Θεωρείο (15/10/20)

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό σαμποτάζ

Η αποχώρηση της «Πίτσος» από την Ελλάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστη, αλλά δεν είναι και καθόλου καινούργια. Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε για μία ακόμα φορά να κάνει φτηνή αντιπολίτευση με ένα θέμα που πάει πολύ πίσω και καταλήγει σε έναν δικό του άνθρωπο. Ας κάνουμε λοιπόν την αναδρομή. Είμαστε στο 2011 και η Bosch (πρώην «Πίτσος») θέλει να κάνει μία μεγάλη επένδυση και να φύγει από του Ρέντη, φτιάχνοντας νέες εγκαταστάσεις στη Μαγούλα, σε έκταση 150 στρεμμάτων πίσω από το Θριάσιο. Το πρότζεκτ που δείχνει την πρόθεση όχι απλώς παραμονής, αλλά περαιτέρω επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα, κολλάει στο… Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας που απέρριψε την παραχώρηση του οικοπέδου. Ο τότε δήμαρχος που πρωτοστατεί λεγόταν Γιώργος Τσουκαλάς και είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ψάξει κανείς τα ρεπορτάζ της εποχής βρίσκει διαμάντια. Ελεγε τότε –2011–  ο κ. Τσουκαλάς πως «πρέπει να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν με τη διαδικασία fast track» και «με συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να πετύχουμε τη ματαίωσή του». Τελικά τα κατάφερε, η επένδυση δεν προχώρησε και ήδη από το 2011 η εταιρεία άρχισε να προχωράει σε εθελουσίες για να καταλήξουμε το 2017 σε επίσημες ανακοινώσεις για το λουκέτο στα τέλη του 2018. Τότε, μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κάνει σχετική επερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ νέου χρίσμα! 

Η πραγματικότητα είναι πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. προσπάθησαν αλλά δεν ήταν δυνατό να αποτρέψουν τη φυγή της εταιρείας. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, έκανε κομματική σπέκουλα. Γνωρίζει δηλαδή πως αν το 2011 είχε προχωρήσει η επένδυση στο Θριάσιο, η εταιρεία δεν θα μετακόμιζε σήμερα στην Τουρκία όπου υπάρχει μονάδα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, σαν αυτή που απέτρεψε ο συριζαίος δήμαρχος. Και μία ακόμα λεπτομέρεια: στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο Γ. Τσουκαλάς ήταν εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος –δεν εξελέγη– έχοντας όμως πάρει και πάλι επίσημο χρίσμα από… την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, κρείττον του λαλείν το σιγάν. 

Το άλογο Πομπέο

Μου το είπε έμπειρος περί τα διπλωματικά. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι παιχνίδι για γερά νεύρα στα ελληνοτουρκικά. Τόσο είναι το χρονικό διάστημα μέχρι να κάτσει στο Οβάλ Γραφείο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Και αν ο νέος πρόεδρος είναι πάλι ο παλιός;», ρώτησα. «Τότε το άλογο που ποντάρουμε είναι το γνωστό και λέγεται Μάικ Πομπέο», ήταν η απάντηση.

Κεντροδεξιά επιλογή

Πλην της Αννας Διαμαντοπούλου μου λένε πως το Μέγαρο Μαξίμου είχε άλλη μία επιλογή κατά νουν για τη θέση στον ΟΟΣΑ που προέρχεται από την Κεντροδεξιά.

Η σκέψη δεν προχώρησε καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ενδιαφέρεται να περάσει εκτός συνόρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή