Θεωρείο (17/09/20)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσίπρας κατά… Μακρόν!  

Οι παλιές αγάπες δεν πάνε πάντα στον παράδεισο. Ο Αλέξης Τσίπρας που είχε μία πολύ στενή σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως αποτυπώθηκε και στην ιστορική ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Πνύκα το 2017, άφησε μία πολύ επιθετική αιχμή από το βήμα του Economist για τον –άλλοτε(;)– φίλο του. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εκθειάζοντας τον ρόλο του Φρανσουά Ολάντ το 2015 ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ είπε: «Ο Ολάντ δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η Ελλάδα θα έμενε εκτός της Ευρωζώνης. Και αυτό δεν το έκανε ούτε απαιτώντας εμπορικές συναλλαγές ή εξοπλιστικά προγράμματα ούτε υπολογίζοντας κόστη και οφέλη. Το έκανε υπηρετώντας τις αρχές του». Η αιχμή συστημένη για το Ελιζέ…

Ονομαστική για Βόρεια Μακεδονία 

Να πάρει ρεβάνς για την αντιπολίτευση που δέχθηκε από τη Ν.Δ. όταν ήταν κυβέρνηση θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία των δύο χωρών. Η απόφαση είναι win win, καθώς είτε θα εκθέσει τους βουλευτές της Ν.Δ. που πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια, είτε θα δημιουργήσει κάποια ρήγματα από βουλευτές που θα αποφασίσουν να καταψηφίσουν. Χθες, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ «σήκωσε» το θέμα μετά τις δηλώσεις Ζόραν Ζάεφ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος». Αλλο που δεν ήθελε η Κουμουνδούρου να αναβιώσει το θέμα βγάζοντας μία πολύ αιχμηρή ανακοίνωση κατά του Μητσοτάκη.

Βαλκανική διπλωματία

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ασχέτως αν έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το θέμα, γνωρίζουν πως αυτές οι λεκτικές υπερβολές είναι συνήθεις, ειδικά από χώρες που είναι πιο αδύναμες, όπως η Βόρεια Μακεδονία και θέλουν πάση θυσία τη στήριξη του πιο ισχυρού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα. 

Συνάντηση με Ρώσο πρέσβη 

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση έγινε χθες, όπως ανακοίνωσε επισήμως η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τετ α τετ με τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μάσλοφ και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και «περιφερειακά ζητήματα».  

Η «αποστολή» Τζανακόπουλου 

Η αλλαγή φρουράς στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και πολλά πλοκάμια. Ενα από αυτά, όπως μου λένε αρκετοί που γνωρίζουν τα ευαίσθητα εσωτερικά θέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να γίνουν αλλαγές, για να το πω κομψά, και στις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ που εν πολλοίς αποτελούν «μαγαζί» του Σκουρλέτη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι τοπικές οργανώσεις ήταν αυτές που αντιδρούσαν κατά κόρον στο άνοιγμα προς το κέντρο το οποίο επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τη δύσκολη αποστολή της ανανέωσης –ενίοτε και εκκαθάρισης– των τοπικών θα έχει ο νέος γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, που όπως μου έλεγε η ίδια συριζαϊκή πηγή, έχει ένα πλεονέκτημα: ξέρει να κρατά τις εσωκομματικές ισορροπίες και έχει συμπάθειες σε όλες τις τάσεις.

Κατ’ οίκον αγωγή 

Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά έντονη αδιαθεσία και πόνους στο στομάχι. Ο υπουργός από το πρωί είχε και άλλα συμπτώματα και έτσι πήγε στο νοσοκομείο. Εξετάστηκε από θεράποντα ιατρό λόγω οπισθοστερνικού άλγους, επιγαστραλγίας και υπέρτασης. Του συνεστήθη σχετική αγωγή, ενδελεχής έλεγχος και ανάπαυση στο σπίτι για λίγες ημέρες.

Βελτιώσεις από Αθανασίου 

Το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα ο Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή για την ΕΟΕ έχει ήδη προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις με κορυφαία αυτήν της Ντόρας Μπακογιάννη που δήλωσε δημοσίως στη Βουλή πως θα δημιουργήσει πρόβλημα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το νομοσχέδιο έχει, όπως μαθαίνω, θέματα αντισυνταγματικότητας, εξ ου και επιστρατεύτηκε ο έμπειρος Χαράλαμπος Αθανασίου να το διαβάσει ώστε να προσφέρει τις γνώσεις του πού και πόσο επιδέχεται βελτιώσεις. 

ΚΕΔΕ vs υπ. Yγείας  

Στο θέμα με τις μάσκες σάς είπα πως δύσκολα θα εντοπιστεί υπεύθυνος. Η ΚΕΔΕ, πάντως, που έχει εμπλακεί  και πολλοί τη δείχνουν ως αρμόδια για την γκάφα, εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως «εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε». Προσθέτει δε, πως δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους αρμόδιους του υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί. Αντίδραση δεν υπήρξε και μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς επιθυμία και του Μαξίμου είναι να πέσει το θέμα πιο χαμηλά. 

Αδειασε Κικίλια

Σας έγραφα και χθες για τη φανερή πλέον κόντρα Κεραμέως – Θεοδωρικάκου. Στην κυβέρνηση, όμως, υπάρχουν και άλλα φάλτσα με υπουργούς να αδειάζουν συναδέλφους τους, ηθελημένα ή μη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, το ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς άδειασε τον Κικίλια που είχε μιλήσει για τοπικά lockdowns σε δήμους, εάν χρειαστεί. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες και δεν μπορεί να γίνει, αδειάζοντας δημοσίως τον υπουργό Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή