Μηνύματα και στόχοι του Πομπέο

Μηνύματα και στόχοι του Πομπέο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα ήταν θετικό γεγονός. Πρόσφερε πόντους, τουλάχιστον επικοινωνιακά, στις ελληνικές θέσεις και τρανή απόδειξη είναι η ενόχληση της τουρκικής πλευράς που διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν. Γιατί όπως η Αθήνα θεωρεί, έστω με κάποια υπερβολή, ότι η Ουάσιγκτον δείχνει να μετακινείται κάπως προς τις ελληνικές απόψεις, το ίδιο νιώθει και η Αγκυρα, επισημαίνοντας τις πρόσφατες επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα και στην Κύπρο, χωρίς να φροντίσει να κρατήσει τις γνωστές εώς τώρα ισορροπίες. Δίχως δηλαδή να συναντήσει στην Κύπρο την τουρκοκυπριακή ηγεσία και αποφεύγοντας να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα μετά  τις συνομιλίες του εδώ με την ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε, υπάρχουν και εύκολα ανιχνεύονται επίσης επικρίσεις της τουρκικής συμπεριφοράς στις δηλώσεις Πομπέο επί ελληνικού εδάφους, πέρα από τον συμβολισμό της επίσκεψης.

Πολλοί ερμηνεύουν την επίσκεψη Πομπέο και με όρους πολιτικής στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οτι δηλαδή ήλθε στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει υπέρ του Τραμπ τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών. Ισως να υπάρχει και αυτό το στοιχείο, αλλά είναι μάλλον αμελητέο. Οι διασκορπισμένοι πια στις ΗΠΑ Ελληνοαμερικανοί και ιδιαίτερα η πλειονότητα των μεγαλύτερων ηλικιών, ψηφίζουν φανατικά τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι τρίτης και τέταρτης γενιάς, ποσώς ενδιαφέρονται… Ο Πομπέο ήλθε στην Ελλάδα κυρίως για να προωθήσει πολιτικές και συμφέροντα της χώρας του. Ο άνθρωπος τα λέει ξεκάθαρα στις δηλώσεις και στις συνεντεύξεις που έδωσε και δεν είναι τυχαίο ότι πήγε σε Θεσσαλονίκη και Χανιά/Σούδα, όχι στην Αθήνα.

Ο Μ. Πομπέο έκανε φανερό ότι στα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια και όχι μόνο, η Βόρεια Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ΗΠΑ τη βλέπουν ως χώρο διέλευσης αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, κυρίως όμως ως σταθμό (Αλεξανδρούπολη) εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου που θα διοχετεύεται στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Η διαδικασία ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ (μέσω Ρεβυθούσας) και ασφαλώς σχετίζεται με τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόσφατης συμφωνίας Κοσόβου – Σερβίας μπροστά στον Τραμπ μάλιστα. Ο διακηρυγμένος στόχος είναι η αντιμετώπιση της ρωσικής διείσδυσης και της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Μόσχα, αλλά ταυτόχρονα είναι και η δημιουργία σφήνας στο πλευρό της Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας. Είναι γνωστή η λυσσαλέα, μετά απειλών κυρώσεων, αντίθεση των ΗΠΑ στην κατασκευή του North East 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους εξαγωγές σχιστολιθικού αερίου. Τα Βαλκάνια και η Κεντρική Ευρώπη θεωρούνται πρόσφορο έδαφος για τέτοια σφήνα…

Το μήνυμα από την επίσκεψη στη Σούδα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ανατολική Μεσόγειο στις διαθέσεις της Ρωσίας, της Τουρκίας, ακόμη και της Γαλλίας. Πρόκειται για κίνηση διαβεβαίωσης του Ισραήλ ότι η ασφάλειά του αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση Τραμπ. Α, μην ξεχνάμε και το 5G.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή