Αρκετά καλύτερα ή λιγότερο κακά;

Αρκετά καλύτερα ή λιγότερο κακά;

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, «ότι συνολικά στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της κόβιντ. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει ακόμα αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί όμως απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί». Τρία πράγματα ακούμε εδώ: μια μάλλον κοινότοπη διαπίστωση, έναν (αυτο)έπαινο και μια παρότρυνση. Αυτοκριτική; Οχι. Αυτό το άνθος του καλού σπανίζει και στις Βρυξέλλες.

Με τη διαπίστωση πως η Ευρώπη ταλανίζεται ήδη από το δεύτερο κύμα θα συμφωνούσαν όλοι, αν εξαιρέσουμε τους συνήθεις κοβιντιδιώτες, που επιμένουν πως όλα είναι μια πλεκτάνη. Τα προβλήματα αρχίζουν με τον (αυτο)έπαινο, ο οποίος μάλιστα διεκδικεί τον χαρακτήρα της εξακριβωμένης πληροφορίας, της αυτονόητης διαπίστωσης. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες»; Ολες, όταν μάλιστα η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι πολύ ψηλά, λόγω των εσκεμμένα λίγων τεστ; Μήπως από τις μισές; Και ποιες ακριβώς; Ποιες διαλέγουμε να βάλουμε στο άλλο τάσι, για να ζυγιστούμε και να βγούμε στα σίγουρα νικητές; Και τι είδους παρηγοριά μπορεί να προσφέρει αυτή η χειραγωγημένη σύγκριση ενώ οδεύουμε προς τους πεντακόσιους νεκρούς;

Δεν τα πηγαίνουμε «αρκετά καλύτερα». Τα πηγαίνουμε «λιγότερο κακά». Δηλαδή, τα πηγαίνουμε κακά. Αλλά αυτήν την παραδοχή την αποστρέφεται ο πρωθυπουργός. Εξ ου και η μονότονη συμβουλή: «Να τηρείτε τα μέτρα». Τα τηρούμε – κάθε μέρα και περισσότεροι· δεν τρέχει όλη η Ελλάδα σε κόβιντ-πάρτι και σε πλατείες, πρόκειται για τηλεοπτική φαντασία. Αυτό όμως δεν αρκεί για να στελεχώσει τα νοσοκομεία, όπου απλώς μετακινούνται γιατροί από το ένα στο άλλο, για να αποφευχθούν οι άκρως αναγκαίες προσλήψεις και η μονιμοποίηση των επικουρικών. Δεν αρκεί για να κάνει όντως «κλίνες ΜΕΘ» τα απλά κρεβάτια που βαφτίζονται «κλίνες ΜΕΘ», για να εμφανίσουν έργο οι διοικητές των νοσοκομείων και να διευκολυνθεί η μαγειροαριθμητική του υπουργείου.

Να θυμάται άραγε ο πρωθυπουργός ότι, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο διοικητής του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας δήλωσε στο ΕΚΑΒ ότι το νοσοκομείο έχει 30 κλίνες κόβιντ, ενώ υπήρχαν μόνο 12, και αυτές, όπως κατήγγελλαν οι γιατροί, «δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας ούτε για τη νοσηλεία ούτε για τα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού»; Δύσκολο. Αν το θυμόταν, θα θυμόταν επίσης ότι η «ατομική ευθύνη» αφορά και τον ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή