Στέρηση… δικαιώματος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα ειδήσεων, στον Λευκό Οίκο ο κορωνοϊός είχε βρει μηδενική αντίσταση, ένα εξαιρετικά εύφορο έδαφος για να εξαπλωθεί και να φουντώσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι του προέδρου δεν τηρούσαν μέτρα, δεν φορούσαν μάσκες, δεν κρατούσαν αποστάσεις, συμπεριφέρονταν σα να μη γνώριζαν ότι 210.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν υποκύψει στην COVID-19. Απίστευτο κι όμως αληθινό για τη χώρα που έχει υποφέρει όσο καμία άλλη.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε με στιγμιότυπα από εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο, παρακολουθήσαμε γερουσιαστές, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επίσημους να αγκαλιάζονται ανέμελοι, λες και δεν συμβαίνει τίποτα απ’ όσα τραγικά ζούμε τόσους μήνες. Τελευταίος κρίκος στη μακρά αλυσίδα των θετικών στον κορωνοϊό ανακοινώθηκε ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Στίβεν Μίλερ, εκ των βασικών συνεργατών και και μέλος της ομάδας λογογράφων του. 

«Είναι πραγματικότητα, κάθε μέρα που περνάει ολοένα περισσότεροι άνθρωποι προκύπτει ότι έχουν μολυνθεί στην προεδρία. Η πανδημία δεν είναι απάτη και είναι ατυχές όταν βλέπεις πράγματα όπως αυτό, διότι θα μπορούσε να είχε προληφθεί», δήλωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι, σύμβουλος έξι Αμερικανών προέδρων επί θεμάτων λοιμωδών νόσων και δημόσιας υγείας. «Θα μπορούσε να είχε προληφθεί». Ας κρατήσουμε αυτή τη φράση, έχει μεγάλη σημασία. 

Από τον πρόεδρο Τραμπ και τη στενή του ομάδα, τους ανθρώπους δηλαδή που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τις αποφάσεις και σχεδιάζουν στρατηγικές, μία απ’ αυτές και η αντιμετώπιση της πανδημίας, είδαμε μια συμπεριφορά που επιεικώς θα χαρακτήριζε κανείς ανεύθυνη αν όχι εγκληματική. Μια συμπεριφορά εντελώς αντίθετη απ’ όσα διαρκώς τονίζει ο Φάουτσι ότι πρέπει να ακολουθούμε, επιμένοντας ξανά και ξανά στη σημασία της τήρησης κατευθυντήριων γραμμών για την καταπολέμηση της πανδημίας, ακριβώς γιατί μόνο έτσι μπορείς να προλάβεις μια δυσάρεστη ή και επικίνδυνη κατάσταση. 

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένα αντιπαράδειγμα. Η συμπεριφορά του σε προσωπικό επίπεδο βλάπτει τη δημόσια υγεία στην Αμερική, βλάπτει και τη δημοκρατία. Η πολιτική ηγεσία με κάθε κίνηση, με κάθε λέξη, με κάθε στάση της, στέλνει μηνύματα. Φανταστείτε τον Τσιόδρα να επιμένει σε κάθε του δημόσια εμφάνιση για τη χρησιμότητα της μάσκας και τον Ελληνα πρωθυπουργό να μην τη φοράει ποτέ και πουθενά. Τι μήνυμα θα έστελνε; 

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται τα γεγονότα για έναν πολύ απλό και ιδιοτελή λόγο. Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ετσι όμως τα γεγονότα εξαφανίζονται και η στάση του προέδρου των ΗΠΑ δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα υγειονομικής φύσης αλλά και δημοκρατίας γιατί δεν σέβεται μερικές από τις πιο βασικές αξίες, ορισμένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα της αμερικανικής κοινωνίας. Ενα από αυτά είναι και το δικαίωμα στην πρόληψη. Δυστυχώς, για τα προβλήματα δημοκρατίας δεν υπάρχει εμβόλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή