Θεωρείο (06/10/20)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαντοπούλου για ΟΟΣΑ

«Αλλαγές» δεν είναι μόνο ο ανασχηματισμός των υπουργών, αλλά μια πολύ ευρύτερη έννοια. Μαθαίνω πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΟΣΑ, θέση που κατέχει ο καθηγητής Γ. Πρεβελάκης. Ενα από τα πρόσωπα που συζητιούνται στο Μαξίμου είναι αυτό της Αννας Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός Παιδείας πρωταγωνιστεί πάντα στα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά οι πληροφορίες της στήλης λένε πως δεν θα λάβει χαρτοφυλάκιο σε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αντίθετα, η θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στον ΟΟΣΑ ταιριάζει στο προφίλ της.

Τριπλή συνεργασία

Τριπλή υπουργική συνεργασία χρειάστηκε χθες για να αναχαιτιστεί η «τρελή» πτήση τσάρτερ που ξεκίνησε από την Ολλανδία, μισθωμένη από ΜΚΟ, για να μεταφέρει πρόσφυγες από τη Λέσβο. Για την πτήση δεν ενημερώθηκαν ούτε η ολλανδική ούτε η ελληνική κυβέρνηση, που έτρεχε να τη σταματήσει. Τελικά το θέμα λύθηκε με πρωτοβουλία Μηταράκη σε στενή συνεργασία με Χρυσοχοΐδη και Καραμανλή. Η πτήση δεν προσγειώθηκε στη Λέσβο και πήγε στο «Ελ. Βενιζέλος», αποφεύγοντας στο παρά πέντε διπλωματικό επεισόδιο με τους Ολλανδούς. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το αεροπλάνο παρέμενε στο «Βενιζέλος», πληρώνοντας και… πάρκινγκ.

Διάσταση

Να ξέρετε πως υπάρχει μια υποβόσκουσα –για την ώρα– κόντρα μεταξύ υπ. Πολιτισμού και λοιμωξιολόγων. Το υπουργείο θεωρεί πως οι λοιμωξιολόγοι υποτιμούν διαρκώς τον χώρο του πολιτισμού, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να «σφραγίσει» μέχρι νεωτέρας. Το ΥΠΠΟ αντιτείνει πως το μείζον αυτή τη στιγμή δεν είναι τα θέατρα «που τηρούν όλα τα μέτρα», αλλά οι πλατείες όπου «όλα είναι ανεξέλεγκτα», όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου, προσθέτοντας πως η πολιτική «πονάει χέρι, κόβει χέρι» στον πολιτισμό δεν θα γίνει ανεκτή.

Διαρροές

Από τις διαρροές για το ποιος «έτρεξε» την επένδυση της Microsoft έλειπε το όνομα του Αδ. Γεωργιάδη. «Καλά, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν είχε ρόλο στον ερχομό της επένδυσης;» αναρωτήθηκαν –εύλογα– πολλοί. Ρώτησα σχετικά και η απάντηση ήταν πως τις διαπραγματεύσεις από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης τις έκανε ο Παπαθανάσης κατόπιν συνεννόησης με τον Αδωνι. Η λεπτομέρεια, βέβαια, εδώ είναι πως ο Παπαθανάσης ως αναπληρωτής δεν αναφέρεται στον Γεωργιάδη. Αλλά δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του συνομιλητή μου.

Δάκτυλος

Αφαιρέθηκε πριν από λίγες ημέρες το όνομα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ από τη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. για τη Λιβύη και έτσι δεν υπόκειται πλέον σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Πρωτεργάτης της απόφασης είναι η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή