Θεωρείο (25/09/20)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναλυτική ενημέρωση

Οπως σας είχαμε αποκαλύψει την Τετάρτη οι σχέσεις του ζεύγους Πομπέο με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι στενές. Προς επιβεβαίωση, χθες, ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ο οποίος του ανέπτυξε μία μεγάλη ατζέντα. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική έθεσε στον υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο το θέμα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία (Κωνσταντινουπολίτης γαρ) αλλά και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη διεθνή νομιμότητα που παραβιάζει η Τουρκία εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Με κριτήριο το πάθος του Ελπιδοφόρου για τα δίκαια του απανταχού Ελληνισμού, νομίζω πως ήταν η καλύτερη προπαρασκευαστική συνάντηση λίγο πριν μπει ο Πομπέο στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα…

Οι λεπτές ισορροπίες του διοικητή 

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του διοικητή του Αγίου Ορους Θανάση Μαρτίνου στην αντιμετώπιση της ανησυχίας  που δημιουργήθηκε λόγω κάποιων κρουσμάτων σε μεμονωμένες μονές. Ο κρατικός μηχανισμός έδρασε άμεσα. Ο κ. Μαρτίνος μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στις Καρυές την περασμένη Τετάρτη με ελικόπτερο (της… Πυροσβεστικής παρακαλώ). Η συζήτηση με τους εκπροσώπους της κοινότητας εξελίχθηκε πολύ καλά και συμφωνήθηκε ότι δεν χρειάζεται ένα γενικό lockdown αυτή την περίοδο πάρα μόνο ένα όριο δέκα επισκεπτών για κάθε μονή ημερησίως. Οι χειρισμοί που απαιτήθηκαν ήταν λεπτοί και δύσκολοι γιατί στον ορίζοντα υπήρχε η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στο Ορος και έπρεπε να αποφευχθεί κάθε… παρεξήγηση.

Επίπληξη Ντόρας σε Γκιουλέκα

Η συνεδρίαση ήταν της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών και το βασικό θέμα συζήτησης ήταν ιδιαιτέρως σοβαρό, καθώς αφορούσε τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι βουλευτές όμως περί άλλα ετύρβαζον. Για να είμαι συγκεκριμένος περί των δικών τους θεμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κώστας Γκιουλέκας τοποθετήθηκε για τις αλλαγές που επίκεινται στον Ναύσταθμο Θεσσαλονίκης και τη σημασία που έχει για την πόλη να μην προχωρήσουν καθώς θεωρείται υποβάθμιση.  Η Ντόρα δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση, σημειώνοντας πως η επιτροπή δεν είναι για να προωθεί ο καθένας την ατζέντα της εκλογικής του Περιφέρειας. Ο Γκιουλέκας, ευγενικός ως συνήθως, δεν απάντησε, παρά μόνον όταν έφυγε η Ντόρα, λέγοντας πως στην Επιτροπή ο καθένας εκπροσωπεί και την Περιφέρειά του. Κάποιος από τους παρευρισκομένους –δεν έχει σημασία ποιος– του σχολίασε πως έπρεπε να απαντήσει ενώ η Ντόρα ήταν ακόμα… παρούσα.

Πιο χρήσιμη 

Πάντως είναι δεδομένο πως η Ντόρα Μπακογιάννη το τελευταίο διάστημα, μακριά από κυβερνητικές δεσμεύσεις, εκφράζει τις απόψεις της σε όλα τα επίπεδα χωρίς φόβο και ενίοτε με πάθος. Και αυτό σε συνδυασμό με την συσσωρευμένη εμπειρία που έχει μετά τόσα χρόνια στην πολιτική την κάνει ακόμα πιο πολύτιμο στέλεχος

Ο Βορίδης για Βόρεια Μακεδονία

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν χθες σε πηγαδάκι στη Βουλή η πληροφορία της στήλης πως ο Αγγελος Συρίγος πιθανόν να είναι ο βασικός εισηγητής από την κυβερνώσα παράταξη για τα μνημόνια συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων. Στο πηγαδάκι ήταν οι Μάκης Βορίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Καιρίδης και Χρήστος Μπουκώρος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να σημειώνει μάλιστα πως οι τρεις συμφωνίες με τη γειτονική χώρα «πρέπει να έρθουν άμεσα»  ώστε να κοπεί η σχετική συζήτηση. Πρόσθεσε δε, πως κανείς γαλάζιος βουλευτής δεν έχει δικαιολογία να μην ψηφίσει.

Ο Αδωνις θέλει Παπαθανάση στα Βόρεια

«Είδηση» έβγαλε το χθεσινό σχόλιο της στήλης πως ο Νίκος Παπαθανάσης έψεξε τον Νίκο Χαρδαλιά γιατί πιθανόν θα είναι αντίπαλοι στα νότια της Αθήνας. Ο υπουργός Ανάπτυξης με ενημέρωσε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ο ίδιος επιδιώκει πάση θυσία  ο αναπληρωτής υπουργός να κατέλθει στα βόρεια, στη δική του δηλαδή εκλογική περιφέρεια, ώστε να κάνουν «εκλογικό δίδυμο». Κατανοητό και θεμιτό, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον ο ίδιος ο κ. Παπαθανάσης ενδιαφέρεται για την πρόταση, καθώς όπως αναφέρει σε φίλους του αυτή τη στιγμή δεν σκέφτεται την υποψηφιότητα, αλλά είναι απόλυτα προσηλωμένος στα καθήκοντά του.

Αδελφική στήριξη

Εξαλλη έγινε η Ζανέτ Τσίπρα, αδελφή του Αλέξη, με την αμφισβήτηση που δέχεται ο αδερφός της και ξέσπασε στα social media εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Οποιος έχει θέμα με τη γραμμή… απλά μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης του! Τέλος και έλεος!!!», έγραψε. Κρατάω την ανάρτηση ως έχει. Εννοώ τα πολλά θαυμαστικά τα οποία προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ.

Αντιδράσεις για χωροταξικό

Αρκετά μεγάλη είναι η ομάδα των βουλευτών που αντιδρά στο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας». Αρκετοί βουλευτές, κυρίως της περιφέρειας, θεωρούν πως η μη ένταξη στο σχέδιο πόλης δρα αντιαναπτυξιακά για το μέλλον και υποβαθμίζει τις περιουσίες πολιτών που ήδη έχουν επενδύσει σε κάποιο οικόπεδο. Χθες συζητήθηκαν τα θέματα αυτά σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της Ν.Δ. και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Οικονόμου. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως το νομοσχέδιο πάει για αργότερα προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή