Θεωρείο (10/10/20)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια της Ευρωβουλής

Χθες διακινήθηκαν διάφορα σενάρια στο πολιτικό παρασκήνιο, που είχαν να κάνουν με το τι θα συμβεί με την περίπτωση Λαγού, του μόνου εκλεγμένου της Χρυσής Αυγής που κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Δυστυχώς τα σενάρια ειπώθηκαν και δημοσίως από πολιτικούς –για παράδειγμα την Εύα Καϊλή– πυροδοτώντας διάφορες θεωρίες, εξ ου και η στήλη έκανε εκτενές ρεπορτάζ προς γνώση. Το πρώτο σενάριο έλεγε πως τη θέση του Λαγού, στην περίπτωση που εκπέσει των πολιτικών δικαιωμάτων, θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, έχοντας το «μεγαλύτερο υπόλοιπο», όπως αναφέρει ο εκλογικός νόμος, δηλαδή θα εκλεγεί ευρωβουλευτής ο πρώτος επιλαχών, Νίκος Παπανδρέου.

Σενάριο ΙΙ

Υπήρξαν όμως και άλλα πιο… προωθημένα σενάρια, καθώς η Χ.Α. έχει και δεύτερο ευρωβουλευτή –ονομάζεται Θανάσης Κωνσταντίνου– ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί. Αυτά έλεγαν πως σε περίπτωση που φτάσουμε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, θα μπορούσαν να υπάρξουν και περαιτέρω ανακατατάξεις. Δηλαδή να κηρυχθεί έκπτωτο όλο το ψηφοδέλτιο της Χ.Α. και η δεύτερη έδρα του κόμματος, να πάει στη Ν.Δ., με τον πρώτο επιλαχόντα να είναι σε αυτή την περίπτωση ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς.

Η πραγματικότητα 

Τώρα φεύγουμε από τα σενάρια και πάμε στη στυγνή πραγματικότητα. Εγκυροι νομικοί μου είπαν πως αρχικά, πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα και πριν τελεσιδικήσει η απόφαση θα στείλει την πρωτόδικη απόφαση στην Ευρωβουλή για να κινηθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του Λαγού. Αν η ποινή προβλέπει φυλάκιση, ο Λαγός θα έρθει στην Ελλάδα να την εκτίσει, χωρίς όμως να χάνει την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

Οχι αναδρομική ισχύς

Ακόμη και αν υπάρξει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που θα περιλαμβάνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε εγκληματικές οργανώσεις, τότε αυτή δεν θα ισχύει αναδρομικά. Με αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει εν ενεργεία ευρωβουλευτής –ακόμη και αν είναι εντός φυλακής– τα πολιτικά του δικαιώματα.

Εκτακτες εκλογές

Εμπειρος νομικός μού πρόσθεσε κάτι ακόμη: αν παρ’ όλα αυτά υπήρχε παράθυρο άμεσης στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων ώστε να εκπέσει από ευρωβουλευτής ο Λαγός, τότε αυτή θα πήγαινε στον ίδιο επιλαχόντα του ίδιου ψηφοδελτίου. Στην δε περίπτωση που εξέπιπτε των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμη και όλο το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, τότε δεν θα είχαμε ανακατανομή των εδρών, καθώς το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 8 με τίτλο «Ενστάσεις του κύρους των εκλογών – Επανάληψη ψηφοφορίας») προβλέπει εκ νέου εκλογές για την πλήρωση των δύο κενών θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή