Η ρητορική της καραντίνας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πιστέψει κανείς ορισμένους ανήσυχους κυβερνητικούς, η καραντινολογία είναι σχεδόν το ίδιο επικίνδυνη με την επιδημία. Αυτή η συνεχής διερώτηση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο λοκντάουν ανήκει, λένε, σε άλλη ιστορική και επιδημική φάση. Είναι μια συζήτηση του Μαρτίου – τότε που χρειαζόταν μυστική διπλωματία για να «υποκλέψει» η χώρα ένα φορτίο με μάσκες. Δεν είναι συζήτηση του παρόντος, που όλοι –γιατροί και υποψήφια κρούσματα– είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι. 

Η καλύτερη εκπαίδευση δεν θεραπεύει την κόπωση. Ούτε η καλύτερη ενημέρωση θεραπεύει, όπως αποδεικνύεται, τη δεισιδαιμονία. Αν ο εχθρός του πρώτου κύματος ήταν η άγνοια –επιστημόνων και αδαούς κοινού–, εχθρός του δεύτερου κύματος είναι η συσσωρευμένη κούραση και η κακοφωνία. Κακοφωνία την οποία συντηρούν και κάποιοι τηλε-επιδημιολόγοι, που δεν εξαντλούν τη μιντιακή τους παρουσία στις υγειονομικές οδηγίες· που νιώθουν την άνεση να εξωτερικεύσουν ακόμη και τους δισταγμούς τους, δανείζοντας το κύρος τους στην περιρρέουσα αβεβαιότητα. 

Η πιο ενδεικτική εικόνα της κυβερνητικής ανησυχίας είναι το τελετουργικό των ενημερώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κάθε φορά ο Πέτσας υψώνει σαν φλάμπουρο το διάγραμμα που αποτυπώνει ότι η εξάπλωση του ιού είναι εδώ ακόμη πολύ πιο ελεγχόμενη από τις ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό. Η στατιστική όμως έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί ατελέσφορη κατά της καραντινολογίας. 

Το οξύμωρο είναι ότι η κυβέρνηση ξορκίζει το λοκντάουν όχι επειδή εφησυχάζει, αλλά επειδή ανησυχεί περισσότερο, ίσως, από ό,τι προδίδουν οι επίσημες αντιδράσεις της. Ανησυχεί ότι ο Οκτώβριος είναι απλώς προοίμιο ενός σκληρού χειμώνα στην οικονομία. Μάσκες υπάρχουν. Λεφτά όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή