Γιαγιάδες στα πενήντα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πριν από ένα μήνα όταν η Τζένη Μπαλατσινού και ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσαν ότι περιμένουν παιδί, χωρίς να έχουν προηγουμένως ρωτήσει τις μανούλες του facebook, έναν προς έναν τους φόλοουερ του Ιnstagram και τα ανώνυμα τρολ του τουίτερ. Οσα γράφτηκαν εκείνες τις ημέρες, με αφορμή την ηλικία της μέλλουσας μητέρας, τα φοβερά και τρομερά 49, συνθέτουν μία από τις πλέον ντροπιαστικές στιγμές του ελληνικού Ιντερνετ και δεν έχει νόημα να αναπαραχθούν εδώ. Αν είστε από τους τυχερούς που δεν τα διαβάσατε, φανταστείτε ένα μείγμα πηχτής κακίας και συντηρητισμού μιας κοινωνίας που θέλει ακόμα  μια γυναίκα στα 50 της, ήδη γιαγιά. 

Χωρίς υπερβολή. Πριν από λίγες ημέρες, η δημοσιογράφος Μία Κόλλια, που έγινε μητέρα πριν από δύο χρόνια, στα 50, διηγιόταν σε τηλεοπτική εκπομπή τι είχε ακούσει στη διάρκεια ενός υπερήχου άνω κάτω κοιλίας. «Πενήντα ε; Αργήσατε», της είπε η γυναίκα που έκανε την εξέταση. Και συνέχισε: «Η αδελφή μου να δεις που είναι σε δεύτερο γάμο με μικρότερο άνδρα και έχει δύο παιδιά 20 χρόνων και τώρα τη βάζει να κάνει κι άλλο και θα ’ναι και μαμά και γιαγιά! Εσύ κατευθείαν γιαγιά ε;». Με τέτοια άνεση και τέτοια αδιακρισία, όπως σχολίασε η Μία. Δεν είναι μόνο ότι μπροστά σε μια έγκυο ο κάθε απρόσκλητος νιώθει ότι μπορεί να πει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι («πρέπει οπωσδήποτε να θηλάσεις» για παράδειγμα), είναι και η νέα μόδα που ύπουλα έχει παρεισφρήσει στις συναναστροφές: «Είμαι αγενής, αλλά είναι η άποψή μου, τι να κάνουμε;». 

Ακόμα και μια γυναίκα με αυτοπεποιθηση δυσκολεύεται να αντιπαρέλθει τα πικρόχολα σχόλια και τα επικριτικά βλέμματα. «Πρέπει συνεχώς να είσαι alert, να είσαι παρούσα απέναντι στον εαυτό σου για να είσαι όπως πρέπει παρούσα απέναντι στο παιδί σου», γράφει σε άρθρο της η Μία Κόλλια (Marie Claire): «Σε αυτή την κοινωνία όπου ο άνδρας είναι μάγκας αν έχει γκόμενα ή παιδί στα 65 και η γυναίκα είναι γιαγιά στα 50, εσύ πρέπει να πατάς γερά στη γη».

Φυσικά η κριτική δεν εξαντλείται σε όσες αποφασίζουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Ανάλογα σχόλια ακούν και όσες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, εκείνες που κάνουν παιδιά εκτός γάμου ή, πνιχτά, όσες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Κοινός παρονομαστής, ο έλεγχος της γυναίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή