Ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις

Ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θεωρούν επενδύσεις στην Ελλάδα οι ξένοι; Ξενοδοχεία, αποθήκες, διεθνή τηλεφωνικά κέντρα. Ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος για να επενδύσουν στην Ελλάδα; Η ποιότητα ζωής. Η χώρα μπορεί να μην προσφέρεται για δουλειές, έχει όμως καλές συνθήκες διαβίωσης ίσως και εξαιτίας του κλίματος. Είναι η πραγματική εικόνα όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αυτά είναι τα στερεότυπα που πρέπει να υπερβεί η χώρα, προκειμένου να γίνει επενδυτικός προορισμός. Η μεγάλη επένδυση της Microsoft που προκάλεσε τόσο θόρυβο, είναι σημαντική και επειδή ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο. Ξένοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως προορισμό τεχνολογικών επενδύσεων αλλά και ως χώρα που αναπτύσσει υποδομές, απαραίτητες για κάθε δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι ότι αντίστοιχο κέντρο της Microsoft δεν είναι το πρώτο, ούτε το μοναδικό που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό γεγονός επειδή δεν αποφάσισε κι αυτή τη φορά να παρακάμψει την Ελλάδα!

Η αντίληψη σε διεθνείς επενδυτικούς κύκλους ήταν ότι η Ελλάδα προσφέρεται για διακοπές και μεταφορά προϊόντων, ενώ η εγχώρια «επαρχιώτικη» θεώρηση είναι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις αφορούν τριτοκοσμικές χώρες! Το παράθυρο ευκαιρίας που αντικρίζει η Ελλάδα είναι η ανατροπή των αντιλήψεων αυτών.

Πριν από την πανδημία η Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην υποδοχή επενδύσεων. Η Γαλλία ήταν πρώτη στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων, λαμβάνοντας το 18,8% των επενδυτικών σχεδίων, και ακολουθούν η Μ. Βρετανία με 17,4% και η Γερμανία με 15,1%.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2019 ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ (το υψηλότερο ποσό από το 2006), σε σχέση με 3,4 δισ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 23%.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που περιγράφει πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ΕΥ είναι ότι κάτι σημαντικό αλλάζει. Η Ελλάδα, περιθωριακή χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων, αναβαθμίζεται. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα (2020) μοιάζουν πιο ελκυστικές από επενδύσεις στη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο αισιόδοξο εύρημα είναι ότι αυξάνονται σημαντικά οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στη βιομηχανία, παρότι πρώτος σε προτιμήσεις είναι ο κλάδος σύστασης γραφείων πωλήσεων και μάρκετινγκ και ψηλά επίσης είναι η επιλογή για αποθήκευση και logistics. Οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν ως επενδύσεις στην Ελλάδα τηλεφωνικά κέντρα για προώθηση πωλήσεων και αποθήκες. Οι επενδύσεις στον τουρισμό παραμένουν σε υψηλή θέση αλλά με σημαντική υποχώρηση στη σχετική κατάταξη.

Ποιες είναι οι χώρες από τις οποίες έρχονται ξένες άμεσες επενδύσεις; Πρώτη είναι η ΗΠΑ και ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνολικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις ΗΠΑ ως πηγή προέλευσης ξένων επενδύσεων.

Υπάρχει ένας «τεχνικός» όρος που λέγεται Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου. Δείχνει το τμήμα του ΑΕΠ που επενδύεται σε μια οικονομία, δηλαδή πόσο από την αξία που προστίθεται στην οικονομία, επενδύεται αντί να καταναλώνεται.

Σημαντική είναι η υστέρηση της Ελλάδας όσον αφορά τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου, καθώς ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται σε 11,4%, σε αντιδιαστολή με το 18,1% για την Ιταλία, το 18,3% για την Πορτογαλία, το 20% για την Ισπανία και το 21,3% για το σύνολο της Ε.Ε. Δεν ήταν πάντα τόσο χαμηλή για την Ελλάδα η επίδοση αυτή, αφού το 2007, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 27,1%. Αναδεικνύεται όχι μόνον η υστέρηση αλλά και το μέγεθος των απαιτούμενων επενδύσεων, ώστε η Ελλάδα να καλύψει τη διαφορά σε σχέση με χώρες της Ε.Ε., ενισχύοντας την παραγωγική της ικανότητα. Η χώρα χρειάζεται επιτάχυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή