Θεωρείο (27/09/20)

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα παρασκήνια της Αρχιεπισκοπής

Περίοδος συγγραφής ήταν το φετινό καλοκαίρι για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πριν από λίγες μέρες βγήκε φρεσκότατο από το τυπογραφείο το νέο του βιβλίο με τίτλο «Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου». Αν ο τίτλος σας φαίνεται πολύ εξειδικευμένος, θα αλλάξετε άποψη μόλις το πάρετε στα χέρια σας. Ο κ. Ιερώνυμος με μια γραφή που έχει το ιδιαίτερο προσωπικό του αποτύπωμα μιλάει σε 223 σελίδες για ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, ένα θέμα που καίει διαχρονικά. Το κεφάλαιο ζ μάλιστα, που φέρει τον λακωνικό τίτλο «η τελευταία προσπάθεια», είναι ακόμα πιο καυτό, καθώς αφορά στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Νοέμβριο του 2018. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται σε όλα τα παρασκήνια και μιλάει ακόμα και για τη σχέση του με τον τέως πρωθυπουργό. Ο Προκαθήμενος δεν παραλείπει να στείλει μήνυμα συνεργασίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να λύσουν από κοινού τα τεράστια και δύσκολα θέματα της Εκκλησίας. Τον καλεί μάλιστα με μία ωραία αποστροφή του Ματθαίου: «Ο θερισμός είναι πολύς και οι εργάτες λίγοι».

Δύο σκόπελοι

Ενα παρασκήνιο που κανείς δεν γνωρίζει είναι ίσως η πιο σημαντική αιτία που καθυστερεί να έρθει στη Βουλή η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία. Η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος δίνει το δικαίωμα σε μικρά κόμματα να ζητήσουν Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό έχει πράξει και ο Βελόπουλος για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πριν έρθουν τα τρία μνημόνια συνεργασίας, πρέπει πρώτα να συζητηθεί το αίτημα του Βελόπουλου, το οποίο βεβαίως θα απορριφθεί από την πλειοψηφία, δίνοντας το δικαίωμα στον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης να κατηγορήσει τους βουλευτές της Ν.Δ. πως… καλύπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επειτα από 19 χρόνια 

Θυμάστε την ιστορική φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπους στο σπίτι στα Χανιά μετά συζύγων; Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να επαναληφθεί με την επίσκεψη Πομπέο που θα φιλοξενηθεί στο ίδιο σπίτι 19 χρόνια μετά. Στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν θα παρακαθίσει κάποιος άλλος, παρά μόνο το πρωθυπουργικό ζεύγος και οι δύο υψηλοί καλεσμένοι του.

Στρίβειν διά του… Εβρου

Στην Εσπερία θα σας πάω τώρα καθώς την Πέμπτη είχε συζήτηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο του WELT Summit Vienna, που διοργάνωσε στην αυστριακή πρωτεύουσα η εφημερίδα Die Welt. Κεντρικό θέμα ήταν το σύμφωνο μετανάστευσης όπου ο καγκελάριος, γνωστός για την άρνησή του να δεχτεί πρόσφυγες σε αυστριακό έδαφος, πήγε μάλλον να στρίψει διά του Εβρου, αναφέροντας πως η μάχη που δόθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα μάς δείχνει τον δρόμο, θέλοντας να θυμίσει πως η Αυστρία στήριξε σθεναρά την προσπάθεια. Ο Σχοινάς το… έπιασε και αφού συμφώνησε βεβαίως απόλυτα, παρατήρησε πως πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς στον Εβρο γινόταν προσπάθεια για να μην… περάσει κάποιος, ενώ τώρα μιλάμε για… υποδοχή.

Χειρόφρενο στην κριτική

Την γκρίνια που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για φαινόμενο συνωστισμού εντός των ΜΜΜ φρέναρε ο Μητσοτάκης. Στο τελευταίο του διάγγελμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως από πέρυσι έχουν προστεθεί στην Αττική 250 λεωφορεία, που δείχνει πως η προσπάθεια έχει γίνει. Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού» εξ ου και θα ενταχθούν στον στόλο άλλα 100 άμεσα και άλλα 400 μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αναφορά πάντως Μητσοτάκη μπορεί να εκληφθεί και ως στήριξη στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, η οποία για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν είναι έκπληξη, καθώς η σχέση του υπουργού με το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα στενή.

Οι καραμανλικοί ρυθμοί

Λεξιλογικές γνώσεις προσέφερε ο Κώστας Τασούλας κατά την τελευταία επίσκεψή του στην υπό κατασκευήν πτέρυγα ΜΕΘ στο «Σωτηρία», δυναμικότητας 50 κλινών, που αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η κρατική κατασκευαστική εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Το έργο, σε έκταση 2,5 στρεμμάτων, έγινε σε χρόνο-ρεκόρ, με τον κ. Τασούλα να αναφέρει πως ολοκληρώθηκε –μένει ένα μικρό κομμάτι μέχρι την παράδοση– με καραμανλικούς ρυθμούς. Και εξήγησε ιστορικά: ο Τσάτσος έλεγε πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή λειτουργεί… ασθματικά, δηλαδή με την ταχύτητα που αναπνέει κάποιος όταν έχει άσθμα.

Ο επαναστάτης Λιάκος

Σε νέο εκτός γραμμής σχόλιο προχώρησε ο καθηγητής Λιάκος, μετά τον σάλο που προκάλεσε με την τοποθέτησή του για τη φωτιά στη Μόρια. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Χαρδαλιά για πιθανά περιοριστικά μέτρα στους άνω των 65, σημείωσε: «Καλά, ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε ας το έχουν δεδομένο πριν γελοιοποιηθούν και τα μαζέψουν όπως έκαναν με τον Μεγάλο Περίπατο». Και κατέληξε: «Εμπρός λοιπόν για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία».

Λάθος διαχείριση

Η κατάσταση που επικρατεί στα Καμένα Βούρλα είναι τραγική και ο υπουργός Νότης Μηταράκης στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει το δίκιο με το μέρος του. Η καταγγελία για τους κατοίκους πως εμπόδισαν να πάει φορτηγό με… φαγητό στα 39 ασυνόδευτα ανήλικα που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής είναι εξοργιστική. Εχει κάνει, ωστόσο, ένα μεγάλο σφάλμα που το παραδέχθηκε και ο ίδιος. Δεν ενημέρωσε κανέναν τοπικά πως θα φτάσουν οι 39 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η διαχείριση του θέματος τώρα να είναι δύσκολη με το «καλημέρα». Ο πρώτος, άλλωστε, και βασικότερος κανόνας στη διαχείριση του προσφυγικού είναι η ενημέρωση και η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή