Θεωρείο (23/09/20)

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσαρέσκεια με Τσιάρα

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Σε οποιαδήποτε επίσκεψη, οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού σε έναν τόπο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διαμαρτυριών. Πόσο μάλλον όταν η επίσκεψη γίνεται ύστερα από μία τέτοια καταστροφή, όπως αυτή στην Καρδίτσα. Συνεπώς, η αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων έχει να κάνει με την προετοιμασία της επίσκεψης. Και πάντα σε αυτό βασικό ρόλο στην οργάνωση έχει ο τοπικός βουλευτής που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος προφανώς και δεν έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα στην επίσκεψη Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα τις σοβαρές αρρυθμίες που είδαμε, οι οποίες, αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν σε περιοδεία του πρωθυπουργού. Εξ ου και η δυσαρέσκεια άνωθεν για τον τοπικό βουλευτή.

Η φλεγματική κριτική Βενιζέλου στην κυβέρνηση

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό πως δεν ορρωδεί προ ουδενός –για να το πω ευγενικά– όταν θέλει να εκφράσει σκέψεις και απόψεις. Αυτό έκανε και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο Γεραπετρίτης παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης, με τον Βενιζέλο να παίρνει τον λόγο και να καταθέτει μία διαφορετική οπτική. «Κάνατε μια πολύ ωραία και φιλόδοξη παρουσίαση των επόμενων στόχων της μεταρρύθμισης του κράτους. Θα σας κάνω μια ερώτηση για να την απαντήσετε στη δευτερολογία σας», είπε ο Βενιζέλος, θέτοντας το ερώτημα αν όλα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχέδιο έκτακτης κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, «αντίστοιχο με αυτό της ολυμπιακής προετοιμασίας της χώρας για το 2004». Ο Βενιζέλος αναφερόταν στη σύσταση –τότε επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη– διυπουργικής επιτροπής «ολυμπιακής προετοιμασίας» που είχε υπό την επίβλεψή του ο ίδιος ο Βενιζέλος. Για όποιον πάντως ξέρει τον πρώην υπουργό και τον φλεγματικό τρόπο που επιλέγει να μιλάει, η φράση «φιλόδοξη παρουσίαση» ήταν χαρακτηριστική. Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας, αρκέστηκε στο λακωνικό, αν και Δωδεκανήσιος, πως το ζήτημα της διυπουργικής θα εξεταστεί.

Επίθεση στον Δένδια

Δεν τον αφήνουν ήσυχο ούτε διαδικτυακά τον Νίκο Δένδια οι άσπονδοι φίλοι του. Χθες, την ώρα που μιλούσε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η απειλή του αναθεωρητισμού: προκλήσεις ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο», δέχτηκε οργανωμένη επίθεση συμμετοχής στη συζήτηση με στόχο να πέσει η σύνδεση. Τελικά το σύστημα άντεξε, με τον Δένδια να σχολιάζει χιουμοριστικά «αντέχουμε σε όλα τα επίπεδα». Τώρα για την προέλευση της διαδικτυακής επίθεσης δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας πω εθνικότητα.

Οι Οννεδίτες του Πιερρακάκη

Ενα από τα πιο ισχυρά γραφεία νέων πολιτικών, μου λένε πως έχει φτιάξει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο 37χρονος υπουργός έχει στελεχώσει το γραφείο του με –ως επί το πλείστον– στελέχη της γενιάς του, που αφενός ξέρουν πώς δουλεύει το ψηφιακό κομμάτι και αφετέρου πολλά εξ αυτών προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή, καθώς η νεολαία της Ν.Δ. αποτελεί πάντα έναν κρίσιμο κομματικό βραχίονα που πολλαπλασιάζει το μήνυμα του πολιτικού στην παραδοσιακή βάση του κόμματος. Χθες, πάντως, ο Πιερρακάκης πέτυχε μία νίκη, καθώς πέρασε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία δικτύου 5G στη χώρα. Είχε προηγηθεί κίνηση καλής θελήσεως του υπουργού που άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου, αφαιρώντας τη λέξη κώδικας έπειτα από αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Καποδίστριας μας δείχνει τον τρόπο

Δεν πάνε πολλές μέρες που ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έδωσε μία διάλεξη στο Ναύπλιο με αφορμή την έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών». Ο Τασούλας –το έχει επισημάνει ξανά η στήλη– είναι ένα είδος πολιτικού που αρχίζει να σπανίζει. Που αντιλαμβάνεται τον ιστορικό χώρο και μπορεί να ενώνει γραμμές πίσω από τα ιστορικά παρασκήνια και προσκήνια. Αυτό έκανε μιλώντας για τον πολιτικό ρεαλισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη η –ρομαντική κατά κανόνα– Ελλάδα στην προσπάθεια να πείσει φίλους και συμμάχους να σταθούν στο πλευρό της με αφορμή τα ελληνοτουρκικά. Το παράδειγμα του Τασούλα εξαιρετικό: Ο Πάρκερ, ο Κυβερνήτης της φρεγάτας «Ουορσπάιτ» που είχε μεταφέρει τον Ιωάννη Καποδίστρια από την Ανκόνα στην Ελλάδα, είπε στον πρώτο κυβερνήτη πως οι Αγγλοι δεν είναι ούτε ιδιαίτερα φιλέλληνες ούτε ιδιαίτερα φιλότουρκοι. Του είπε ξεκάθαρα πως η Αγγλία επιλέγει την Ελλάδα διότι «η αυτοκρατορία μας και τα συμφέροντά της ταυτίζονται αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα». Ο Καποδίστριας, έμπειρος διπλωμάτης, όχι απλώς κατανόησε αυτή την πραγματικότητα, αλλά προσπάθησε να τη μετουσιώσει σε πράξη και να επωφεληθεί από αυτή την ταύτιση συμφερόντων για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του. Ενσάρκωσε δηλαδή μία εξωτερική πολιτική πάνω σε αυτό που θα έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ότι «για τα κράτη δεν υπάρχουν δικαιώματα ή δίκαια, υπάρχουν συμφέροντα».

Ο «Επιτάφιος» στα γερμανικά

Με την «καποδίστρεια» λογική, όπως περιγράφηκε παραπλεύρως, αναμένεται να απευθυνθεί ο Τασούλας στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον επικεφαλής της ομάδας φιλίας Γερμανίας – Ελλάδας της γερμανική Βουλής, δρα Γκισί. Να του καταστήσει δηλαδή σαφές πως τα συμφέροντα Ελλάδας – Γερμανίας ταυτίζονται. Και επειδή ο Τασούλας πάντα κάνει ξεχωριστά δώρα, μαθαίνω πως έχει έτοιμο να του δωρίσει τον «Επιτάφιο του Περικλή» στη γερμανική γλώσσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή