Προς μια νέα τάξη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο της επισκέψεως του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη είναι ότι οι Αμερικανοί μπορεί να αποσύρονται εν μέρει από τις εμπόλεμες ζώνες της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε όλο το Αιγαίο.

Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς πως δεν δημιουργείται στρατιωτικό κενό στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως υπήρχε η εντύπωση έως τώρα, και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός Τουρκίας και Γαλλίας παύει να έχει νόημα. Η pax americana θα εξακολουθεί να ισχύει στη βάση νέων δεδομένων.
Το ουσιαστικό μήνυμα της κινήσεως αυτής έχει βεβαίως ως κύριο αποδέκτη τη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, την περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής του οποίου στην περιοχή είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει η Ουάσιγκτον σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να εξαναγκάσει τη Μόσχα σε αναδίπλωση.

Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και έως τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το αμερικανικό ενδιαφέρον απορροφούσε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η Κεντρική Ευρώπη. Τώρα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον Νότο. Οχι στο πλαίσιο κάποιας προληπτικής στρατηγικής. Αλλά επειδή ο πρόεδρος Πούτιν επέτυχε επέκταση της επιρροής του αρχίζοντας από τη Γεωργία, τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας, την προσάρτηση της Κριμαίας, τη δημιουργία βάσεως στη Συρία και, τέλος, την ενεργό ανάμειξή του στη Λιβύη.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η νέα εκδοχή μιας «πολιτικής ανασχέσεως» της ρωσικής επιρροής προωθείται δίχως ευθεία αντιπαράθεση ρητορική της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, δίχως στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ. Είναι πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, του μόνου Αμερικανού προέδρου μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ που δεν διεξήγαγε πόλεμο στη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του παρείχαν θερμή φιλοξενία στο ζεύγος Πομπέο και η κυβέρνηση εξήρε την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας. Υποστήριξη προς την Ελλάδα υπάρχει από τις ΗΠΑ, αλλά όχι διάθεση συγκρούσεως με την Αγκυρα χάριν των Αθηνών.

Τούτου λεχθέντος όμως, και εάν τα προαναφερθέντα δείχνουν πως οδηγούμεθα σε μια νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή, δεν είναι νοητό να εξακολουθεί ο πετροπόλεμος Ελλάδος και Τουρκίας. Και αυτό προϋποθέτει μια ευρυτέρα ελληνοτουρκική συμφωνία.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του κ. Τραμπ και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, στη σημερινή διαδικασία επιλύσεως των διαφορών Ελλάδος και Τουρκίας το Βερολίνο διαδραματίζει ρόλο σημαντικότατο. Με το Βερολίνο να κρατάει το καρότο –οικονομικά και άυλα ανταλλάγματα– και την Ουάσιγκτον να κραδαίνει το μαστίγιο, όπως αρμόζει σε υπερδύναμη.

Εισήλθαμε ως φαίνεται στη φάση μιας νέας τάξεως πραγμάτων στην περιοχή. Βεβαίως η πολιτική επιφυλάσσει εκπλήξεις και αυτό την καθιστά ενδιαφέρουσα και άξια λόγου να την παρακολουθεί κανείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή