ΑΠΟΨΕΙΣ

Κέρδη και ζημίες από Ερντογάν και πανδημία

Αν τα δύο κυριότερα προβλήματα της χώρας στη σημερινή συγκυρία είναι τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία, τότε η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι κέρδισε πολλούς πόντους έναντι του Ερντογάν αλλά φαίνεται να χάνει έδαφος στο προνομιακό της –κάποτε– πεδίο, τη μάχη κατά του κορωνοϊού. 

Αν δει κανείς τα στοιχεία, πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο διάγγελμά του, η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οταν το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Αυστρία με πληθυσμό ανάλογο ή μικρότερο από τον ελληνικό έχουν 9.965, 1.931 και 869 νεκρούς αντίστοιχα, ενώ εμείς μόνο 366, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα. Ομως, να μην ξεγελιόμαστε. Οι καλές αυτές ελληνικές επιδόσεις οφείλονται στο άμεσο lockdown του Μαρτίου. Στο ότι δηλαδή η κυβέρνηση κινήθηκε τότε γρήγορα και φρέναρε την εξάπλωση της πανδημίας.

Τώρα, στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο ιός τρέχει και εμείς προσπαθούμε να τον προλάβουμε. Από τον Μάρτιο έως τα τέλη Αυγούστου (διάστημα έξι μηνών) είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα 260 άνθρωποι. Τον Σεπτέμβριο, όμως, σε λιγότερο από έναν μήνα, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100. Και το δεύτερο κύμα δεν έχει ακόμη αρχίσει να σχηματίζεται. Εχουμε μπροστά μας πέντε έως επτά δύσκολους μήνες με κρύο καιρό, όπου όλη η κοινωνική ζωή θα γίνεται σε κλειστούς χώρους. Η πανδημία θα θεριεύει συνεχώς χωρίς κανείς να ξέρει πότε ακριβώς θα έρθει το εμβόλιο. Ηδη, τα ενεργά καταγεγραμμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 1.000 στην Αττική, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάνω από 10.000. Πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά την καμπύλη της εξάπλωσης όταν ήδη αυτή κάνει άλματα;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση βλέπει το τσουνάμι να έρχεται, αλλά παραμένει διστακτική. Αντί να τολμήσει –όπως έκανε τον Μάρτιο– να πάρει σοβαρά μέτρα, συνεχίζει να συζητεί και να συσκέπτεται. Κανείς δεν λέει ότι η χώρα θα πρέπει να μπει σε νέο lockdown – που θα γονατίσει ξανά την οικονομία. Αλλά όσο αργούμε να πάρουμε αυστηρά μέτρα –π.χ. μάσκες παντού σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12  χωρίς τη χρήση SMS, απαγόρευση συγκεντρώσεων σε πλατείες και λόφους, απαγόρευση λειτουργίας των μπαρ, απαγόρευση της θείας μετάληψης– τόσο το τσουνάμι θα γίνεται ισχυρότερο και το lockdown θα γίνεται επιτακτικότερο.

Αλλά πέρα από τα μέτρα, προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη η άρνηση της κυβέρνησης αλλά και των ιατρικών φορέων να προχωρήσουν σε μία δυναμική εκστρατεία καθημερινής ενημέρωσης του κοινού, μεγάλο μέρος του οποίου –ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες και στα χαμηλά επίπεδα μόρφωσης– εξακολουθεί να ζει με θεωρίες συνωμοσίας. Πιστεύει ότι ο ιός δεν υπάρχει και ότι είναι εφεύρημα φαρμακευτικών εταιρειών! Οποιος ανοίξει τα κοινωνικά δίκτυα –από όπου παρακολουθεί την ειδησεογραφία η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών– θα μείνει άναυδος από την ευκολία με την οποία η ανοησία και η παραπληροφόρηση εξαπλώνονται, όπως η φωτιά σε ξερά χόρτα.

Αντίθετα από τον κορωνοϊό, η χώρα βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη από την αντιπαράθεση με τον άγριο και επιθετικό Ερντογάν. Οχι μόνο δεν είχε αβαρίες από τις προκλητικές επιδρομές του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεχείς αμετροεπείς τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, αλλά αντίθετα, η χώρα έδειξε να απαντάει στα ίσα σε ξηρά και σε θάλασσα. Είτε κόβοντας τον δρόμο στο κύμα των χιλιάδων προσφύγων που εξαπέλυσε η Αγκυρα στον Εβρο, είτε μην επιτρέποντας στον Ερντογάν να επιβάλει τις αξιώσεις του στη θάλασσα.

Ακόμη και στη μοναδική θερμή ελληνοτουρκική «συνάντηση» δύο πολεμικών πλοίων, ζημιές έπαθε η τουρκική φρεγάτα, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί στο κοντινότερο λιμάνι για επισκευές κι όχι το ελληνικό πλοίο. Η Αθήνα κατάφερε με τη νηφαλιότητά της, τη σοβαρότητα και την αποφυγή ακροτήτων σε συνδυασμό με τις έξυπνες  διπλωματικές κινήσεις να συσπειρώσει γύρω της όλο τον προηγμένο δυτικό κόσμο. Από τη Γαλλία, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση έως την Αμερική, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Εμιράτα. Χώρες που όχι μόνο υποστήριξαν τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας, στέλνοντας μέχρι και ναυτικές μονάδες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πίεσαν σκληρά τον Ερντογάν να μειώσει την ένταση και να κόψει τις αγριάδες του για να μη βρεθεί στριμωγμένος στη γωνία με οικονομικές κυρώσεις.

Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα, χωρίς μάλιστα ούτε καν πέρασμα από την Τουρκία, περνά σαφή μηνύματα στον Ερντογάν και τους τσαμπουκάδες του. Η ελληνική επιμονή στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για μία ακόμη φορά δικαιώνεται.