Influencers εναντίον COVID

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία φωτογραφία που ο 33χρονος Ουκρανός influencer Dmitriy Stuzhuk ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ήταν πριν από πέντε ημέρες, μέσα από το νοσοκομείο. Είχε πάρει τη γνώριμη σε όσους τον ακολουθούν πόζα, με το χέρι πίσω από το κεφάλι, ήταν γυμνός από τη μέση και πάνω, αφήνοντας να διακρίνονται οι μύες και τα τατού, και φορούσε μάσκα οξυγόνου. «COVID ημέρα 8η», έγραφε στους πάνω από 1,1 εκατ. ακολούθους του. «Οπως όλοι γνωρίζετε από τα στόρις, έχω κορωνοϊό. Ημουν κι εγώ κάποιος που πίστευα ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Μέχρι που αρρώστησα».

Οπως έγραψε, ήταν σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία που άρχισε να αισθάνεται άσχημα, έχοντας δυσκολία στην αναπνοή και βήχα. Δεν είχε πυρετό, οπότε απέδωσε τα συμπτώματα στην αλλαγή του κλίματος, στην εξαντλητική προπόνηση (ο Stuzhuk ήταν influencer σε θέματα fitness), στο ότι κοιμήθηκε κάτω από ένα κλιματιστικό – στα πάντα πλην της νόσου. Ελέγχθηκε για COVID μόνο αφότου επέστρεψε στη χώρα του. Βρέθηκε θετικός. «Η κατάστασή μου είναι σταθερή», κατέληγε το ποστ του. Την επόμενη μέρα, η πρώην σύζυγος και μητέρα των τριών παιδιών του, Σοφία, ενημέρωνε τους ακολούθους του ότι ο Stuzhuk «έφυγε». «Ο Ντίμα δεν είναι πλέον μαζί μας. Η καρδιά του δεν μπόρεσε να το αντέξει». 

Δεν γίνεται να μην αναρωτηθεί κάποιος πόσοι από τις χιλιάδες νέους που τον ακολουθούσαν πιστά είχαν μετατραπεί κι αυτοί σε αρνητές του ιού. Ενας; Δέκα; Κάποιες χιλιάδες; Και άραγε πόσοι από αυτούς πείστηκαν για την ύπαρξη της COVID από το τελευταίο του ποστ; 

Πριν από ένα μήνα έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση πλήρωσε influencers των social media, ανάμεσα στους οποίους και σταρ από ριάλιτι, προκειμένου να προωθήσουν το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης του NHS. Σύμφωνα με το BBC, τα ποστ εντάσσονταν στο πλαίσιο ευρύτερης καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εκτιμάται ότι μέσα από τους influencers το μήνυμα έφτασε σε πάνω από 7 εκατ. ανθρώπους, κυρίως νέους. 

Είναι το κρίσιμο κοινό. Και στην Ελλάδα σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, σχεδόν τα μισά από τα καθημερινά κρούσματα του κορωνοϊού αφορούν την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Μήπως έχουμε πέσει στην ανάγκη των influencers μας και δεν το έχουμε καταλάβει; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή