Ο αγώνας των γιατρών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς είναι όταν ένα μικρό παιδί που βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή λόγω χημειοθεραπειών (κατόπιν διάγνωσης με λευχαιμία προ μηνών) βρεθεί αίφνης σε ειδική πτέρυγα ασθενών με COVID-19; Θα προσπαθήσω να σας πω, αφού το παιδί για το οποίο μιλώ είναι η κόρη μου. 

Ενας (αναμενόμενος) πυρετός μέσα στη νύχτα, έπειτα από την τελευταία της ενδοφλέβια χημειοθεραπεία το πρωί, μας υποχρέωσε να ενημερώσουμε τηλεφωνικά την παιδοογκολογική κλινική –τους γιατρούς μας– για περαιτέρω οδηγίες. 

Σε εποχή πανδημίας, όμως, το πρωτόκολλο έχει αλλάξει: το παιδί οφείλει να κάνει τεστ για κορωνοϊό προτού το δουν οι δικοί του γιατροί. Ετσι, βρέθηκε, μαζί με τη μητέρα του, σε καραντίνα, σε ειδική πτέρυγα (του «Αγία Σοφία» συγκεκριμένα) έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. 

Αλίμονο, έπειτα από είκοσι τέσσερις ώρες εγκλεισμού, το αποτέλεσμα βγήκε θετικό. Πράγμα ανεξήγητο όταν μιλάμε για ένα παιδί, και όλους εμάς γύρω από αυτό, που ήμασταν σε καθημερινή καραντίνα εδώ και οκτώ μήνες, από τότε που διαγνώστηκε με λευχαιμία. Κι όμως.

Ακολούθησε μεταφορά κόρης και μητέρας στο ειδικό τμήμα ΜΑΚΚΑ, εντός του «Αγία Σοφία». Εξυπακούεται ότι όσοι ήμασταν σε επαφή με τη μικρή σπεύσαμε για το τεστ την επομένη το πρωί – και σε αυτό μας εξυπηρέτησε το ΜΑΚΚΑ. Τα αποτελέσματα; Ολοι αρνητικοί – και η μικρή μας!

Φαίνεται πως το ιικό φορτίο ήταν οριακό στο πρώτο αποτέλεσμα και στο δεύτερο δεν ανιχνευόταν πλέον. Ο ιός προσπάθησε να κάνει αποικισμό αλλά απέτυχε. Μάθαμε ότι συμβαίνει αυτό με τους ιούς. Τώρα αναμένουμε το τρίτο τεστ, ενώ το παιδί είναι απύρετο.
Ενα άλλο οξύμωρο που μάθαμε: σε παιδιά ανοσοκατασταλμένα λόγω χημειοθεραπείας, αλλά και σε ενήλικες καρκινοπαθείς, έχει παρατηρηθεί ο ιός να μη χτυπάει με δριμύτητα. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, αλλά φαίνεται ότι σε ένα σύστημα νωθρό ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος. 

Θέλω να πω, υπάρχουν ακόμα πολλά παράδοξα ως προς το πώς κινείται η COVID-19. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και η επιστήμη δουλεύει πυρετωδώς ώστε να απαντηθούν. Μην την υπονομεύουμε με αστήρικτες διαδόσεις και εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αλλά γιατροί και λοιμωξιολόγοι, και εδώ στην Ελλάδα, κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την ακραία κατάσταση.

Σημαντικό: οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο ΜΑΚΚΑ του «Αγία Σοφία» εργάζονται υποδειγματικά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό αλλά και ανθρωπιά. Ενα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν – όπως και στη Διεύθυνση, στους γιατρούς μας του Αιματολογικού – Ογκολογικού Τμήματος (ΤΑΟ) του «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», καθώς και στις υπεύθυνες της Ψυχοκοινωνικής  Ομάδας του ΤΑΟ. Ολοι, και σε αυτή μας την περιπέτεια, στάθηκαν δίπλα μας. 

Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στην ιατρική και όχι στις πιο παράλογες σκέψεις σας. Ολοι κάνουμε παράλογες σκέψεις. Ας μην τις αφήνουμε όμως να κυριαρχούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή