ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ΕΜΠ πίσω από τη σπασμένη βιτρίνα

Οι κάτοικοι της Αθήνας δεν γνωρίζουν τον θησαυρό που «κρύβεται» μέσα στο κτίριο Γκίνη. Τα συνθήματα στην εξωτερική του όψη και η πρόσφατη μεταπολιτευτική ιστορία καταστροφών και επεισοδίων από εξωπανεπιστημιακούς με ορμητήριο το κτίριο Γκίνη θολώνουν την εικόνα του. Φέρει το όνομα του καθηγητή και διευθυντή Αγγελου Γκίνη που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου Πολυτεχνείου μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η παλιά πτέρυγα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, μετέπειτα καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που ανέλαβε επίσης την επέκτασή του με προσθήκες και νέα πτέρυγα στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο, όπως και τα άλλα κτίρια του συγκροτήματος, «για κοινωνικούς, αρχιτεκτονικούς, τεχνικούς, ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους».

Το κτίριο Γκίνη έχει πέντε αμφιθέατρα των 250 θέσεων, πολλές μεγάλες αίθουσες με ευελιξία χρήσεων και ευρείς κοινόχρηστους χώρους γύρω από το μνημειακό κλιμακοστάσιο. Αυτά δίνουν μία τάξη μεγέθους για τα οφέλη που θα έχει το κέντρο της Αθήνας αν αξιοποιηθεί το κτίριο, αλλά και καταδεικνύουν την πολιτική αβελτηρία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για την κατάσταση στο Γκίνη, όταν μετά τη μεταφορά πολλών σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το κτίριο εφθάρη και παρήκμασε. Ουσιαστικά κατελήφθη από εξωπανεπιστημιακούς.

Η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ για ίδρυση στο κτίριο Γκίνη ενός κόμβου ερευνών σε συνδυασμό με ένα συνεδριακό κέντρο και ένα σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δίνει το πολιτικό στίγμα της κοινότητας του εμβληματικού ΑΕΙ για το κτίριο.

Η απόφαση πρέπει να στηριχθεί πολιτικά. Οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες θα δώσουν εξετάσεις για τις προθέσεις τους σε ένα μήνα, κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Η πιθανότητα εξωπανεπιστημιακοί να επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν τον χώρο είναι υπαρκτή.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση οφείλουν να είναι εκεί, μαζί με τους ανθρώπους του ΕΜΠ. Τι κρίμα μόνο που άνθρωποι οι οποίοι έχουν συνδεθεί με το εμβληματικό ΑΕΙ και ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνέβαλαν όταν το κόμμα ήταν κυβέρνηση, στην αποκατάσταση του κτιρίου Γκίνη στο πλαίσιο της ανάδειξης του ιστορικού συγκροτήματος της Πατησίων. Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για το κόμμα.