Θεωρείο (18/10/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αράπογλου για ΥΠΟΙΚ

Να ξέρετε πως σε περίπτωση που ανασχηματιστεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, ένα από τα πρόσωπα που συζητιέται για πιθανός διάδοχός του είναι ο Τάκης Αράπογλου. Ο έμπειρος τραπεζίτης είχε συζητηθεί για τη θέση του ΥΠΟΙΚ και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μητσοτάκη, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν ήθελε να αφήσει τον τραπεζικό κλάδο. Τα δεδομένα, ωστόσο, τώρα έχουν αλλάξει και μένει να φανεί αν περπατήσει η συγκεκριμένη προοπτική. 

Χαρακτήρες…

Ο ΥΠΟΙΚ, πάντως, δεν έχει κάνει κακή δουλειά ώς τώρα. Αλλού είναι το πρόβλημα. Στον δύσκολο χαρακτήρα του. Δημιουργεί έριδες παντού, λένε άπαντες. Οχι μόνο με τους υπουργούς, όπως είχε γράψει η στήλη εντός της εβδομάδας, αλλά και με ανώτερα στελέχη τραπεζών. Οι σχετικές μάλιστα γκρίνιες έχουν φτάσει στο Μαξίμου. 

Η Νίκη και ο πόλεμος

Οσον αφορά τη Νίκη Κεραμέως που βαλλόταν πανταχόθεν, τελευταία κέρδισε δύο δύσκολες μάχες. Αναφέρομαι στο στοίχημα του κορωνοϊού και των καταλήψεων, καθώς τα μεν κρούσματα στα σχολεία είναι πολύ λίγα, οι δε καταλήψεις ξεφούσκωσαν. Μένει να φανεί αν οι μάχες θα είναι καθοριστικές και για τον πόλεμο.

Τετ α τετ με Φώφη

Μαθαίνω πως η παρεξήγηση Φώφης – Λοβέρδου έληξε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη. Επισήμως, η συνάντηση έγινε για να ενημερώσει ο Ανδρέας την πρόεδρο για όσα τους είπε ο Δένδιας στην ενημέρωση των κομμάτων. Ανεπισήμως έβγαλε ο καθένας τα εσώψυχά του για να υπάρξει ανακωχή. Μέχρι νεωτέρας βεβαίως.

Τον προσγείωσε

Oρισμός της… προσγείωσης σε όλα τα επίπεδα είναι ο Κώστας Τασούλας. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος τεστ κορωνοϊού στη Βουλή. Εγιναν συνολικά 1.478 και βγήκαν όλα…  αρνητικά. «Συγχαρητήρια κύριε Πρόεδρε, η Βουλή είναι COVID free» του είπε ένας βουλευτής ενθουσιασμένος, για να πάρει την απάντηση προσγείωσης «so far». Ο Τασούλας είναι φανατικός θιασώτης της διαρκούς μάχης και ξέρει πως η χαλάρωση πληρώνεται.

Δικαίωση για τρεις

Ποιος είπε ότι οι βουλευτές όταν μιλάνε δεν τους ακούει κανείς;  Η καλώς εννοούμενη «τρέλα» της Φωτεινής Πιπιλή δικαιώθηκε. Η βουλευτής αντέδρασε έντονα στην τροπολογία που κατέθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για την «αίρεση του αξιόποινου των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης», λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τη στιγμή που «πέρασε από χέρι σε χέρι» και δεν μπορεί να κριθεί το δίκαιο της τροπολογίας. Λίγο μετά το ΥΠΕΣ αναδιπλώθηκε και ανακοίνωσε πως οι αλλαγές θα έρθουν με τη μορφή διάταξης. Για την ιστορία ίδια αντίδραση με την Πιπιλή είχαν και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Τζαβάρας. Συνεπώς τριπλή η βουλευτική δικαίωση.

Κούφιο σκάνδαλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιεσμένος και αναζητεί διάφορες σανίδες σωτηρίας οι οποίες οι περισσότερες καταλήγουν σε ακόμα χειρότερα αποτελέσμαα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ερώτηση που κατέθεσε ο Σκουρολιάκος στη Μενδώνη για το θέμα της ΟΔΕΜΣΤ. Θα μου πείτε τώρα τι είναι αυτό; Είναι μία ΑΜΚΕ που φτιάχτηκε για να διαχειριστεί δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Σκουρολιάκος κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου πως δεν κατάργησε την ΑΜΚΕ, ενώ όπως φαίνεται μέχρι το 2019 που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ η μη κερδοσκοπική οργάνωση εξακολουθούσε να υφίσταται. Υπάρχει και δεύτερο φάουλ όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015- 2019 δεν απορρόφησε τα κονδύλια της δωρεάς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν. Συνεπώς ο θησαυρός σκανδάλου είναι άνθρακας.

Απολαυστικός Φίλης

Το περιστατικό συνέβη στην επιτροπή θεσμικών θεμάτων για τη Θράκη. Εισηγητής είναι ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γ. Καλαντζής που αναλύει με φοβερή επάρκεια τα πολλά θρησκευτικά δόγματα που συνυπάρχουν στη Θράκη. Δεν ακουγόταν όμως καλά λόγω μάσκας που είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της Βουλής. Ο Φίλης τον καλεί να τη βγάλει με τον Κατρουγκαλο να διαφωνεί λέγοντας πως είναι υποχρεωτική. Και ο Φίλης σε μια ρελάνς που σχεδόν… χειροκροτήθηκε είπε: «Δεν έχει φόβο ο άνθρωπος. Δεν ακούτε; Συνομιλεί με όλους τους θεούς».

Ντόρα – Τουρκία: 1-0

Οι επικριτές της τη λένε συχνά-πυκνά ενδοτική και μειωμένης εθνικής συνείδησης. Αλλά η Μπακογιάννη ξέρει να δίνει μάχες επί του πεδίου. Αυτό έκανε εντός της εβδομάδας ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου παρά τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας για απόσυρση της πρότασης, πέτυχε να θέσει την Αγκυρα υπό την επιτήρηση του Συμβουλίου. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Στερνή γνώση

Ενας άνθρωπος σίγουρα δικαιώθηκε μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το πώς δίνονταν διαβατήρια στην Κύπρο. Ο προηγούμενος Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Χρήστος Στυλιανίδης είχε έγκαιρα, και διακριτικά, ειδοποιήσει τη Λευκωσία ότι χρειαζόταν ένας έλεγχος και περιορισμός των γκρίζων συναλλαγών για να μην εκτεθεί η χώρα. Κάποιοι τον κατηγορούσαν τότε ότι δεν στάθηκε στην Κύπρο, τώρα φαίνεται πως είχε δίκιο αν και η ζημιά που έχει γίνει δεν είναι μικρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή