Θεωρείο (20/09/20)

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές αφίξεις στην Ελευσίνα

Κάτι μεγάλο μαγειρεύεται στην Ελευσίνα. Μαθαίνω ότι αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα το μεγάλο αφεντικό της US International Development Corporation, της αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ δηλαδή, που επενδύει σε μεγάλα έργα διεθνώς. Ο Adam Boehler θα έχει τετ α τετ με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Οι δυο τους άλλωστε συζητούν πολύ συχνά και ο στόχος είναι να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην αγορά και τον εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Πρόκειται για σημαντικό έργο, για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, που αν προχωρήσει θα πιστωθεί στον Αδωνι.

Επιπλοκές στις… κυρώσεις

Φημολογείται πως η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO θα πουληθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την εταιρεία που κάνει τις παραχωρήσεις για έρευνες. Αν η κίνηση ήταν αμιγώς οικονομική δεν θα είχε τόση σημασία. Κάποιοι όμως τη συνδέουν με το ενδεχόμενο να μπουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σε αυτή την εταιρεία για τις παράνομες έρευνες στην Αν. Μεσόγειο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν τελικά η εταιρεία περάσει σε ολλανδικά ή άλλα ευρωπαϊκά χέρια οι κυρώσεις θα είναι κάπως πιο περίπλοκες…

Μπέρδεμα αρμοδιοτήτων

Εκτός από τις αρρυθμίες, ενίοτε και κόντρες μεταξύ υπουργών που δημιουργούν διάφορα θέματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, προβλήματα προκύπτουν ακόμα και εντός του ίδιου υπουργείου. Παράδειγμα μία ανακοίνωση που έβγαλε η Πυροσβεστική με αφορμή πυρκαγιές στον Εβρο, στην οποία αναφέρεται πως «με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος» ενεργοποιήθηκε «μεικτό κλιμάκιο, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν». Δεν είναι μόνο πως η ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί πως στις πυρκαγιές υπήρξε δόλος, ή ακόμα και ζήτημα κρατικής ασφάλειας, κάτι που δεν υιοθετούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Η αναφορά κυρίως στην Αστυνομική Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας και Θράκης μπλέκει λίγο τις αρμοδιότητες, καθώς η Γενική είθισται να αναφέρεται απευθείας στον Μ. Χρυσοχοΐδη που από τον Μάρτιο έχει περάσει πολλές μέρες και νύχτες στον Εβρο.

Φέτος ο ανασχηματισμός

Το παζλ, πάντως, που διαμορφώνεται αρχίζει και ξεκαθαρίζει. Οι αρρυθμίες που υπήρχαν ήδη από το καλοκαίρι, τώρα ενόψει και των αρκετών χειμερινών προβλημάτων που αρχίζουν να συσσωρεύονται γίνονται πιο εμφανείς. Πολλοί, μάλιστα, στοιχηματίζουν πως μόλις ελεγχθεί λίγο η πανδημία και φανεί φως στο τούνελ των ελληνοτουρκικών θα έρθει και ο πρώτος σαρωτικός ανασχηματισμός, ει δυνατόν και πριν από τα Χριστούγεννα. 

Υπάρχει επίσημο αίτημα;

Πέρυσι τον Μάρτιο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον είχε πετάξει τη… βόμβα πως η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων. Από τότε έχουν περάσει πέντε μήνες και το ερώτημα είναι αν υπήρξε ποτέ σχετικό επίσημο αίτημα της χώρας. Το θέτω καθώς διάφορες έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες εκφράζουν την άποψη πως το αίτημα ακόμα εκκρεμεί.

Το γεύμα της Ντόρας

Δραστηριοποίηση σε όλα τα επίπεδα έχει τελευταία η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκτός από γνώστης των Εξωτερικών, ξέρει πώς να φτιάχνει καλό κλίμα και πολιτικά. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών για γεύμα. Παρόντες ο Δ. Καιρίδης, ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Ευ. Στυλιανίδης και ο… Διον. Χατζηδάκης που δεν είναι μέλος της Επιτροπής αλλά πήγε για παρέα. Το μενού βεβαίως ήταν τα ελληνοτουρκικά.

H Capodistria και οι ΜΕD7

H πόλη λέγεται Κόπερ και βρίσκεται στη Σλοβενία. Η ονομασία της προέρχεται από την Capodistria, που ήταν η ονομασία της κατά την περίοδο της Αναγέννησης στην οποία βρισκόταν υπό ενετική κυριαρχία. Από την παραθαλάσσια πόλη των 28.000 κατοίκων κατάγονταν οι πρόγονοι του Ιωάννη Καποδίστρια. Σήμερα η πόλη είναι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Σλοβενία για να μπει στους MED7 και να γίνουν MED8, καθώς η Κόπερ βλέπει Μεσόγειο. Το αίτημα της Σλοβενίας για συμμετοχή στους MED7 έθεσε ο Σλοβένος υπ. Εξωτερικών Αντζε Λογκάρ στον Ελληνα ομόλογό του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιουμπλιάνα, με τον κ. Λογκάρ να επικαλείται την Κόπερ. Η οποία μάλιστα είναι αδελφοποιημένη με την Κέρκυρα και τι καλύτερο από το να το πει σε έναν… Κερκυραίο.

Unfair από Κουμουτσάκο

Την ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση δίνει μάχη να πείσει για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, ένας υπουργός εμφανίζεται χωρίς μέτρα προστασίας να μεταλαμβάνει. Η σχετική φωτογραφία του Γιώργου Κουμουτσάκου που κυκλοφόρησε δεν σχολιάστηκε επισήμως από το Μαξίμου, καθώς –και αυτό είναι το χειρότερο– εγκλώβισε το Μαξίμου σε ένα θέμα που από τη φύση του είναι πολύ λεπτό: αν υπήρχε καταδίκη θα έβαζε απέναντι έναν κοινό θρησκευόμενο που είναι ούτως ή άλλως κοντά στη Ν.Δ. και η κυβέρνηση το έχει διαχειριστεί εξαιρετικά τους δύσκολους αυτούς μήνες. Αν δεν υπήρχε καταδίκη, όπως επελέγη, δίνει επιχειρήματα στην αντιπολίτευση, ενώ στέλνει και λάθος μηνύματα. Για αυτό η κίνηση Κουμουτσάκου είναι χοντρό unfair απέναντι σε κυβέρνηση και πολίτες και σε όλους όσοι δίνουν από κοινού μάχη να ελεγχθεί η πανδημία.

Quiz

Eνα έγγραφο που μαθαίνω πως έφτασε στα χέρια κορυφαίου υπουργού, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις του με το Μαξίμου. Το έγγραφο περιείχε αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ίδιο και μετακύλισή τους στον υφυπουργό, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Το θέμα προσώρας «πάγωσε», θεωρείται πάντως βέβαιο πως η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών θα έχει και συνέχεια.

Comeback Αβραμόπουλου

Το ιστορικό γραφείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη γωνία του Καλλιμάρμαρου Σταδίου έχει ανοίξει ξανά τις πόρτες του. Επειτα από μια περίοδο που ως επίτροπος η έδρα του ήταν στις Βρυξέλλες και το γραφείο στην Αθήνα παρέμενε κλειστό, ο πρώην υπουργός έχει ενεργοποιηθεί ξανά με μπαράζ εγχώριων επαφών. Χαριτολογώντας μάλιστα λέει σε συνομιλητές του «Ι’m back», την ιστορική έκφραση που χρησιμοποίησε ο Μάικλ Τζόρνταν όταν επέστρεψε στα παρκέ. Δεν ξέρω βέβαια αν έχει στόχο το… πρωτάθλημα, όπως είχε μετά την επιστροφή του και ο θρύλος του NBA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή