Θεωρείο (03/10/20)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην είσαι φιλότουρκος»

Το αίτημα για τη συνάντηση κατατέθηκε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μιλάει με όλους» και ως εκ τούτου δεν είχε κανένα θέμα να βρεθεί τετ α τετ με τον Ορμπαν, στον οποίο έχει ασκήσει σκληρή κριτική ουκ ολίγες φορές. Ο Ούγγρος τού εξέφρασε τη διαφωνία του όσον αφορά τη διασύνδεση της εκταμίευσης χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρωθυπουργός τον άκουσε χωρίς να πάρει θέση και ακολούθως του έθεσε τα δικά του θέματα σχετικά με τη φιλική στάση της Ουγγαρίας έναντι της Τουρκίας. «Σταμάτα να είσαι φιλότουρκος», ήταν το γενικό μήνυμα Μητσοτάκη, πιέζοντας ένα σύμμαχο της Αγκυρας.

Γέφυρα

Η συνάντηση πάντως είχε παρασκήνιο, καθώς είχε παίξει ρόλο το τετ α τετ, προ δεκαημέρου, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Τζούντιτ Βάργκα, στενή συνεργάτιδα του Ορμπαν. Ο υπουργός ήταν εκείνος που θύμισε στη Βάργκα ότι η χώρα της δεν έχει καταδικάσει ποτέ την Τουρκία. Εκείνη… απόρησε σαν να μην το… ήξερε και δεσμεύτηκε να μεταφέρει το μήνυμα στον Ορμπαν. Οπερ και εγένετο.

Εισερχόμενη…

Το βράδυ της ίδιας ημέρας που ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο υπουργικό συμβούλιο να σταματήσουν οι αιχμές μεταξύ υπουργών, ο Χρήστος Σταϊκούρας θεώρησε κατάλληλη στιγμή να εκδώσει εκτενή ανακοίνωση με την οποία επανέφερε το θέμα της μεταφοράς των μεταναστών από τις Θερμοπύλες. Ε, δεν ήθελε και πολύ να έρθει η αντίδραση. Λίγο αργότερα είχε στο κινητό του εισερχόμενη κλήση από το Μαξίμου για ένα… τράβηγμα αυτιού.

Λάθος χειρισμός

Με σχεδόν όλες τις διεκδικήσεις της Αγκυρας πάνω στο τραπέζι, ήταν λάθος της Ντόρας να ανοίξει, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τη Θράκη, το θέμα της κατάργησης της σαρίας. Η ιδέα ακούγεται ωραία, ειδικά στα αστικά κέντρα, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη. Η κατάργηση της σαρίας συνεπάγεται εκλογή «από τον λαό» και όχι διορισμό από το ελληνικό κράτος του μουφτή, κάτι που είναι βέβαιο πως θα βάλει το μακρύ χέρι της Αγκυρας μέσα στη Θράκη. Οι χειρισμοί σε τέτοια θέματα πρέπει να είναι χειρουργικοί και επειδή η Ντόρα είναι πολύ έμπειρη, μετά την τελευταία επίσκεψή της στην περιοχή νομίζω πως το αντιλήφθηκε ιδίοις όμμασι.  

Ικανοποίηση

Σε δύο κρίσιμα και ευαίσθητα για την εθνική ασφάλεια θέματα, στο μεταναστευτικό και στα ελληνοτουρκικά, η ΕΥΠ έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, καθώς είχε εγκαίρως τις σωστές πληροφορίες. Εξ ου και, όπως μαθαίνω, στο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή