Θεωρείο (22/09/20)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία στην Κύπρο

Πηγή μου που βρίσκεται στην Κύπρο για την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου Σακελλαροπούλου, μου μετέφερε την ανησυχία «που υπήρχε διάχυτη», όπως χαρακτηριστικά είπε, από την πλευρά των Κυπρίων. Ποια είναι αυτή; Πως ο Ερντογάν πάει να σπάσει το μέτωπο Αθήνας – Λευκωσίας, καθώς αποκλιμακώνει με την Ελλάδα και κλιμακώνει με την Κύπρο. Το θέμα τέθηκε στο περιθώριο συναντήσεων της ελληνικής αποστολής με τους Κύπριους και ήταν ένα από αυτά που κυριάρχησαν στις τετ α τετ συζητήσεις.  

Η Σακελλαροπούλου, ο Αβραμόπουλος και ο Πούτιν  

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου δέχθηκε με το πέρας της συνάντησής της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ύψιστη τιμή που απονέμει σε κάποιον η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Αναστασιάδης της απένειμε, «με ξεχωριστά αισθήματα σεβασμού και ως ελάχιστο δείγμα της ιδιαίτερης εκτίμησης που τρέφει το κυπριακό κράτος και ολόκληρος ο κυπριακός λαός στο πρόσωπό σας και την Ελληνική Δημοκρατία, της οποίας επάξια ηγείστε», όπως είπε, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του ΙΙΙ. Για την ιστορία με το ίδιο περιδέραιο έχουν τιμηθεί ακόμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και ο… Δημήτρης Αβραμόπουλος!

Μήνυμα από Μαξίμου

Το θέμα με τη μετάληψη του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει αρκετή ουρά και ακόμα συζητείται. Το βέβαιο είναι πως ενόχλησε εντόνως το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και συμβολισμού. Την ενόχληση μετέφερε ανεπίσημα ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό. Οι δυο τους, άλλωστε, συνομιλούν τακτικά για μία σειρά θεμάτων και βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, άρα ο υπουργός Επικρατείας ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος να μεταφέρει το κλίμα. Εξάλλου αυτή δεν ήταν η πρώτη αστοχία του υπουργού –ήταν βέβαια η πιο σοβαρή– καθώς είχε προηγηθεί εκείνη η φωτογραφία με τα… πόδια πάνω στο τραπέζι που είχε κοινοποιήσει μόνος του στο twitter και μετά ζήτησε συγγνώμη. Πάντως, σκέψη για αποπομπή, όπως διακινήθηκε, δεν υπήρξε, καθώς το θέμα είναι εξ ορισμού ευαίσθητο.  

Η αναβίωση μιας παλιάς κόντρας

Στο παρασκήνιο έχει ενδιαφέρον η κόντρα μεταξύ Χαρδαλιά – Κουμουτσάκου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν εκείνος που ανέλαβε να αδειάσει δημοσίως τον αναπληρωτή την περασμένη Παρασκευή. Ο Κουμουτσάκος δεν το άφησε να περάσει έτσι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έλεγε σε ουκ ολίγους συνομιλητές του πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο ισχυρισμός Χαρδαλιά είναι διάτρητος, καθώς δεν έχει απαγορευθεί η θεία κοινωνία. Η κόντρα των δύο, για όσους θυμούνται τα γαλάζια παρασκήνια, δεν είναι καινούργια και έχει τις ρίζες της στον Βύρωνα, έδρα του Νίκου Χαρδαλιά και γενέτειρα του Γιώργου Κουμουτσάκου. Το 2014 όταν ο νυν αναπληρωτής υπουργός ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Ν.Δ., ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε κατέβει υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Γιάννη Σγουρό από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κουμουτσάκος γέννημα-θρέμμα Βυρωνιώτης επιχείρησε να «χτυπήσει» τον πρώην δήμαρχο Βύρωνα εντός έδρας με τη μάχη να εξελίσσεται σε προσωπική κόντρα των δύο.  

Το ώριμο φρούτο και ο Αλέξης

Είδατε τον Αλέξη Τσίπρα το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ; Επειδή είναι μάλλον δύσκολο να καταφέρατε να παρακολουθήσετε 4,5 ώρες συνέντευξη Τύπου –τόσο κράτησε την Κυριακή– θα σας μεταφέρω το ζουμί, καθώς κατάφερα να τη δω σχεδόν όλη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αυτή τη στιγμή να πει κάτι συγκεκριμένο. Είναι προφανές, για αυτό επιλέγει απλά να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να κάνει λάθος, ελπίζοντας σε κυβερνητικά στραβοπατήματα. Αυτό έκανε και στη Θεσσαλονίκη, που αν δεν τον είδατε δεν χάσατε κάτι. Η κλασική τακτική του ώριμου φρούτου.  

Ο Καραμανλής και οι μάσκες

Από τους πιο απαιτητικούς στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι ο Κώστας Καραμανλής. Οπως μου λένε πριν μπεις στο γραφείο του, η ασφάλεια ενημερώνει πως χωρίς μάσκα δεν υπάρχει καμία περίπτωση εισόδου.

Ο Σκορπιός και ο Τραμπ

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις Τραμπ έναντι της Ελλάδας, αν και διαφαίνεται πως το τελευταίο διάστημα η «βαθιά Αμερική» ισορρόπησε την προσωπική χημεία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Τραμπ, πάντως, δείχνει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον για ένα νησί της χώρας, που η φήμη του εξακολουθεί να υπάρχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, με όποιον συνομιλεί και του λέει πως έχει σχέση με την Ελλάδα, τον ρωτάει για το καθεστώς που ισχύει σήμερα στον… Σκορπιό, το πρώην νησί του Αριστοτέλη Ωνάση που πέρασε σε Ρώσο επιχειρηματία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή