Οι διαφωνοσυμφωνούντες και τα ΑΕΙ

Οι διαφωνοσυμφωνούντες και τα ΑΕΙ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παρά ένα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του 2019, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διά χειρός του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου είχε προχωρήσει σε συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ και ιδρύσεις νέων τμημάτων. Τότε ο πανεπιστημιακός κ. Γαβρόγλου είχε επικριθεί ότι εις βάρος των πανεπιστημίων υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των επικείμενων εκλογών. «Η κυβέρνηση καταργεί τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς προκαθορισμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, εκθέσεις σκοπιμότητας, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν εκθέσεις αξιολόγησης, ενώ δεν εξασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης, η ψηφοθηρία», είχε καταγγείλει στις 19 Απριλίου 2019 η τότε τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως. 

«Εντεκα από τα 25 ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα μετέβαλαν την ακαδημαϊκή τους δομή, ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων με πρώην ΤΕΙ. Οι αλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν χωρίς να ζητηθεί η άποψη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ)», λέει η έκθεση της ΑΔΙΠ για το 2019 που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Ωστόσο, ο κ. Περικλής Μήτκας ως πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που αντικατέστησε φέτος την ΑΔΙΠ, στο προλογικό του σημείωμα στην έκθεση κάνει μια κωλοτούμπα, με τις πολιτικές ευλογίες της υπουργού Παιδείας, πλέον, Νίκης Κεραμέως, με τον οποίο φωτογραφήθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προβολής της. «Οι αλλαγές έγιναν εσπευσμένα, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της ΑΔΙΠ. Μπορεί να υπήρξαν υπερβολές ή αστοχίες, αλλά τα καινούργια προγράμματα σπουδών αποτελούν πραγματικότητα», δηλώνει ο κ. Μήτκας. Δηλαδή, στέλνουν τους αποφοίτους λυκείου που δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό ΑΕΙ – κολέγιο σε τμήματα χωρίς καθηγητές και επαγγελματικά δικαιώματα, και αυτό το βαφτίζουν «πραγματικότητα».

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κρίσιμος κρίκος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, όπως λέει άλλωστε η ΑΔΙΠ, και όρισε η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο των ΑΕΙ; Απαιτούνται ριζικές τομές, κατάργηση τμημάτων, αναδιάρθρωση σχολών, δημιουργία τεχνολογικού βραχίονα; Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ είναι εναρμονισμένος με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας. Στην πράξη, η κ. Κεραμέως διαφωνεί με την ανεξάρτητη αρχή που εκθείαζε το 2019 και συμφωνεί με τον κ. Γαβρόγλου που επέκρινε το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή