Οι «δαίμονες» της Λέσβου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρωμάει από μακριά η νέα «επιτυχία» των διωκτικών αρχών κατά 33 μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Λέσβο. Συνεργάστηκαν λέει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. για να καταλήξουν ότι… δαιμονικά πράγματα συμβαίνουν στο νησί της Σαπφούς.

Το μόνο στοιχείο που δημοσιοποιήθηκε για τη δραστηριότητα των ΜΚΟ, σύμφωνα με το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (29.9.2020) αφορά την «εφαρμογή “Alarmphone”. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτου ανάγκης -0033486… Απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ενώ διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή (…). Οι διακινούμενοι καλούν τον αριθμό και ενημερώνουν για το ακριβές στίγμα τους. Στη συνέχεια, τα μέλη της ΜΚΟ αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν με το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και να ζητήσουν από τα στελέχη του να περισυλλέξουν τη βάρκα με τους μετανάστες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, δημοσιοποιούν το θέμα στο Διαδίκτυο –κυρίως στο Twitter– ως μια μορφή πίεσης προς τις ελληνικές αρχές. «Επικοινώνησαν μαζί μας οι επιβάτες μιας βάρκας σε κίνδυνο, ανοιχτά της Λέσβου. Επιβαίνουν 67 άτομα, ανάμεσα στα οποία 27 παιδιά. Μας είπαν ότι η μηχανή τους έχει καταστραφεί και ότι η βάρκα πλέει ακυβέρνητη. Ενημερώνουμε το Λιμενικό ώστε να προχωρήσει άμεσα στη διάσωσή τους», έγραψαν οι διαχειριστές της εφαρμογής τη 17η Ιουνίου στον λογαριασμό τους στο Twitter.

«Ουάου», που θα έλεγε και ο εθνικός μας διαπραγματευτής, αλλά το αδίκημα ποιο είναι; Παράνομη χρήση τηλεφώνου ή των social media;

Διώξεις δεν έχουν ασκηθεί αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, η έρευνα συνεχίζεται «προκειμένου να προσδιοριστούν όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της». Αλλά πάλι, αφού η έρευνα είναι σε εξέλιξη γιατί ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά πορίσματά της; Δεν φοβούνται οι αστυνόμοι σαΐνηδες, ότι οι «διασυνδέσεις» θα πετάξουν μακριά της Ελλάδος με κίνδυνο να μην αποκαλυφθεί «όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης»; Για «δουλεμπορία» μιλάνε διάφορα κακόφημα sites, ασχέτως αν πουθενά δεν αναφέρονται οικονομικά ανταλλάγματα.

Η κυβέρνηση αυτοαιχμαλωτίστηκε στην ακροδεξιά συνωμοσιολογία περί ΜΚΟ που διακινεί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης. Την αναπαράγουν –σε χαμηλότερους ομολογουμένως τόνους– πολλοί υπουργοί κι έτσι διάφορα σαΐνια των διωκτικών υπηρεσιών υλοποιούν το δόγμα Παπαγγελόπουλου: «Ασκησε μια δίωξη και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Αλλά η υπόθεση θα δημιουργήσει αχρείαστους πονοκεφάλους στο βεβαρημένο υπουργείο Εξωτερικών, και για αυτό θα συνεχίσουμε αύριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή