Μονόδρομος η συνεργασία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ώρες κυλούν δύσκολα και τα προβλήματα βουνό, να απαιτούν δαπάνες και λύσεις που είναι δύσκολο να εξευρεθούν σε μια περίοδο ισχνών και καταπονημένων αγελάδων: τουρκικές διεκδικήσεις, μεταναστευτική φωτιά που άδηλα αργοκαίει, δεύτερο κύμα κορωνοϊού που εξαντλεί τις λίγες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, λουκέτα σε τουρισμό και μικρές επιχειρήσεις, ανεργία, αναζήτηση νέων μέσων για τη στήριξη της κοινωνίας… Η χρονιά σιγοσύρθηκε επώδυνα με έναν διαρκή σπασμό αγωνίας.

Μεγάλα παράλληλα βάρη που δεν σηκώνονται σε συνθήκες ψυχροπολεμικού εμφυλίου, με πετροβολήματα και δημόσιους διαπληκτισμούς δι’ ασήμαντον αφορμήν, με ύβρεις, αλλά με συνεργασία, με κολύμπι ενάντια στα καιροσκοπικά ρεύματα και τα ασάλευτα διχαστικά δόγματα. Τα αποθέματα που διαθέτουμε στερεύουν. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. 

Ομως, το υποτιθέμενο πολιτικό όφελος από την καταβαράθρωση του αντιπάλου στην εξουσία ακόμη θεωρείται σημαντικότερο από τη συσπείρωση μπροστά στην κατεπείγουσα ανάγκη. Το πατροπαράδοτο κέλυφος των μικρόκοσμων, η εθιμική καλλιέργεια αντίπαλων «θυρών», η αντίδραση για την αντίδραση, η στρεβλή αντίληψη του τι σημαίνει ομοψυχία, σφραγίζουν τα μάτια μπροστά στην καταιγίδα των πολλαπλών κρίσεων.

Να εξηγούμαστε. Η συσπείρωση δεν απαιτεί την απάλειψη των διαφορών, ομοεθνής δεν σημαίνει και ομοϊδεάτης, ένα ομότροπο και αδιάρρηκτο εμείς θα ήταν ολέθριο για τη δημοκρατία. Συσπείρωση σημαίνει σύγκλιση, συστράτευση όλων απέναντι στην ανάγκη για εθνική επιβίωση. 

Ωστόσο, όπως σημαντικό μέρος της κεφαλής έτσι και μεγάλο μέρος του σώματος, χρόνια μολυσμένο από το μικρόβιο της διχοστασίας, προτιμά τα χαρακώματα, ενίοτε και το ψέμα. Αρνείται την κοινή λογική, το από κοινού σπρώξιμο της πέτρας (αλί, αυτό συνήθως ακολουθεί του ολέθρου). Πόλεμος για τις μάσκες. Τα οργισμένα ακάλυπτα στόματα στάζουν υποκρισία. Πίσω από την ανησυχία για την υγεία των μασκοφορεμένων παιδιών κρύβονται οι ιδεολογικές διαφορές, ο φανατισμός, ο ρατσισμός. Οι αντιξοότητες στην εφαρμογή των μέτρων, τα λάθη, η μετακύλιση ευθυνών γίνονται όπλα στα χέρια των πάσης φύσεως αρνητών. 

Καμία σύγκρουση σήμερα δεν είναι παραγωγική. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για πολιτικές διαιρέσεις. Υπερβολικά κρίσιμα για αψιμαχίες με αφορμή το πολύπαθο, ποδοπατημένο αλλά πάντα σωτήριο κομμάτι πανί· για φωνές μασκαρεμένης διαμαρτυρίας, που καλύπτουν τις εκκλήσεις των ειδικών. Οι καιροί είναι υπερβολικά δύσκολοι για να μην είμαστε ενωμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή