ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Κλειώ στο Αγιον Ορος και στη Μόρια

Αγύριστο κεφάλι η Κλειώ, με σαφή κλίση προς την ειρωνεία, και μάλιστα την τραγική, ενδιαφέρεται για τα έργα των ανθρώπων, αδιαφορεί όμως για τις επιθυμίες τους, άδηλες και φανερές, για τους σχεδιασμούς, τις ίντριγκες, τα μικροσυμφέροντα, την πονηριά τους. Αυστηρή, δεν κολακεύεται από κανέναν και δεν καλοπιάνεται με τίποτα. Ο,τι είναι να πει ή να γράψει, θα το πει – την ακούσουν δεν την ακούσουν όσοι ορκίζονται ότι συνεκτιμούν την άποψή της πριν αποφασίσουν.

Οχι. Η Κλειώ δεν είναι μπλόγκερ ή γιουτιούμπερ. Δεν έχει τοίχο στο φέισμπουκ ή λογαριασμό στο τουίτερ, ούτε εκπομπή στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση. Είναι απλώς η Μούσα της Ιστορίας. Η οποία, εξαιτίας της ροπής της προς την ειρωνεία, φρόντισε να μας προσφέρει ένα επιπλέον δωρεάν μάθημα, αν και γνωρίζει ότι λίγοι έχουν την επιθυμία να διδαχθούν. Ενα μάθημα αντιμισαλλόδοξης θρησκευτικής νοσολογίας: Για να αιτιολογήσουν την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, μερίδα των ΜΜΕ, αμέτρητοι διαδικτυακοί πομποί ψεύδους, αλλά και λιγοστοί επιστήμονες επιπόλαια δημοσιολογούντες, δαιμονοποιούν τους μετανάστες, μουσουλμάνους στην πλειονότητά τους. Την ίδια στιγμή, όμως, αποκαλύπτεται ότι ο κορωνοϊός εισέβαλε στο άβατον του Αγίου Ορους. Τα κρούσματα στις μονές δεν είναι πολλά, εντούτοις η αργοπορημένη, ως συνήθως, απόφαση του ΕΟΔΥ να στείλει κλιμάκιό του, υποδηλώνει φόβο για ευρεία διασπορά του ιού.

Και η τρέχουσα μικροϊστορία, αυτή που ζούμε τώρα, Ιστορία είναι. Αρα αφορά την Κλειώ. Η Μούσα ξέρει ότι επί πανδημίας, και κατά σύσταση των επιστημόνων, απαγορεύτηκε η λατρεία σε τεμένη όλων των θρησκειών, και επιπλέον ότι νόσησαν ιερωμένοι επίσης όλων των θρησκειών· ανάμεσά τους ο πατριάρχης Ουκρανίας Φιλάρετος, ο οποίος κήρυττε ότι για την ασθένεια ευθύνεται η ομοφυλοφιλία, που προκάλεσε τη θεϊκή τιμωρία. Μπορεί λοιπόν η Κλειώ να διαβεβαιώσει και ότι η θρησκεία, η πίστη, δεν προσφέρει αδιαπέραστη ασπίδα και ότι ο ιός δεν έχει θρησκευτικές προτιμήσεις· δεν πλήττει αποκλειστικά μουσουλμάνους, χριστιανούς κτλ.

Στον Αγιον Ορος και στη Μόρια οι άνθρωποι ζουν σε στενότατη συνάφεια και με λειψή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στο Ορος από επιλογή, στη Μόρια εξ ανάγκης. Οι ευθύνες της πολιτείας κατάδηλες. Και επειδή θρησκειολαϊκίζοντας ανέχτηκε την επικίνδυνη αγιορείτικη επιλογή και επειδή, επιμένοντας να μην απαιτεί από την Ε.Ε. μετεγκαταστάσεις προσφύγων με κατοχυρωμένο δικαίωμα ασύλου, υπηρέτησε την υπερμέγεθυνση της Μόριας· θωρακίζοντάς τη μάλιστα υγειονομικά περίπου όσο και τα γηροκομεία.