Αμερικανός υπερήρωας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νιώθω τόσο δυνατός!». «Είμαι σε φοβερή φόρμα». «Θα κατέβω στο κοινό και θα φιλήσω τους άνδρες και τις όμορφες γυναίκες, όλους σας». Πρόκειται για μερικές από τις φράσεις – συνθήματα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε στην προχθεσινή προεκλογική συγκέντρωση στην Φλόριντα, την πρώτη 11 ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι προσβλήθηκε από κορωνοϊό. «Είναι υπέροχο που είμαι πίσω στη Φλόριντα, στην επίσημη επανέναρξη της προεκλογικής μου εκστρατείας. Δεν είμαι γέρος, είμαι νέος και σε φοβερή φόρμα». Μερικές ημέρες νωρίτερα είχε προλάβει να δώσει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθούσε μετά την ανάρρωσή του, γράφοντας στο Τwitter: «Εάν ο πρόεδρος επιστρέψει δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι ένας ανίκητος ήρωας, ο οποίος θα έχει επιβιώσει όχι μόνο από κάθε βρώμικο κόλπο των Δημοκρατικών αλλά και από τον κινεζικό ιό».  
 Στο ρεπορτάζ της 11.10.2020 με τίτλο «ΗΠΑ: είναι η πανδημία, ανόητε!» ο συνάδελφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου παρατηρεί εύστοχα ότι «το μόνο που κατάφερε ο ιός ήταν να κάνει τον πρόεδρο πιο Τραμπ από πριν». 

Αποκαλυπτική για το προφίλ του Αμερικανού προέδρου είναι μια βιωματική ιστορία που διαδραματίστηκε πίσω στο 2011 και παραθέτει στο βιβλίο του «Τα παιδιά του κενού» ο Γάλλος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ραφαέλ Γκλικσμάν. Διαδραματίστηκε στη Νέα Υόρκη όταν ως μέλος μιας επιτροπής που ασχολείτο με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Γεωργίας, ο Γκλικσμάν είχε συναντήσει τον Τραμπ, ο οποίος ενδιαφερόταν να σπονσοράρει ένα οικιστικό σχέδιο στο λιμάνι Μπατούμι. 

«Ανεβαίνουμε σε ένα απρόσωπο γραφείο, όπου προσπαθούμε να του εκθέσουμε τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται σε μια χώρα η οποία, μετά την Επανάσταση των Ρόδων, καυχιέται ότι αποτελεί πρότυπο της πάλης ενάντια στη διαφθορά. 

Υστερα από πέντε λεπτά, φανερά αδιάφορος μας ανακοινώνει απερίφραστα: “Θα γίνω πρόεδρος, θα το δείτε”» αφηγείται ο Γκλικσμάν. «Και ξέρετε γιατί θα γίνω πρόεδρος; Απλούστατα γιατί είμαι ο καλύτερος. Το “I am the best” είναι το καλύτερο σύνθημα προεκλογικής εκστρατείας όλων των εποχών. Είμαι ο καλύτερος και οι άλλοι είναι losers. Τι άλλο θέλετε, αυτό θα πουλήσω και πιστέψτε με, θα πιάσει», φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ στον Γάλλο δημοσιογράφο και στους συνεργάτες του. 
Στην παρούσα συγκυρία μοιάζει ότι το «είμαι ο καλύτερος» δίνει τη θέση του στο «είμαι ο νεότερος και ο πιο δυνατός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή