Ο άλλος «ιός»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «φωλιά» του κορωνοϊού έχει μετατραπεί ο Αγιος Παντελεήμων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Μετά τα απανωτά θετικά κρούσματα (έχουν εντοπιστεί πάνω από 50 στο γηροκομείο, ενώ θετικοί ήταν ένας ιερέας και ένας ψάλτης στον ιερό ναό), κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες δειγματοληπτικά τεστ στους κατοίκους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τα 487 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονος την Κυριακή, βρέθηκαν 20 θετικά, ποσοστό που οδήγησε τις Αρχές να σημάνουν συναγερμό. Με ήδη έναν νεκρό από τον κορωνοϊό στην περιοχή, εύλογοι είναι οι φόβοι ότι η όποια παρέμβαση 
έρχεται πολύ αργά. 

Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Προ ετών ένας άλλος «ιός» είχε φτάσει να δημιουργήσει εστία στον Αγιο Παντελήμονα, τρομοκρατώντας και εκείνος τους πλέον ευάλωτους πολίτες. Εξίσου ύπουλος, εξίσου θανατηφόρος. 

Ο ιός του ρατσισμού, του μίσους, του φασισμού. Από το 2008 έως το 2013 η Χρυσή Αυγή είχε μετατρέψει την περιοχή (όπου είχαν βρει στέγη στα υπόγειά της, με μισθώσεις «με το κεφάλι», μεγάλοι αριθμοί μεταναστών) σε ορμητήριο για τα τάγματα εφόδου της. Επιθέσεις σε καταστήματα που διατηρούσαν αλλοδαποί, ξυλοδαρμοί, πογκρόμ, περιπολίες, απειλές, φόβος, με τελικό στόχο ο Αγιος Παντελεήμων να γίνει άβατο για τους μετανάστες. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι σημαντική μερίδα των ΜΜΕ αλλά και οι επίσημες αρχές καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο. Δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ή έκαναν ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από  επιτροπές κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονος βρισκόταν ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή. Και ότι όπως όλοι οι ιοί, έτσι και αυτός δεν θα περιοριζόταν σε επιμέρους εστίες, αλλά θα έφτανε να κακοφορμίσει έως και τη Βουλή. 

Τι θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στο δικαστήριο κανείς δεν το γνωρίζει. Θα διατυπωθεί ένα ηχηρό τέλος στο μαύρο αυτό κεφάλαιο, αναγνωρίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε με τον μανδύα πολιτικού κόμματος ή θα χαθεί μια ιστορική ευκαιρία; Θα δικαιωθεί η Μάγδα Φύσσα, που είδε να χύνεται το αίμα του παιδιού της στο πεζοδρόμιο από τους μαχαιροβγάλτες της Χ.Α.; Θα έρθει, επιτέλους, το τέλος αυτής της «πανδημίας»; 

Για τον φασισμό δεν έχουμε να περιμένουμε εμβόλιο. Εχουμε όμως τη δημοκρατία και τα τείχη της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή