Θεωρείο (11/10/20)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτήρια ανασχηματισμού

Σας το μεταφέρω από πηγή που γνωρίζει καλά πώς σκέπτεται ο πρωθυπουργός. Ένα από τα βασικά κριτήρια του Μητσοτάκη όταν αποφασίσει –κάποιοι λένε πως είναι θέμα χρόνου– να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, είναι ποιος υπουργός τον παίρνει… λιγότερο στο τηλέφωνο. Οχι, ο πρωθυπουργός δεν ενοχλείται με τα τηλεφωνήματα επί προσωπικού. Το αντίθετο. Αλλά το θέμα εδώ είναι αμιγώς πολιτικό. Θεωρεί πως όποιος υπουργός τον καλεί συνέχεια στο τηλέφωνο σημαίνει πως δεν μπορεί να λύσει ο ίδιος τα προβλήματα. Συνεπώς, το μήνυμα στους υπουργούς είναι… κατεβάστε τα τηλέφωνα, σηκώστε τα μολύβια.

Αλλαγές στην ευρωλίστα

Είναι νωρίς ακόμη αλλά σχετικές σκέψεις υπάρχουν. Αναφέρομαι στην επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές ή εναλλακτικά στην κατάτμηση της χώρας ώστε να μην υπάρχει το αχανές της προεκλογικής περιόδου σε όλη την Ελλάδα, το οποίο, ευνοεί, εκείνους που έχουν πανελλαδική αναγνωρισιμότητα με πρώτους τους τηλεαστέρες, τύπου Γεωργούλη. Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει κάποιον θεσμικό φραγμό σε αυτό και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί όταν έρθει η ώρα.

Σημειολογικό… στήσιμο

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε εντός της εβδομάδας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του ισχυρού άνδρα της Συμμαχίας με την ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασαν την καλύτερη φάση τους. Δεν είναι μόνο η πάγια ελληνική άποψη πως ο Στόλτενμπεργκ κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλαδας – Τουρκίας, αλλά και εκείνο το tweet που είχε κάνει αποκαλύπτοντας έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία, αιφνιδιάζοντας την Αθήνα. Θεωρώ πως αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μητσοτάκης… έστησε τον γενικό γραμματέα για κάποια δευτερόλεπτα στο πλατύσκαλο του Μαξίμου. Οποιος παρακολουθεί στενά τον πρωθυπουργό έχει διαπιστώσει πως στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου έναντι των καλεσμένων του είναι τύπος και υπογραμμός. Συνεπώς, η εικόνα του Στόλτενμπεργκ να περιμένει, έστω για κάποια δευτερόλεπτα, μόνος, δεν μου φάνηκε τυχαία, αλλά σαν απτό μήνυμα… συσσωρευμένης δυσαρέσκειας.  

Ευρω-μπάχαλο

Παρά την εντύπωση που δημιουργήθηκε αρχικά, δεν απεστάλη τελικά την Παρασκευή αίτημα από τις ελληνικές αρχές προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν γίνεται να κατατεθεί το αίτημα έως ότου ανακοινωθεί η ποινή και ακολουθήσει η έφεση, η οποία δεν πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, διαφορετικά διατηρεί την ασυλία του έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει.

Γαλάζιοι εμφύλιοι

Παρέμβαση χρειάστηκε εντός της εβδομάδας, από τον Σταύρο Καλαφάτη για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση μεταξύ των δύο βουλευτών της συμπολίτευσης,  του Οικονόμου και του Βλάχου, μετά τη δημόσια επίθεση του πρώτου στον δεύτερο, για μία τροπολογία που αφορά τους κατοίκους της Σαρωνίδας. Ο Βλάχος ήταν έτοιμος για μετωπική, αλλά  προτίμησε τη θεσμική οδό. Συνομίλησε με τον γραμματέα, ο οποίος με τη σειρά του πήρε τον Οικονόμου και του μετέφερε τη δυσαρέσκεια πως δεν γίνεται να εκδίδει ανακοίνωση με αιχμές εναντίον συναδέλφου του. Κάπως έτσι το θέμα έπεσε και δεν πήρε πολεμικό χαρακτήρα, καθώς κάτι μου λέει πως αν ο Βλάχος απαντούσε δεν θα μαζευόταν μετά…

Ενσταση Παπαχριστόπουλου

Να ξέρετε πως η πλευρά του Θανάση Παπαχριστόπουλου υποστηρίζει πως το θέμα της διαμάχης με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για την έδρα δεν έχει τελεσιδικήσει. Την Τετάρτη μάλιστα θα καταθέσει ο δικηγόρος του νυν βουλευτή ένσταση στην… ένσταση του Κουρουμπλή.

Απειλές κατά Μπακογιάννη

Οργανωμένη διαδικτυακή επίθεση από ακροδεξιούς δέχτηκε ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. Αφορμή στάθηκε η απόφαση για «σφράγισμα» των γραφείων της δημοτικής παράταξης της Χρυσής Αυγής το απόγευμα της Τετάρτης. Ακολούθησε μια συντονισμένη κυβερνοεπίθεση στον server της ιστοσελίδας του δημάρχου Αθηναίων, που αφού αποκρούστηκε, οδήγησε τους δράστες να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο site και πάλι ανεπιτυχώς. Αυτό ήταν μόνο η κορύφωση, καθώς τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή και το (δεύτερο κατά σειρά) ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που προηγήθηκε της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος Αθηναίων δεχόταν ένα διαρκή πόλεμο με χυδαίες αναρτήσεις σε όλα του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κινούμενη βόμβα

Η ρήξη μεταξύ Κοντονή και ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης το φύλαγε μανιάτικο, αν και Επτανήσιος, στον διευθυντή του Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο. Ο Καλογήρου έσπευσε τότε να αλλάξει πρωτοβουλίες του Κοντονή –όπως το σπάσιμο του Πρωτοδικείου– κάτι που τον πείραξε σφόδρα.  Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως η κόντρα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό του μπορεί να έχει και μέλλον. «Αν ανοίξει το στόμα του ο Κοντονής για τη Novartis, θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ», λένε oι ίδιες πηγές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή