Αναμένοντας τις διερευνητικές…

Αναμένοντας τις διερευνητικές…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε πάμε καλά με τον κορωνοϊό ούτε οι οιωνοί είναι καλοί δυστυχώς, η οικονομία υποφέρει εξαιτίας αυτής της κατάστασης και οι προοπτικές βελτίωσής της είναι στον αέρα –ασχέτως των προβλέψεων του σχεδίου του προϋπολογισμού –, αλλά ελπίζεται ότι κάποια στιγμή στο μέλλον τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν. Η Ελλάδα όμως έχει ένα ακόμη πρόβλημα από το οποίο πολύ δύσκολα θα απαλλαγεί και αυτό είναι η γειτονία της με την Τουρκία, αν η άλλη πλευρά δεν θελήσει να δοθεί λύση.

Πριν από μία εβδομάδα περίπου η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα και από τότε ζούμε με την προσμονή της επανάληψης των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό στόχο τη διευθέτηση των διαφορών στις θαλάσσιες ζώνες, όπως λέει η Αθήνα και δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά όχι η Αγκυρα. Από τότε λοιπόν παρατηρούνται τα εξής:

– Η Τουρκία εκφράζει συνεχώς την ενόχλησή της με δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ερντογάν κυρίως, για τις διατυπώσεις στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί την επανάληψη των συνομιλιών και ο συνεταίρος του Τούρκου προέδρου, ο ηγέτης των ακραίων εθνικιστών (γκρίζων λύκων) Μπαχτσελί συνεχίζει, προφανώς σε συνεννόηση, να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας.

– Η Αγκυρα απέσυρε μεν το «Γιαβούζ» από τις έρευνες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αλλά έσπευσε να ανοίξει παραλιακή περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση αποφάσεων του ΟΗΕ. Το εμφανές είναι ότι το έκανε εν όψει των εσωτερικών εκλογών στην τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να στηρίξει τον εκλεκτό της «πρωθυπουργό» Τατάρ κατά του ανεπιθύμητου «προέδρου», του μετριοπαθούς Ακιντζί, τον οποίον και η Λευκωσία έχει φροντίσει να εξασθενήσει. Με αυτό τον τρόπο όμως η Τουρκία δείχνει τη βούλησή της να εδραιώσει την κατοχή.

– Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο οποίος του επεσήμανε, προφανώς κατόπιν εντολής των ΗΠΑ, ότι η αγορά των S-400 είναι απαράδεκτη για την Ατλαντική Συμμαχία. Την επομένη η Τουρκία μετέφερε μία συστοιχία αυτών των πυραύλων για ασκήσεις στη Σινώπη (Μαύρη Θάλασσα), είτε σε επίδειξη ανεξαρτησίας, είτε για να στείλει σήμα ότι τα στρέφει κατά της προμηθεύτριας Ρωσίας.

– Με παρότρυνση της Τουρκίας ασφαλώς, το «αδελφό» Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση στο αρμενοκρατούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δημιουργώντας νέα εστία αναταραχής στον Καύκασο. Το έκανε στο πλαίσιο της μόνιμης εχθρότητας κατά των Αρμενίων, για να πλαγιοκοπήσει τη Ρωσία, για να μπει σαν σφήνα στις ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία (όλες με πολίτες αρμενικής καταγωγής) που υποτίθεται ότι εποπτεύουν τη μέχρι πρότινος εκεχειρία, ή για να δείξει πάλι ότι τα πάντα στην περιοχή εξαρτώνται από τη δική της βούληση; Πάντως, το Αζερμπαϊτζάν δεν παρέλειψε να «καταγγείλει» την Ελλάδα για ανάμειξη…

– Ο Ερντογάν μίλησε πάλι με τη Μέρκελ στο τηλέφωνο, αλλά παράλληλα επιτέθηκε φραστικά κατά Μακρόν, Ισραήλ και Συρίας για διαφορετικούς λόγους.

Δεν είναι εύκολο το συμπέρασμα, αλλά σίγουρα όλα αυτά συνδέονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή