Ο «τρομονόμος», τότε και τώρα

Ο «τρομονόμος», τότε και τώρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν την απόφαση οι συγκεντρωμένοι της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δεν πρόκανε ο εκφωνητής να πει πως «η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση», και στην προτελευταία λέξη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί.

Ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος θύμισε τη «θέσπιση από τον Ελληνα νομοθέτη του εγκλήματος της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης το 2001» («Καθημερινή» 8.10.2020). Λόγω της σεμνότητας που τον διακρίνει, δεν ανέφερε ότι ο νόμος που καταδίκασε τη Χ.Α. έγινε επί υπουργίας του. Επίσης, δεν ανέφερε για όσα –εξ αμάξης– άκουσε σχετικώς με τον αποκαλούμενο «τρομονόμο» και μάλιστα από εκείνους που προχθές χειροκρότησαν την εφαρμογή του.

«Το νομοσχέδιο για τον περιβόητο “τρομονόμο” επιβεβαιώνει τις μεγάλες ανησυχίες και δικαιώνει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλούς φορείς, πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής: Αποτελεί ένα ακόμα όπλο που στρέφεται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που ο λαός κατέκτησε με αγώνες και θυσίες», έγραφε ο «Ριζοσπάστης» (13.3.2001). 

Η ίδια εφημερίδα χθες στο πρωτοσέλιδό της πανηγύριζε: «Ενοχοι οι Ναζί – εγκληματίες», ενώ στο κύριο άρθρο της επεσήμαινε: «Πώς κατοχυρώθηκε στον δημόσιο λόγο ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, πριν ακόμα το αποφασίσει το δικαστήριο; Από το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, τους συνδικαλιστές, αλλά και όλους όσοι ξεκαθάρισαν ότι η συμμορία αυτή είναι εγκληματική επειδή είναι ναζιστική, ή από τα αστικά πολιτικά κόμματα που ψήφιζαν νόμους με τους οποίους θα έπεφταν στα “μαλακά” οι υπόδικοι και ταυτόχρονα τους φέρονταν με “το γάντι”, τάχα επειδή ήταν εκλεγμένοι βουλευτές;» (9.10.2020).

Ο Συνασπισμός (πρότερο του ΣΥΡΙΖΑ σχήμα) ανακοίνωνε ότι «η κυβέρνηση, με ένα πλήθος διατάξεων που ανατρέπουν το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, οδηγεί σε αυταρχική συντηρητική αναδίπλωση το δικαιικό μας σύστημα. Διαμορφώνεται ένα πεδίο ευνοϊκό για αυθαιρεσίες και για την ανατροπή των εγγυήσεων προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι ιστορική η ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη για την προώθηση αυτής της νέας νομοθεσίας καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής των ΗΠΑ και κάτω από την πίεση της πολιτικής της Ν.Δ.» (12.3.2001). 

Η προχθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η σημερινή ημέρα περνάει στην Ιστορία της χώρας ως μία ημέρα νίκης για το Κράτος Δικαίου, ως μία ημέρα νίκης για τη Δικαιοσύνη και, τελικά, ως μία ημέρα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία. Χαιρετίζουμε την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» (8.10.2020).

Βεβαίως, τότε υπήρχε η εξάρθρωση μιας ακροαριστερής εγκληματικής οργάνωσης («17 Νοέμβρη») και τώρα μιας ακροδεξιάς (Χρυσή Αυγή). Αλλά το πρώτο καθήκον του δημοκρατικού κράτους δικαίου είναι η πολιτική αχρωματοψία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή