Ελιξίριο νεότητας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς ένα κόμμα 46 χρόνια μετά την ίδρυσή του μπορεί όχι απλώς να πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση και σχεδόν ο απόλυτος πολιτικός κυρίαρχος έναντι κομμάτων που είναι όλα νεότερα ηλικιακά; Πώς κατάφερε η μεσήλικη πλέον Ν.Δ. να αποφύγει την αναπόφευκτη πολιτική φθορά που υφίστανται όλα τα κόμματα μετά  μερικές δεκαετίες; Η απάντηση είναι περισσότερο ιστορική και κοινωνιολογική παρά πολιτική, αν και οι τρεις αυτές έννοιες είναι άμεσα συνδεδεμένες. Ιστορικά η Κεντροδεξιά είναι το κόμμα με  τις πιο βαθιές ρίζες στη χώρα.

Η «συντηρητική παράταξη», όπως την έλεγαν οι παλαιότεροι, παρά τα κατά καιρούς λάθη της και τις συντριπτικές ήττες που υπέστη δεν εξανεμίστηκε ποτέ. Εξέφραζε πάντα ένα πολύ συμπαγές τμήμα των Ελλήνων ήδη από τον 19ο αιώνα. Παραφράζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει πως το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά και πάει μακριά, θα μπορούσε να πει κάποιος σήμερα πως η «συντηρητική παράταξη έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά». Φτάνει όμως το ιστορικό υπόβαθρο να εξηγήσει τις αντοχές της 46χρονης Νέας Δημοκρατίας; Η απάντηση είναι όχι. Η Ν.Δ., για να φτάσει στο 2020 ζωντανή και ακμαία,  εφάρμοσε καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα κόμματα τον απαράβατο νόμο «ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραψε ήδη από το 1974, μέσω της ιδρυτικής διακήρυξης, στο DNA της παράταξης που ίδρυσε την κουλτούρα των ανοιγμάτων σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η ληξιαρχική πράξη γέννησής της γράφει, μεταξύ άλλων, πως «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Εθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της,  την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία».

Η παράγραφος περιγράφει ουσιαστικά ένα κόμμα με ανοιχτές πόρτες. Αποτελεί το κάλεσμα διαρκούς ενσωμάτωσης ανθρώπων από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Αυτή η ικανότητα της αφομοίωσης που έχει επιδείξει διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία, χτίζοντας πάνω στις αναμφίβολα ισχυρές ιστορικές και κοινωνικές της ρίζες, της έδωσε τελικά τις αντοχές που δεν έχουν επιδείξει άλλα κόμματα κατά τη διαδρομή τους.  Δεν είναι τυχαίο πως στα πρόσφατα γενέθλια πλήθος στελεχών, που δεν προέρχονται από την παραδοσιακή Ν.Δ., επικαλείτο ακριβώς αυτή την παράγραφο, που αποτελεί κάτι σαν ελιξίριο νεότητας για την κυβερνητική παράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή