Ο «μίστερ lockdown» προβληματίζει

Ο «μίστερ lockdown» προβληματίζει

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη το πρωί οι ακροατές του BBC Radio 4 σε όλο τον κόσμο άκουσαν live μια συνέντευξη του Νιλ Φέργκιουσον, όχι του ιστορικού, αλλά του επιδημιολόγου του Imperial College του Λονδίνου. Τα μαθηματικά μοντέλα του Φέργκιουσον για τον κορωνοϊό οδήγησαν στο lockdown τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο «μίστερ lockdown» δεν είναι γιατρός, αλλά κβαντικός φυσικός που πέρασε από τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων στην εκπόνηση επιδημιολογικών μοντέλων. Οι επικριτές του υπενθυμίζουν ότι εν μέσω καραντίνας και αφού πέρασε κι ο ίδιος κορωνοϊό, κάλεσε τη  φιλενάδα του στο διαμέρισμά του, κάτι που φυσικά απαγορευόταν. Δημοσιογράφοι των ταμπλόιντ είχαν προεξοφλήσει την παράβαση και τον έπιασαν στα πράσα, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από την επιτροπή συμβούλων του βρετανικού υπουργείου Υγείας. Παραμένει, όμως, επιδραστικός και έχει επιστρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Δίνει την εντύπωση ανθρώπου αποστασιοποιημένου, όπως είναι όλοι οι μαθηματικοί, οι φυσικοί και οι φιλόσοφοι που έχουν επιβεβαιώσει την πλατωνική θέση ότι βρισκόμαστε σε lockdown μέσα σε μια σπηλιά από την οποία βλέπουμε μόνο μια σκιά της αληθινής πραγματικότητας. Τα πορτρέτα του στον διεθνή Τύπο είναι διθυραμβικά, αλλά όταν τον ακούσεις να μιλάει υποψιάζεσαι ότι βρίσκεται μακριά από τις πεζές αγωνίες του γήινου επιπέδου. Σε αυτή τη συνέντευξη είπε ότι η πατρότητα του lockdown ανήκει στην Κίνα κι ότι οι αυστηροί περιορισμοί είναι ξανά απαραίτητοι. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε ότι στη Βραζιλία και στην Ινδία (όπου αποφασίστηκαν lockdown, αλλά στην πράξη αποδείχθηκαν ανεφάρμοστα), έχουν αναπτυχθεί εστίες ανοσίας. Κυρίως, παραδέχθηκε ότι το σουηδικό μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού χωρίς lockdown είναι επιτυχημένο. Μα μπορεί να ισχύουν όλα ταυτόχρονα; 

Ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος και η λήψη όλων των μέτρων ατομικής προστασίας είναι επιβεβλημένη. Ομως, τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα πείθουν πλέον όλο και λιγότερους γιατί είναι τοξικά για την υγεία, την οικονομία και τη δημοκρατία. Ο εθνικός επιδημιολόγος της Σουηδίας Αντερς Τέγκνελ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι ο κορωνοϊός θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό και γι’ αυτό απαιτείται μια στρατηγική διαρκούς αναχαίτισης και όχι ένα lockdown. Προέβλεψε σωστά ότι η καραντίνα θα αποδειχθεί ταυτόχρονα τοξική και ανεπαρκής. Το σύστημα υγείας της Σουηδίας δεν «κατέρρευσε» και το ίδιο θα μπορούσαν να πετύχουν και άλλες κυβερνήσεις αν είχαν επενδύσει το 1/100 του κόστους ενός lockdown στην ενίσχυση των νοσοκομείων τους και αν δεν είχαν υποκύψει στο «ένστικτο της αγέλης» και στα μοντέλα-φόβητρα ενός επιστήμονα που ίσως βλέπει τη ζωή ως μια θεμελιώδη ψευδαίσθηση. Μπορεί να είμαστε σε μόνιμο lockdown μέσα στην πλατωνική σπηλιά. Τουλάχιστον ας μην είμαστε και στο σπίτι μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή