλο. Η ΚΕΔΕ που είχε την ευθύνη εκτέλεσης της εντολής έδωσε παραγγελία για αυτές τις διαστάσεις με τις μάσκες… κλειστές, με αποτέλεσμα όταν άνοιξαν για να μπουν στα παιδικά πρόσωπα να γίνουν…. αερόστατα!

Μπαλάκι ευθυνών

Συνεπώς, αναζητώντας τις ευθύνες, τις οποίες ζητεί σύσσωμη και η αντιπολίτευση, αυτές δεν είναι εύκολο να αποδοθούν. Αλλος θα πει πως φταίει ο κ. Πρεζεράκος που έδωσε τις διαστάσεις, άλλος θα πει πως φταίει η ΚΕΔΕ που δεν κατάλαβε τι παράγγελνε και δεν έλεγξε τις μάσκες πριν φτιαχτούν. Και το μπαλάκι των ευθυνών είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί.

Βεντέτα Κεραμέως – Θεοδωρικάκου

Ενδιαφέρον έχει πάντως πως οι μάσκες εξαρχής δημιούργησαν στο παρασκήνιο μία ενδοκυβερνητική βεντέτα μεταξύ Κεραμέως και Θεοδωρικάκου. Η υπουργός Παιδείας σε δημόσια δήλωσή της –που αρκετοί τη χαρακτήρισαν unfair– έδειξε ευθέως το υπουργείο Εσωτερικών ως υπεύθυνο. «Οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προφανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων» είπε, καρφώνοντας ευθέως και δημόσια τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Η αναφορά δεν είναι τυχαία γιατί είχε προηγηθεί στις 20 Αυγούστου πρώτος γύρος κόντρας, όταν η Νίκη Κεραμέως έλεγε σε συνέντευξή της για τη μάσκα πως είναι θέμα «ατομικής ευθύνης» και μία μέρα μετά ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε τη χορήγηση δωρεάν μασκών στους μαθητές. Προφανώς και η Κεραμέως δεν το είχε ξεχάσει και… εκδικήθηκε 25 μέρες μετά.

«Μίνι αλεξίπτωτα»

Το λάθος δεν αλλάζει, πάντως, με την αντιπολίτευση να ζητεί να υπάρξουν κυρώσεις για τους υπεύθυνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή ανετοιμότητα, χαρακτηρίζοντας «μίνι αλεξίπτωτα» τις μάσκες και ζητώντας παραιτήσεις, ενώ και το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει εξοργιστικό «πως οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους». Το ποιος πάντως είναι υπεύθυνος, όπως θα διαπιστώσατε από τα προαναφερθέντα, είναι δύσκολα εντοπίσιμο.

Λάθος timing ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλους άρεσε σε άλλους όχι. Η ουσία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει αλλαγή στον λογότυπό του σε ένα κρίσιμο  χρονικό σημείο, καθώς υπήρχε ατζέντα για να χτυπήσει την κυβέρνηση, αλλά την… άλλαξε μόνος του. Τα σχόλια πάντως ήταν μοιρασμένα μεταξύ θετικών και αρνητικών, αν και αυτό είναι πολύ σχετικό, γιατί προφανώς στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ο λογότυπος θα αρέσει ενώ στα γαλάζια στελέχη όχι.

Συμβολικός χρόνος

Μετά την επιτυχημένη επίσκεψή της στο Καστελλόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζει βαλίτσες για την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, η οποία έρχεται σε ένα σαφώς συμβολικό χρονικό σημείο, λόγω της έντασης με την Τουρκία. Την Πρόεδρο θα συνοδεύει και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Βλάσσης και το πρόγραμμα από τη Δευτέρα 21/9 έως την Τετάρτη 23/9 θα είναι πλήρες. 

Η θάλασσα που ενώνει

Η θάλασσα είχε την τιμητική της και στα… δώρα που αντάλλαξαν ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ του δώρισε ένα αρχαίο αντίγραφο με απεικονίσεις θαλάσσιων παραστάσεων, ενώ ο Αιγύπτιος του δώρισε ένα παραδοσιακό αιγυπτιακό καράβι. Το μήνυμα σαφές: η θάλασσα δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει.

Γαστρονομική διπλωματία

Την τακτική του πατρός του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρούσε τις διαπροσωπικές σχέσεις κομβικές στην εξωτερική πολιτική, φαίνεται πως ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξ ου και επέλεξε το φαγητό ως μέσο διπλωματίας. Χθες το βράδυ έκανε το δείπνο στον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Και οι δύο επιλογές δεν ήταν τυχαίες, καθώς θεωρήθηκε πως το φαγητό μετατρέπει μία απλή τυπική συνάντηση σε πιο διαπροσωπική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή