Γύπες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γύπες έχουν ένα χαρακτηριστικό στο σώμα τους που τους ξεχωρίζει από τα λεγόμενα ιερακόμορφα πτηνά. Το κεφάλι και ο λαιμός τους είναι γυμνά από φτερά. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, όπως τίποτα στη φύση. Η απουσία φτερών βοηθάει ώστε το κεφάλι τους να μένει καθαρό από τα αίματα καθώς τρώνε. Ως γνωστόν, οι γύπες τρέφονται με ζώα που είτε έχουν πεθάνει ή είναι ετοιμοθάνατα. Σπανίως επιτίθενται σε υγιή. 

Ενα τέτοιο πτώμα είναι εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα η Χρυσή Αυγή. Ο επιθανάτιος ρόγχος του νεοναζιστικού μορφώματος, ως δομής και κατασκευής, περιμένει στη γωνία. Το ίδιο και οι γύπες που θέλουν να τσιμπολογήσουν τα εντόσθιά της. 

Δεν είναι και μικρό το γεύμα. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έχασε τη δυναμική και τους περίπου 440.000 ψηφοφόρους που είχε το 2012, αλλά και οι περίπου 165.000 του 2019 δεν είναι και λίγοι για να τους αφήσεις να φύγουν από εδώ και από εκεί. 

Οι πρώτοι που πέταξαν πάνω από το κουφάρι της ήταν βγαλμένοι από τα σπλάχνα της. Ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός πρόλαβαν και έφτιαξαν τα δικά τους κόμματα πριν γίνουν «κομματάκια» από τη Δικαιοσύνη. Οι «Ελληνες για την πατρίδα» και η «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση» απηχούν τις θέσεις του μητρικού σχηματισμού. 

Πόσο μακριά από τη μηλιά να πέσει το μήλο; Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες της θα έχουν το δικαίωμα να κατέβουν στις επόμενες εκλογές. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο δρόμος είναι ανοιχτός και για άλλους που θέλουν να τραφούν με το ακροατήριό της. Διαβάζουμε, ας πούμε, ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης στις αρχές της εβδομάδας έλεγε ότι κάθε ελληνικό σπίτι πρέπει να έχει όπλα για να κάνει «κόσκινο» τον «κάθε Ρομά που θα μπουκάρει», με αφορμή τη δολοφονία ενός 18χρονου Ρομά από έναν 63χρονο στη Μεσσήνη. Και δεν είναι απλώς ότι χρειαζόμαστε τα όπλα, αλλά το 77% των Ελλήνων τα θέλει κιόλας διακαώς ή, τουλάχιστον, έτσι λέει η δημοσκόπηση που έκανε η Ελληνική Λύση, όπως είπε ο πρόεδρός της χθες (εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ΑΝΤ1, 15/10/2020).

Γραφικότητες και λαϊκισμοί θα μου πείτε. Σίγουρα, αλλά με κάτι τέτοια έχουν χτιστεί πολιτικές καριέρες στο πρόσφατο παρελθόν. Βραχύβιες, όμως ήταν υπαρκτές. 

Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Εδειξε έμπρακτα ότι σε μια Δημοκρατία δεν χωράνε «μαγκιές», δεν υπάρχει ατιμωρησία. 

Τώρα μένει στην κοινωνία να κάνει το δικό της χρέος. Να δείξει ότι δεν επικροτεί και δεν θα επικροτήσει ιδεολογίες που παίζουν με τη φωτιά. Είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουν τα μυαλά; Ναι και όχι. Θα εξαρτηθεί και από την πολιτική και τη γενικότερη συμπεριφορά των μεγάλων κομμάτων. Η μικροπολιτική εκμετάλλευση ενός τέτοιου θέματος θα ανεβάσει την ένταση και θα δώσει τροφή σε νέους διχασμούς. Θα είναι κρίμα να πεθάνει το τέρας και να μείνει η καρδιά του ζωντανή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή