Περίοδος ανάπαυλας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος Ελλάδος και Τουρκίας των τελευταίων εβδομάδων έδωσε τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών να πείσουν τους πολίτες τους για την επάρκεια και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Υπήρξε ασφαλώς καταπόνηση στρατιωτικού υλικού και ανθρώπινου δυναμικού, αλλά όχι απώλειες. Με όρους ποδοσφαιρικούς το αποτέλεσμα υπήρξε ισόπαλο, με την Αθήνα και την Αγκυρα να διατηρούν δικαίωμα ιδίας αξιολογήσεως της αντιπαραθέσεως.

Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, εάν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει ταχεία υποτροπή και νέα κρίση σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι «αναίμακτες» διπλωματικές διαπραγματεύσεις –όταν και εάν αρχίσουν– θα έχουν ως στόχο συμφωνία, με την οποία θα εξασφαλίζεται στην Τουρκία δικαίωμα εκμεταλλεύσεως ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, διά της μειώσεως της επήρειας του Καστελλόριζου και άλλων νήσων.

Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για όποια ελληνική κυβέρνηση, να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας ρυθμίσεως της μορφής αυτής. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία σε διμερές επίπεδο – πράγμα που θεωρεί άλλωστε βέβαιο.

Ως προς το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν καινοτομεί, καθώς όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολιτεύσεως προκρίνουν την τελική παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη. Διότι διά του τρόπου αυτού η αναίρεση παγίων θέσεων της Ελλάδος, θα γίνει με απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου, και η χώρα μας θα την αποδεχθεί, σεβόμενη τη διεθνή έννομη τάξη.

Αποδοχή πλαισίου διαπραγματεύσεως το οποίο προσδιόρισε ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να υπάρξει από την Τουρκία, που στην περίπτωση προσφυγής στη Χάγη θα επιμείνει να περιληφθεί τουλάχιστον η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων που βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο.

Κατά συνέπεια και στην παρούσα φάση, η έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδος και Τουρκίας δίδει τη δυνατότητα απλώς στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Ε.Ε., να απομακρύνει το θέμα επιβολής κυρώσεων, έστω προσωρινώς, και να ανακόψει ίσως την ορμή της αντιπαραθέσεως του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την Αγκυρα.

Αλλά και πάλι η επιτυχία της κ. Μέρκελ δεν είναι εξασφαλισμένη, διότι ενώ προς τον παρόν υπάρχει διακοπή της τουρκικής δραστηριότητος στην περιοχή της Δωδεκανήσου, οι έκνομες ενέργειες της Αγκυρας ακαταπαύστως συνεχίζονται στην Κύπρο.

Αναμένεται με ενδιαφέρον, εάν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διευκολύνει την «συνεννόηση» που δρομολογεί το Βερολίνο, με τη «συνεργασία» –μάλλον προσχηματική– των Αθηνών και της Αγκυρας.

Ο κίνδυνος συγκρούσεως δεν εξέλιπε. Οι διαπραγματεύσεις εάν αρχίσουν δεν μπορεί να διαρκέσουν επ’ άπειρον. Εάν η πρόθεση της Τουρκίας είναι να ενεργήσει στρατιωτικώς σε κάποια φάση –όπως πιστεύουν ορισμένοι– δεν θα αναμείνει την αγορά και ένταξη των γαλλικών μαχητικών στην Πολεμική μας Αεροπορία. Μία περίοδο ανάπαυλας διανύουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή