Ο θάνατος της δικαστού, σπίθα σε εύφλεκτη κοινωνία

Ο θάνατος της δικαστού, σπίθα σε εύφλεκτη κοινωνία

3' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, εμβληματικού μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το άμεσο μέλλον της Αμερικής αλλά και για την πορεία της χώρας στις επόμενες δεκαετίες. Οσο αδιανόητο και αν φαίνεται ότι η ζωή (ή ο θάνατος) ενός ανθρώπου μπορεί να είναι τόσο σημαντική για την εξέλιξη μιας πολιτείας με δοκιμασμένους κρατικούς θεσμούς, το κενό που αφήνει η Γκίνσμπεργκ βρίσκει το Α.Δ. σε μια εποχή που καλείται να κρίνει ζητήματα που θα έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή όλων των πολιτών. Ο θάνατός της  (στα 87 της) μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός και για τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου και για την ενότητα ή τον περαιτέρω διχασμό των πολιτών της χώρας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα προτείνει αμέσως νέο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι το Σώμα θα συζητήσει την υποψηφιότητα πριν από τις εκλογές. Οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 53 έδρες στην 100μελή Γερουσία· σε περίπτωση ισοψηφίας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, έχει την αποφασιστική ψήφο. Μόνο εάν τουλάχιστον 4 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αρνηθούν να στηρίξουν την ή τον υποψήφιο θα εμποδιστεί ο Τραμπ. Εως χθες, μόνο δύο είχαν δηλώσει ότι δεν είναι πρέπον να επικυρωθεί η υποψηφιότητα τόσο κοντά στις εκλογές. Θυμίζουμε ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα πρότεινε νέο μέλος του δικαστηρίου το 2016, 11 μήνες πριν από τη λήξη της δικής του θητείας, ο Μακόνελ αρνήθηκε να τη συζητήσει πριν από τις εκλογές, με αποτέλεσμα να επικυρωθεί υποψήφιος του Τραμπ. Εάν επικυρωθεί και η νέα υποψηφιότητα, ο Τραμπ θα έχει διορίσει τρία από τα 9 μέλη του Α.Δ. Πριν από τον θάνατο της Γκίνσμπεργκ, τα «συντηρητικά» μέλη ήταν 5 (μεταξύ αυτών ο πρόεδρος Τζον Ρόμπερτς) και 4 τα «φιλελεύθερα». Τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο οι συντηρητικοί να γίνουν 6 κι αυτό θα επηρεάσει άμεσα κορυφαία ζητήματα για την κοινωνία της Αμερικής. Εάν γίνουν εκλογές χωρίς νέο μέλος και εάν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, θα κληθούν τα 8 μέλη του δικαστηρίου να κρίνουν τον νικητή (όπως εκλήθη το δικαστήριο να αποφασίσει μετά τις εκλογές του 2000 μεταξύ Τζορτζ «W» Μπους και Αλ Γκορ). Εάν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές (και απορριφθούν οι ενστάσεις του), τότε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα προτείνει τον διάδοχο της Γκίνσμπεργκ. Εάν όμως οι Δημοκρατικοί δεν αποκτήσουν πλειοψηφία στη Γερουσία, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα επικυρωθεί κάποια υποψηφιότητα, με αποτέλεσμα οι συντηρητικοί να διατηρούν άνετη πλειοψηφία στο δικαστήριο (5 εναντίον 3) την ώρα που αυτό θα κρίνει κορυφαία ζητήματα.

Εκτός από τον καθοριστικό ρόλο του Α.Δ. στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών (και ο Τραμπ ήδη προετοιμάζει το έδαφος γι’ αυτό), μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, το δικαστήριο έχει προγραμματίσει ακροαματική διαδικασία για το μέλλον του νόμου για το σύστημα υγείας, γνωστό ως Obamacare, που ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν να ακυρώσουν. Εως τώρα αναμενόταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου. Εάν το δικαστήριο αποκτήσει νέο συντηρητικό μέλος, η πλειοψηφία θα είναι κατά του νόμου. Εάν παραμείνουν 8 δικαστές, ισοψηφία θα σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ απόφαση κατώτερου δικαστηρίου (εφετείου) που έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό. Αυτό θα κρίνει την ασφάλιση 20 εκατ. ανθρώπων. 

Κι άλλα κορυφαία ζητήματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, σε μια χώρα που διχάζεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ πλουσίων και φτωχών, λευκών και μαύρων, νέων και γέρων, μεταξύ των «ελίτ των ακτών» και των «αληθινών Αμερικανών» της ενδοχώρας κ.ά. Η προεδρία Τραμπ διεύρυνε και ανέδειξε τις ρωγμές που υπήρχαν. Στρατηγική του είναι να τις διευρύνει  περισσότερο, για να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να ωθήσει τους αντιπάλους σε ακόμη μεγαλύτερη οργή και αγανάκτηση, με συνέπεια αυτό να συσπειρώνει περαιτέρω τους οπαδούς του. Με πράξεις και με λόγια, ο Τραμπ συνεχώς καταφέρεται εναντίον της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών. Ο πόλεμος εναντίον της μάσκας καθώς και εναντίον όσων μέσων ενημέρωσης δεν τον υποστηρίζουν είναι μέρη αυτής της τακτικής. Ο Τραμπ κομπάζει ότι το χρηματιστήριο ανεβαίνει· όταν όμως το 10% των πολιτών κατέχει το 92% των μετοχών, ενώ ολοένα περισσότεροι είναι άνεργοι ή απειλούνται με απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιδεινώνεται η ανισότητα. Οταν είναι προφανές ότι ο πρόεδρος μεροληπτεί συνεχώς υπέρ κάποιων ομάδων και εις βάρος άλλων, υπονομεύονται τα θεμέλια της κοινωνίας. Ετσι, μια διευρυμένη πλειοψηφία συντηρητικών μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου ενδεχομένως να υπονόμευε ακόμη περισσότερο νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, που συμβάλλουν στη μάχη εναντίον της ανισότητας, που επιδιώκουν την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ο πιο άμεσος κίνδυνος, όμως, είναι ότι ο διορισμός νέου, ισόβιου μέλους του Α.Δ. είναι τόσο σημαντικό γεγονός, εγείρει τέτοια πάθη, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο όσων θέλουν να επουλώσουν τις πληγές της κοινωνίας.