Τα βραβεία «Αργώ» σε άριστους Ελληνες του εξωτερικού

Τα βραβεία «Αργώ» σε άριστους Ελληνες του εξωτερικού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 22 Οκτωβρίου θα απονεμηθούν για δεύτερη φορά τα βραβεία «Αργώ» σε οκτώ Ελληνίδες και Ελληνες που σταδιοδρομούν με επιτυχία στο εξωτερικό. Τα βραβεία αποτελούν ελάχιστη συνεισφορά στην εξωστρέφεια που πρέπει να διακρίνει τις ενέργειές μας και στοχεύουν στο να προβάλουν προσωπικότητες που διαπρέπουν στον τομέα τους και τιμούν τη χώρα μας. Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας δεν μας επιτρέπουν δυστυχώς να πραγματοποιήσουμε την τελετή απονομής στο Μέγαρο Μουσικής, όπως είχαμε αρχικά σχεδιάσει, αλλά μόνο διαδικτυακά, ελπίζοντας ότι και με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε τον βασικό σκοπό μας, που είναι η οφειλόμενη αναγνώριση σε σπουδαίους Ελληνες.

Η «Αργώ» προήλθε από μια πρωτοβουλία των Ελλήνων που ζουν στις Βρυξέλλες και ιδρύθηκε το 2014 με βασική αποστολή να αναδείξει την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοικτών οριζόντων. Μία από τις δράσεις που ανέλαβε η «Αργώ» είναι η θέσπιση βραβείων για τους Ελληνες του εξωτερικού. Ολοι μας γνωρίζουμε ότι οι Ελληνες της διασποράς διαπρέπουν σε πλείστες εκφάνσεις του κοινωνικού βίου, εμφανίζουν επιστημονικό έργο εγνωσμένης βαρύτητας, ανακαλύπτουν καινοτόμους λύσεις, κατέχουν ηγετικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, προωθούν αποφασιστικά τις τέχνες και τον πολιτισμό, είναι πρωτοπόροι στην ανθρωπιστική προσφορά, σημειώνουν σπουδαίες επιτυχίες στον αθλητισμό. Βρίσκονται έτσι μεταξύ των αρίστων στον χώρο και στον κλάδο τους, δικαιώνοντας τις προσπάθειές τους σε δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα, με την αναγκαστική μετοίκηση πολλών και αξιόλογων νέων επιστημόνων και στελεχών στη διάρκεια της βαριάς οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, οι άριστοι αυξήθηκαν με γεωμετρικό τρόπο, στερώντας ώς ένα βαθμό πολύτιμο προσωπικό από τη χώρα μας.

Οσοι έχουμε ζήσει στο εξωτερικό διαπιστώνουμε με υπερηφάνεια ότι οι Ελληνες της διασποράς διατηρούν την ελληνικότητά τους και τους δεσμούς με την πατρίδα. Πολλοί δε επιθυμούν να επιστρέψουν και αρκετοί το πραγματοποιούν, προσφέροντας έτσι την εμπειρία τους προς όφελος όλων μας.

Με παρόμοια δεδομένα, εμείς στην «Αργώ» νιώθουμε την ανάγκη να αναδείξουμε τους εκλεκτούς Ελληνες του εξωτερικού με την ετήσια απονομή βραβείων σε οκτώ τομείς, που είναι οι επιστήμες, ο πολιτισμός και οι τέχνες, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η ανθρωπιστική προσφορά, η προσφορά στα κοινά, ο αθλητισμός και η γαστρονομία. Για πρώτη φορά τα βραβεία απονεμήθηκαν την 21η Μαρτίου 2019, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής.

Φέτος η επιτροπή επιλογής απονέμει εκ νέου τα βραβεία «Αργώ» σε σπουδαίους Ελληνες του εξωτερικού. Η διαδικτυακή βράβευση, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας –η οποία μάλιστα υπό την προγενέστερη ιδιότητά της της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τίμησε με την παρουσία της την πρώτη μας εκδήλωση–, θα λάβει χώρα στις 22 Οκτωβρίου 2020, από 7 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ., και θα επικεντρωθεί στην προσωπικότητα και στο έργο των βραβευθέντων, οι οποίοι, αφού παρουσιασθούν με συντομία, θα απευθύνουν μηνύματα προς όσους θα μας παρακολουθούν. Καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε η παρουσίαση, για να είναι ελκυστική, να γίνει κυρίως με τη χρήση εικόνας, και ελπίζουμε να σας έχουμε κοντά μας στις 22 Οκτωβρίου.
 
 * Ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής είναι πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την περίοδο αυτή προεδρεύει 
στην επιτροπή επιλογής για τα βραβεία «Αργώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή