Μετρώντας λεωφορεία και ΜΕΘ

Μετρώντας λεωφορεία και ΜΕΘ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταμίας στο σούπερ μάρκετ κατέβασε ελαφρώς τη μάσκα της, έσκυψε προς το μέρος μου και είπε με ύφος συνωμοτικό: «Μην ακούτε όλα αυτά που λένε, ξέρω κάποιον που είναι μέσα στα πράγματα. Δεν πεθαίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από κορωνοϊό. Αλλες είναι οι αιτίες του θανάτου τους». Είχε προηγηθεί η κίνησή μου να βγάλω το μπουκαλάκι με το αντισηπτικό για να ψεκάσω τα χέρια μου προτού πιάσω το πορτοφόλι, κίνηση μάλλον ερεθιστική για κάποιον αρνητή του κορωνοϊού και της πραγματικότητας.

Δεν απάντησα, αλλά ούτε και αιφνιδιάστηκα. Εχω σταματήσει εδώ και καιρό να εκπλήσσομαι. Το τελευταίο διάστημα, ακούω όλο και πιο συχνά διάφορες θεωρίες για τον κατασκευασμένο σε εργαστήριο ιό, για τον Μπιλ Γκέιτς και τα εμβόλια που θα τον κάνουν ακόμη πιο πλούσιο, για τα μικροτσίπ που ενσωματώνονται στις μάσκες ώστε να ελέγχουν, κάποιοι, τις κινήσεις μας. Η διασπορά τους έχει φτάσει σε επίπεδα συναγερμού. 

Αυτές οι θεωρίες υπάρχουν και φουντώνουν όσο βρίσκουν έδαφος. Και πώς βρίσκουν έδαφος; Οταν επικρατεί πολυγλωσσία, όταν εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα, όταν πολλά πράγματα δεν εξηγούνται σωστά, όταν εκείνοι που έχουν την ευθύνη του ελέγχου της τήρησης των μέτρων τα υπονομεύουν. Επίσης, όταν οι δράσεις της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν συμβαδίζουν με την κατάσταση που η ίδια διαρκώς περιγράφει ως επικίνδυνη και κατεπείγουσα εδώ και επτά δύσκολους μήνες – το τόνισε ξανά χθες ο πρωθυπουργός. 

Στο χθεσινό διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μπορούμε να πετύχουμε και χωρίς lockdown. Ναι, μπορούμε, αλλά δεν αρκεί μόνο οι πολίτες να πειθαρχήσουν στα μέτρα, να φορούν τη μάσκα τους και να τηρούν τις αποστάσεις. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μόλις χθες, έπειτα από όλους αυτούς τους μήνες, ακούσαμε ότι έρχονται 100 νέα λεωφορεία τις επόμενες εβδομάδες και 400 έως το τέλος του χρόνου. 

Επίσης, χρειάζονται νέες ΜΕΘ. Τελικά, πόσες έχουν δημιουργηθεί από τότε που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει η χώρα μας στον μέσο όρο της Ευρώπης στον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας μέχρι το τέλος του 2020». Είναι 20, 40, 100; Ο αριθμός αλλάζει ανάλογα με το ποιος μιλάει, ο πρωθυπουργός (χθες), στελέχη της κυβέρνησης, διευθυντές κλινικών, γιατροί πρώτης γραμμής στα δημόσια νοσοκομεία. Πόσες, τέλος πάντων, καινούργιες μονάδες έχουν δημιουργηθεί και πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν εκπαιδευθεί τους τελευταίους έξι μήνες – τόσο είναι το διάστημα που απαιτείται για την εκπαίδευση του προσωπικού μιας ΜΕΘ, σύμφωνα με τους γνώστες. 

Η επίκληση της ατομικής ευθύνης νομίζω ότι δεν είναι πλέον αρκετή. Ειδικά όταν οι αρνητές περιμένουν στη γωνία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή