Η μεγάλη παράταξη της Ψωροκώσταινας

Η μεγάλη παράταξη της Ψωροκώσταινας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επαναλαμβάνουμε με τέτοια συχνότητα, λες και θέλουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας. «Η δημοκρατία νίκησε», η δημοκρατία μας αποδείχθηκε ισχυρότερη από τη συμμορία της Χρυσής Αυγής. Ακόμη και προχθές, ενώ μιλούσα για την «Οδύσσεια» στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, άκουγα το ρυθμικό σύνθημα «Οι ναζί στη φυλακή». Στην πλατεία Συντάγματος ήταν συγκεντρωμένα μέλη και οπαδοί του ΠΑΜΕ που το φώναζαν. Τι ήθελαν να επιτύχουν; Τίποτε. Μόνον τους εαυτούς τους αφορούσε η συγκέντρωση. Hθελαν να πεισθούν πως χάρη στις φωνές τους μπήκαν οι ναζί στη φυλακή. Χωρίς να θέλω να τους στερήσω τη χαρά της νίκης, διερωτώμαι απλώς αν κάποιοι ανάμεσά τους αναρωτιούνταν, αν όταν οι βουλευτές τους ψήφιζαν την «απλή αναλογική», στην πραγματικότητα έδιναν ακόμη μία ευκαιρία στους συμμορίτες. Είναι μάλλον βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές η δημοκρατία μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιους κλώνους αυτών που έβαλε στη φυλακή. Ας όψεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνον επέβαλε την απλή αναλογική, αλλά ήθελε να κατεβάσει και το όριο εισόδου στη Βουλή από το σημερινό 3% στο 2% για να εμπλουτίσει τη δημοκρατία με μερικές ακόμη συμμορίες. Προς τιμήν του, το ΚΙΝΑΛ αντιστάθηκε σθεναρά στην απόπειρα.
 
Ναι, η δημοκρατία νίκησε. Νίκησε πολιτικά τη συμμορία των χρυσαυγιτών στις τελευταίες εκλογές και η Δικαιοσύνη τούς τιμώρησε για τα εγκλήματά τους. Τιμώρησε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και τιμώρησε τους καθοδηγητές του. Oσους σταδιοδρόμησαν πουλώντας προστασία σε ομάδες του ελληνικού πληθυσμού που αισθάνονταν ότι το κράτος της δημοκρατίας τούς είχε αφήσει απροστάτευτους. Ενας περίπατος στο 6ο διαμέρισμα της Αθήνας μπορεί να εξηγήσει την πορεία της Χρυσής Αυγής καλύτερα από οποιαδήποτε εμβριθή ανάλυση. Οπως και το ψυχογράφημα της πλατείας των «Αγανακτισμένων», η αντιευρωπαϊκή οργή του δημοψηφίσματος του 2015, η μεγάλη παράταξη της Ψωροκώσταινας. Ευτυχώς για τη δημοκρατία μας, αυτοί ήσαν αυτοί που είναι. Φάτσες τραμπούκων με συμπεριφορά υπόκοσμου. Μάλλον βλάκες και σίγουρα αγράμματοι. Ηταν δύσκολο για τον «νοικοκυραίο», όση ανασφάλεια και αν αισθανόταν, να ταυτιστεί μαζί τους. Ακόμη και όσοι τους ψήφισαν, μετά, ντρέπονταν να το ομολογήσουν.
 
Ναι, η δημοκρατία νίκησε. Ομως το εμβόλιο που μας προστατεύει από τη νοοτροπία της Ψωροκώσταινας δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί: είναι μια νοοτροπία που διατρέχει οριζοντίως την πολιτική σκηνή, από τα δεξιά της Ν.Δ. ώς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Βαθύτερα ριζωμένη και από την πολιτική και την ιδεολογική τοποθέτηση. Η δημοκρατία μετά το 1974 οργανώθηκε για να αντιμετωπίσει την παράταξη της Ψωροκώσταινας. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή