Σημαντικοί Ελληνες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική παρουσία και επιρροή της ελληνικής διασποράς έφερε στη σκέψη η συνέντευξη στην «Κ» του Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτή και προέδρου της Regeneron, της φαρμακευτικής εταιρείας της οποίας τα σκευάσματα παρασχέθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι μόνον η μεγάλη επιτυχία ενός Ελληνα της Αμερικής. Είναι ο τρόπος που παραθέτει την πορεία τού ιδίου και της εταιρείας του, αλλά και η αγάπη που ξεχειλίζει για την Ελλάδα.

Ο Γιανκόπουλος μιλάει για τον Ρόι Βάγγελος –τον 91χρονο θρύλο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας που είναι σήμερα πρόεδρος του Δ.Σ. της Regeneron– και παραθέτει τα λόγια που του είχε πει ο πατέρας του όταν ήταν μικρός, για τον Βάγγελο: «Ετσι θα ήθελα να δω κι εσένα μια μέρα. Με τις γνώσεις και την έρευνά σου να σώζεις ζωές».

Με τρεμάμενη φωνή –όπως το περιγράφει η Τασούλα Επτακοίλη που έκανε τη συνέντευξη– ο επικεφαλής της εταιρείας την οποία εμπιστεύθηκε ο πρόεδρος της υπερδύναμης, λέει: «Ελπίζω να τον έκανα περήφανο». Τον έχει κάνει, και με το παραπάνω. Τόσο αυτός όσο και πολλά άλλα Ελληνόπουλα στην Αμερική και σε άλλες σημαντικές χώρες, έχουν κάνει υπερήφανη και την Ελλάδα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτοί οι επιτυχημένοι επιστήμονες και επαγγελματίες είναι παθιασμένοι με την Ελλάδα. Δεν στέκονται στις μικρότητες και τις διαχρονικές παθογένειες της χώρας στην οποία γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους. Βλέπουν την Ελλάδα.

Ο Γιανκόπουλος θυμάται όταν είχαν πάει με τον πατέρα του για πεζοπορία στους λόφους γύρω από την Καστοριά. Ξαφνικά ο πατέρας του έβαλε τα κλάματα.

«Ποτέ μην ξεχάσεις το αίμα που χύθηκε σ’ αυτή τη γη για να είσαι εσύ εδώ τώρα», του είπε και του τόνισε ότι «ο τόπος μας έχει βγάλει ήρωες και έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ανθρωπότητα». Ο Γιανκόπουλος τόνισε ότι το ίδιο επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία κι αυτός στα παιδιά του. Δεν είναι απλά συγκινητικό. Είναι επιβεβαίωση μιας ανεκτίμητης δύναμης του Ελληνισμού.

Γιατί, φυσικά, δεν είναι μόνον ο Γιανκόπουλος και ο Ρόι Βάγγελος που λειτούργησαν ως πρότυπα, ή ο αντιπρόεδρος ερευνών της εταιρείας τους, Χρήστος Κυρατσούς.

Τι να πει κανείς για τον Αλμπερτ Μπούρλα, επικεφαλής της Pfizer, ο οποίος πρόσφατα επένδυσε στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος τόσων Ελλήνων στη μάχη κατά της μάστιγας της γενιάς μας αποτελεί μία ακόμη ένδειξη του εμβληματικού ρόλου και της επιρροής του Ελληνισμού, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή